Цигулка вместо живот за Ванеса

Дарбата е призвание, но понякога тежи

Най-нежната цигулка в света очакваме в София на 3 декември, когато е концертът на Ванеса Мей в зала 1 на НДК. Последният лайв на британката в България бе преди четири години, но поводът да си говорим за нея е съвсем друг. Талантливата музикантка навършва Христова възраст!

Родена е на същата дата като Николо Паганини - 27 октомври, но 1978 година, при това в Сингапур. Ванеса Мей Ванакорн Никълсън, както е рожденото ѝ име, става световноизвестна с изпълненията си на цигулка, при които смесва класически творби със съвременни ритми, като джаз и техно. Дъщеря е на китайската адвокатка и класическа пианистка Памела Тан и на тайландския бизнесмен Ворапонг Ванакорн.

След развода на родителите ѝ, майката на Ванеса се жени за британския адвокат Греъм Никълсън. Той осиновява Ванеса и тримата се местят в Лондон.

Малкото момиченце се запознава с пианото на 3 години, а с цигулката на 5 по настояване на втория ѝ баща, който освен адвокат, е цигулар, и мечтае един ден дъщеря му да го акомпанира с цигулката. Навършила осемгодишна възраст, Ванеса е изпратена да учи в китайската Централна консерватория, за да усъвършенства техниката си на свирене. Вроденият ѝ талант не остава незабелязан от директора на Кралския музикален колеж в Лондон, който веднага я привлича за ученичка.

На десет години Ванеса изнася първия си концерт като солистка, акомпанирана от Лондонския филхармоничен оркестър. В рекордите на Гинес е записана като най-младата солистка, изпълняваща концерти на Бетовен и Чайковски.

През 1995 година, въоръжена с електрическа цигулка Zeta, Ванеса Мей записва първия си албум The Violin Player. CD-то изпъква с техно-акустичния синтез, както тя нарича музиката си.

Трите милиона продадени копия на албума водят след себе си турнето The Red Hot Violin Player World Tour. Ванеса изнася концерти в различни държави от Азия и Европа. Стига и до САЩ, където ѝ оказват честта да е първият чужденец, интерпретирал националния химн на Америка.

Следват нови албуми, нови турнета. Повратният момент в живота и кариерата ѝ обаче е денят преди да навърши 21. Ванеса се разделя с майка си, която дотогава изпълнява функцията на неин мениджър. Раздялата, по принцип, трябва да е единствено професионална, но Памела Тан прекъсва каквато и да е връзка с дъщеря си. Реакция, която не е изненада, предвид властния характер на Тан. Изненада е обаче, че вече 12 години тя не желае да контактува с дъщеря си. Дори влизането в болница на бабата на Ванеса преди година не успява да стопи ледовете от страна на Памела. Тя отказва да дели дори болничната стая с дъщеря си, на която от самото ѝ раждане гледа като на добра инвестиция.

Памела планира всеки един аспект от живота на Ванеса Мей. Избира дрехите и хората, с които да общува. Няма място за приятелки, само за една-единствена – цигулката.

"Не можех да оставам да спя при съученици. Майка ми обясняваше, че ако стане пожар, родителите ще спасят първо собствените си деца" споделя талантливата цигуларка пред Telegraph.

Памела прекършва и любовта на Ванеса към ските. Хоби, към което тя се завръща с пълна сила след професионалната и последвалата лична раздяла.


"Обух ските по същото време, по което започнах да свиря и на пиано. Радвам се, че започнах музикалната си кариера на такава ранна възраст, сега спокойно мога да се концентрирам върху хобито си. Музиката винаги ще бъде голямата ми страст, но ако трябва да бъда честна, когато навърших 20, заради непрестанните записи и турнета, вече не ми доставяше удоволствие" споделя още тя пред изданието.

"Трябваше да забравя за ските. Майка ми се притесняваше, че ще си счупя ръката и ще проваля всички усилия, които бе положила да ме превърне в световноизвестна музикантка. Но не беше проблем да свиря върху замръзнало езеро, например. Каква е разликата, ще попитате. При втория случай, ако пропадна в студената вода и умра, то ще е за изкуството. Така хората поне ще ме запомнят, смяташе майка ми."


Памела Тан е толкова властна, че дори е учудващо как Ванеса успява да нададе глас и да се отдели през 2000, за да се превърне в силната и успяла жена, която днес празнува 33-ия си рожден ден. Жената, дарила живот, ѝ го отнема. Отнема детството, тийнейджърските години. Младостта.

Методите на възпитание на Тан повлияват върху разбиранията на Мей за брака, семейството и децата. Както гласи едно изявление на Памела: "Аз бях майка 21 години. Вече не съм". "Кога една жена, дарила живот, престава да бъде майка?" пита Ванеса, която не планира да мине под венчилото с дългогодишния си приятел, френският дегустатор на вино Лионел Каталан, и предпочита да осинови дете, вместо да има свое.

Ванеса Мей живее живота на дете-гений, дарено с уникална дарба, но развило таланта си с цената на много лишения и болка. Днес тя е една от най-известните и талантливи музиканти и жена, която като всяка друга, иска и търси любов. И ще я получи, защото кога, ако не на рождените си дни, разбираме колко много хора всъщност държат и мислят за нас.

39 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay