"Нефертити" ни разкрасява вече 20 години

Разговор с доц. д-р Георгиев за пластичната хирургия - такава, каквато е

"Нефертити" ни разкрасява вече 20 години

Когато говорят за пластична хирургия, особено за нейната естетична част, незапознатите често намесват изказвания от типа "загрозяват се по собствена воля", "само им взимат парите", "рискуват си здравето в името на красотата". Екипът на Jenite.bg реши да подходи към темата сериозно, без стремеж към скандалност и възмущение. Нека разберем как наистина се развива пластичната и естетична хирургия - по света и у нас; в реалността, а не просто като жълтина в медиите.

За целта се срещнахме с човека, който има най-дългогодишен опит в тази област в България - доц. д-р Емил Георгиев. Той е изявен специалист в сферата на лицево-челюстната хирургия, в частност - на ринопластиката. Освен това е първият хирург, осъществил процедурата липосукция у нас.

През далечната 1992 доц. Георгиев основава първата частна клиника за пластична хирургия в България. Казва се "Нефертити" и днес чества своя 20-годишен юбилей. За това време успя да се наложи като център за компетентност в сферата на пластичната хирургия. Пациентите се съветват с внимание, грижа, получават европейско обслужване в клиниката. "Нефертити" предлага пълната гама от съществуващи оперативни интервинции и неоперативни процедури за нов и свеж външен вид. А гордият основател може да се похвали с хиляди лоялни и доволни пациенти от страната и чужбина.    

"Нефертити" ни разкрасява вече 20 годиниДоц. Георгиев, как се промениха "Нефертити" и естетичните услуги като цяло през тези 20 години от създаването на клиниката?   
В началото, точно след промените в България, материалната ни база беше доста по-скромна. Сега можем да предложим съвременен лукс и много повече вариативност, иновативност, сигурност и комфорт за нашите пациенти. Не само аз, но и всеки от екипа ежегодно посещава международни конгреси, форуми, курсове на световната асоциация по пластична хирургия. Така успяваме да предложим услуги, съизмерими с тези в Лондон, Париж или Ню Йорк. При престоя си пациентът е обгрижен така, както надали е очаквал от българска клиника.

За тези 20 години самата пластична хирургия също извървя дълъг път. От еднослойна обвивка, силиконът вече получи трислойна такава. Стана още по-безопасен. Появиха се пълнещите материали, различни фирми по света започнаха да произвеждат хиалуронова киселина в отделните ѝ форми. Въведоха се и лазери, IPL процедури, които се ползват масово в България. Ботоксът също стана популярен у нас. Пластичните хирурзи чухме за него през 2000 година на един курс в Атина.  

Как се промени отношението на обществото към предлаганите от вас услуги?
В началото на 90-те българите нямаха почти никакви познания в областта на пластичните операции, докато сега всеки е чувал по нещо от приятели - понякога вярно, понякога не толкова. Хората станаха по-грамотни, научиха какво могат да очакват. Преди смятаха, че пластичният хирург е едва ли не магьосник, а сега разбраха, че всичко си има граници.  

Имаше и някакъв страх в обществото от общата упойка. Пациентите често настояваха за местна такава, за да виждат как протича операцията. Сега всеки е натоварен с ежедневните си ангажименти, иска да заспи и да се събуди, когато всичко е красиво и готово. При нас самата обща упойка е изключително усъвършенствана – пациентът се събужда като от естествен сън около 30 минути, след като сме приключили интервенцията. Напълно в състояние е да разговаря с близките си. 

Как протича консултацията в клиниката? Случва ли се да връщате хора поради неоснователни желания?
Първо изслушваме исканията, преценяваме до каква степен са основателни. Снимаме пациента, правим на компютър различни варианти и му ги предлагаме. Стараем се да влизаме в определените норми. Всъщност, ние се явяваме като коректив за екстремни желания. Ако човекът иска нещо прекалено, трябва да го насочим в правилната посока. Нашата клиника не е комерсиална - не гледаме на всяка цена да оперираме, а работим по съвест.

Понякога се случва и да откажем интервенция. Например, идват момчета и момичета, които по незнайни причини не оценяват добре себе си. Имат един хубав нос, да речем, а искат да му нанасят корекции. Тогава говорим с родителите и обясняваме, че няма смисъл. Ако дадена част от тялото не се нуждае от корекция, просто не правим операция. 

"Нефертити" ни разкрасява вече 20 години

Вие сте първият български хирург, осъществил липосукция у нас. Как се промени през годините конкретно тази процедура?
В годините на социализма нямахме реален досег с нововъведенията на Запад. По онова време бях прочел, че френски хирург прави изсмукване на мазнини, но как точно - това бе загадка за мен. Идеята ми се стори доста интересна и ангажирах мой познат от БАН, за да направим прототип. Състоеше се от средно мощен аспиратор, дръжки и набор от канюли с различен диаметър – това са стерилните накрайници, които изсмукват вече разбитата и втечнена мазнина. Дори имах патентно свидетелство за така направеното изделие. 

Понастоящем работим по липосукцията изключително с американски инструментариум. Резултатите от процедурата са наистина чудесни. "Изсмуканите" зони на тялото не могат да върнат предишния си вид, при това изглеждат равномерни - сякаш сте отслабнали самостоятелно. Следоперативната болка е минимална, пак благодарение на техниката, която използваме. Може да имате усещане като за мускулна треска при движение, но то продължава около три дни и това е всичко. Някои наши пациенти казват, че не са ползвали нито едно обезболяващо след липосукцията.

В медиите често се говори за проблемите, които възникват около силиконовите импланти. Как стоят нещата в действителност?
Проблемът е, че някои медии тръгват с подчертан нахъсан негативизъм. Например, случвало се е да кажат: "Не подписвайте информирано съгласие за ботокс!" А то е задължително и от над 20 години го има по цял свят. Правилно сложен и правилно обгрижен от пациентите, ботоксът изобщо не е проблемен.

Що се отнася до силиконовите импланти, те се поставят от 1962 година насам и за цялото това време не са показали никакви странности. Те няма как да "гръмнат", както се пише по медиите - нито при пътуване със самолет, нито при гмуркане. Това по-скоро "гръмна" като някаква журналистическа бомба. Но самите импланти не са пълни с въздух, че да се взривят, а с течност, която е изключително инертна. Тя не реагира с абсолютно нищо, включително с организма. 

Дори да има случай на спукване, силиконът е като локум. Той не изтича - стои си на мястото и проблемът без никакъв риск може да се реши. Освен това, някои хора смятат, че едва ли не ние си произвеждаме имплантите. А фирмите, които се занимават с това, се следят от различни организации и всичко е строго контролирано. Да, имаше неудачи с едни импланти PIP, но именно след този скандал мерките станаха още по-сурови. 

Друга интересна услуга, която предлагате, е лабиопластиката - операцията за намаляване или отстраняване на срамните устни. Тя оказва ли влияние върху сексуалните контакти на пациентката?
Не оказва никакво влияние, освен по отношение на самочувствието ѝ. Интервенцията не засяга нито клитора, нито вагината, така че не се отнася до нито един от двата вида оргазми.

Кои видове пластични операции се правят най-често в България?
За увеличаване на бюст, корекция на нос и уши.

Държавното ни зравеопазване има нужда от сериозни реформи. Какво е Вашето мнение за частното здравеопазване?
Според мен частната инициатива е изключително жизнена структура. При нас, в частното здравеопазване, обслужването е на най-високо равнище, просто защото ние сме близо до клиента, чустваме го, търсим неговото мнение за всяка услуга или нововъведение и след това го прилагаме. Именно това ни обогатява и развива. При нас няма да се наложи да чакате необосновано за преглед, както в държавна болница. Всичко се случва точно, акуратно, на мига и с усмивка.

Как поддържате интереса си към медицината и в частност към пластичната хирургия? Това все пак е доста натоварващ и обсебващ бизнес.
Да, това не е бизнес, който можеш да работиш от 9 до 5 и след това да пируваш до зори. Изисква се много отдаденост, саможертва на личността и семейството, за да се получават нещата. Тук се учим и развиваме постоянно. В частния бизнес е необходимо да инвестираш непрестанно в себе си, в екипа и неговата квалификация, в модерно и технологично оборудване, но и в иновативни оперативни техники, които да те държат на гребена на вълната. Но освен всичко друго, е необходимо да имаш страст за работата си. Само когато човек е отдаден и обича това, което прави, му се получават нещата.

"Нефертити" ни разкрасява вече 20 години

Благодарим на доц. д-р Георгиев за този разговор и пожелаваме още много успехи на клиника "Нефертити"!

7 7
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



28
Не е посочен 20.09.2012|17:22
Мен още не са ме разкрасявали.
27
Не е посочен 20.09.2012|16:44
това е интересно , но все още не искам да си правя пластична операция!
26
Не е посочен 20.09.2012|16:16
Продуктово позициониране, а?
25
Не е посочен 20.09.2012|15:09
24
Не е посочен 20.09.2012|14:21
Това си мирише на чиста реклама
23
Не е посочен 20.09.2012|13:47
едно време е нямало такава пластична хирургия , сега е много модерна .
22
Не е посочен 20.09.2012|13:45
Да им е честито и да продължават да се грижат за нас :)
21
Не е посочен 20.09.2012|11:39
има хубава , има и некачествена :)
20
Не е посочен 20.09.2012|09:24
Така е, колкото и да е реномирана една клиника, грешки винаги стават и риска да се орезилиш още повече е налице.
19
Не е посочен 20.09.2012|08:47
Естетичната хирургия в последните години се изроди тотално, досущ като произведенията си. Аз лично я възприемам по-скоро като част от възстановителните процедури след тежки операции, ампутации, изгаряния, родилни дефекти и пр. всичко останало са глезотии и стремеж да се унифицираме с някого.
18
Не е посочен 19.09.2012|19:38
Да бе по принмцип дори за такива публикации не се оставят полета за коментираме и си пише, че е платена публикация.
17
Не е посочен 19.09.2012|19:37
Личи си, че е луксозна клиниката:)
16
Не е посочен 19.09.2012|19:37
О не ми напомняй! Обаче тя е абсолютно точният пример, за това че не трябва да се прекалява с тези неща. Тотлано се е обезформила.
15
Не е посочен 19.09.2012|19:34
Подкрепям мнението ти. И аз смятам, че всичко прекалено много се преекспонира с тази пластична хирургия и че се прекали.
14
Не е посочен 19.09.2012|18:07
Лили, ами не ги чети? Кой те кара? Мен ако не ме интересува нещо, просто не се интересувам от него!
13
Не е посочен 19.09.2012|18:05
Да наиситна! Както е певачката Мария! Какви са тия устни, какво е това чудо - абсолютна грозотия.
12
Не е посочен 19.09.2012|18:05
Ей каква тлъста реклама..:) Едва ли бих могла да приема на този етап пластичната хирургия, като нещо нормално. Никога не се знае разбира се. За мен са оправдани само пластичните операции поради крещяща или здравословна нужда.
11
Не е посочен 19.09.2012|16:44
Аз не мисля , че е нужно да се подлагаш на каквито и да е интервенции освен ако нямаш някакъв сериозен проблем
10
Не е посочен 19.09.2012|16:42
Звучи звучи чудесно само че повечето хора прибегнали до тези процедури забравят нещо много важно - мярката! Аз съм за естестическата хирургия, но когато става въпрос за фрапиращи случаи.
9
Не е посочен 19.09.2012|16:10
Защо никъде не сте упоменали, че публикацията е платена? Това интервю, поднесено по този начин е достойно за сайта на въпросната клиника.
8
Не е посочен 19.09.2012|16:10
Изключително бързо развиващ се бизнес!
7
Не е посочен 19.09.2012|16:09
чиста реклама, да
6
Не е посочен 19.09.2012|16:09
не съм и чувала
5
Не е посочен 19.09.2012|15:49
1во не съм фен на пластичните операции и 2ро не съм фен на платените публикации
4
Не е посочен 19.09.2012|15:34
За тези операции, освен умения на хирурга,всичко друго е въпрос на късмет.
3
Не е посочен 19.09.2012|15:26
така е, добре, че е хубава
2
Не е посочен 19.09.2012|15:26
аз не смея да с еподложа
1
Не е посочен 19.09.2012|15:19
ех , добре ,че е съвременната козметика да ни разкрасява :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay