Социалната мрежа Twitter празнува петгодишнината си

Twitter навършва 5 години

Сайтът за микроблогове Twitter празнува своята петгодишнина през тази седмица с амбицията да продължи растежа си и да "революционизира" употребата на интернет, коментират световните агениции.

Символичното отбелязване на рождения ден се случва през тези дни, въпреки че в действителност първото съобщение в социалната мрежа е публикувано на 21 март 2006 г. - дата, която през тази година се пада идния понеделник.

 

Джак Дорси, който е председател на Управителния съвет на калифорнийската компания, разказа в неделя в сайта зазараждането на фирмата: "преди пет години започнахме програмирането на Twitter".

 

Идеята на Дорси да пусне подобна услуга за споделяне на кратки съобщения дошла, докато той работел в компанията Odeo заедно с още двама от съоснователите на компанията – Биз Стоун и Еван Уилямс.

 

Към днешна дата Twitter има над 200 млн. потребители, доста по-малко от Facebook (500 млн.), но пък двойно повече спрямо пионера в този сектор – MySpace.

 

Преди около пет месеца Twitter предаде управлението на компанията на Дик Костоло, а тримата съоснователи, които днес имат по-скоро хладни отношения, запазват само стратегически роли – на съветници и/или вдъхновители.

Редовно около компанията витаят слухове за предстоящо листване на борсата или за изкупуване от голям инвеститор или конкурент (Google или Facebook например), но от фирмата бързо отричат подобни информации.

 

Според Биз Стоун Twitter е начин да поддържаш връзка с реалния живот във всички негови измерения: "пазарувам в супермаркета и гледам телефона си, откривам съобщения от Еван (Уилямс) и от майка ми наред с такива от дисиденти, пишещи от другия край на планетата. Това събужда емпатия, която не бих могъл да изпитам, докато гледам телевизия, давам си сметка, че сме граждани на света".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay