Вегетарианците могат да бъдат спокойни - вече има и обувки, които не пречат на философията им

Вегетариански обувки

Вегетарианците могат да бъдат спокойни - вече има и обувки, които не пречат на философията им

Вегетарианството се състои не само в ограничаване на месото от ежедневното меню. Това е начин на живот. Именно заради това вегетарианците се опитват да ограничат използването на продукти с животински произход във всички сфери.

Водени от това свое желание, много от тях избират да носят т.нар. "вегетариански обувки". Те са изработени от лен, коноп, полиуретан, гума или памук, вместо от животинска кожа. В тези обувки има и комбинирани материали, имитиращи външния вид на телешки бокс и велур. Те осигуряват и усещането за носене на "истински" обувки. Някои обувни компании използват смес от памук и полиуретан, като след това определят продуктите си като заместители на обувките от животинска кожа.


Проблемът от използването на продукти с животински произход е тема на дебат сред вегетарианци и вегани от години. Някои от тях нямат нищо против да носят кожени обувки, но други сравняват употребата на животинска кожа с жестокостта на месната индустрия.

През последните години изникнаха няколко вегетариански магазини за обувки, в които има широк спектър от продукти - от ежедневни, през спортни, и дори официални. Много от тези магазини са собственост на вегетарианци.

Вегетарианските обувки не е задължително да са произведени от малки обувни компании. И големи предприятия от тази индустрия произвеждат обувки, приемливи за философията на вегетарианците и веганите. Пример за това са баскетболните обувки на Converse, които са произведени изцяло от естествени материали. Doc Marten's пък произвеждат гумени обувки, а Birkenstock са известни със своите еко-сандали.

Някои обувки за вегетарианци са ценни не само заради лиспата на животински продукти. Материалите, използвани в тези обувки, често са рециклирани от автомобилни гуми или пластмаса. Те се произвеждат във фабрики, които осигуряват прехраната на работници, а не в страни от Третия свят, където основната работна ръка са децата.

Много вегетарианци вярват в ангажираността на компаниите, свързана с социалните и природозащитни отговорности. Именно затова важен елемент от политиката на една компания е прозрачността на производствения процес.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay