Безжично устройство в очите

Вече и компютри в очите

Безжично устройство в очите

Екип от изследователи от университета в Мичиган обявиха създаването на нов, подобен на компютър сензор с размери от едва един кубичен милиметър, пише Softpedia.

 

Въпреки миниатюрните си мащаби, инструментът разполага с много от компонентите на обикновените компютри, които всички познаваме. В минималният обем са събрани процесор, сензор за налягане, литиева батерия, памет, соларна клетка и безжичен предавател.

 

Благодарение на размерите си мини компютърът ще може да бъде вграден в очите на пациентите. Веднъж активиран, той отчита ще вътреочното налягане на болните от глаукома на всеки 15 минути и ще записва данните в паметта си.

 

Посредством външно устройство събраните данни ще могат бъдат прехвърлени безжично към обикновен компютър. Така офталмолозите ще могат да анализират събраната информация и ще правят дългосрочни тенденции за развитието на болестта.

 

Глаукомата е очно заболяване, което се характеризира с резки промени в налягането в очите. Това прави следенето му и адекватната намеса изключително важни.

 

Целият компютър е затворен в миниатюрна стъклена пластинка. Той се захранва от слънчева клетка с площ от едва 0.07 квадратни милиметра, която преобразува светлината, минаваща през ретината в електричество. Според изобретателите излагане на слънчева светлина в продължение на 1,5 часа е достатъчно за пълното презареждане на батерията.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay