Вечните аксесоари

Непреходните детайли, които допълват и завършват визията ни

За да кажем, че се интересуваме от мода и стил, не е нужно да приличаме на някоя от екранните героини в сериала "Сексът и градът", фешън каналът да ни е приспивна песен и сутрешно кафе, а lookbook-ът на Gucci да е нашата Библия. Модата идва непреднамерено, по странични пътища – "вози" се в трамвая, "върви" на пешеходната алея, "гледа" от някоя витрината или "влиза" сутрин в офиса. Променя се, но си остава и същата. И в това перпетуум-мобиле аксесоарите играят определяща роля. Кои са те?

Вечните-вечни аксесоари!

Обувките на висок ток тип "Карфица"


Историята на висок ток започва преди повече от 5-6 века по времето на грандиозни светски събития като сватбата на Катерина Медичи с Орлеанския херцог през 1533. Медичи, поръчала обувки с токче на известни по това време майстори във Флоренция и след като се появила с тях, веднага станали хит сред европейската аристокрация. И така започва страстта по токчетата и през следващите 200 години. Колкото по-висок бил статутът на жената, толкова по-високо било токчето.

Обувките на висок ток тип "Карфица" се появяват за първи път през 1959 в списание New Statesman. Маноло Бланик обаче ги превръща в култ заради височините, на които качва женския крак. Мадона споделя, че "обувките на Маноло Бланик са по-добри от секса". Явно неслучайно наричат Бланик Краля на токчето-карфица.

Дамската чанта с дръжка

Малките чанти, в които можем да поберем само най-необходимото и да се появим на някое изискано събитие, са изключително красиви и стилни, но замисляли ли сте се какво щеше да бъде ако ни се налагаше да носим аксесоара в ръцете си. Непрекъснато. Определено доста трудно начинание!

Затова и дамската чанта с дръжка получава своето заслужено място сред вечните аксесори. Идеята е на Коко Шанел, която непрекъснато губела дамските си чанти. Дизайнерката прозира необходимостта ръцете на жената да бъдат свободни и добавя дръжка. Не каква да е, а тип верижка. Изборът си тя обосновава така: "Познавам жените – само им дайте вериги". Така носена за първи път през 1955 г., чантата през рамо, независимо от използваните материали, не излиза от женския гардероб.

Перлите

Носени от самата египетска царица Клеопатра, накитите от перли са класика, а на практика морските и сладководните бисери наистина са вечни, защото животът им е от 150 до 300 години. Бели, розови, оранжеви, лилави или сиво-черни, те са най-добрите приятели на жената.* Дългите накити правят шията лебедова, късите я подчертават, но винаги са удачен избор.

Очилата Ray-Ban Wayfarer


Докато слънцето грее, ще има и слънчеви очила! Малко са обаче моделите, които са модерни година след година, десетилетие след десетилетие. Без съмнение това може да се каже за Ray-Ban Wayfarer.

Дизайнът е създаден през 1952 г. и става изключително популярен в цял свят по няколко причини. Първо, защото моделът е изработен изцяло от пластмаса, което за времето си е революция в производството на слънчеви очила и, второ, заради формата си. До преди това очилата са били или т.н. тип "авиаторски”, или с кръгла форма на рамките. Най-голяма популярност и успех придобиват през 1961 година, когато Одри Хепбърн ги носи навсякъде, дори и в един от най-известните й филми - "Закуска в Тифани”. Един от най-големите им почитатели беше Кралят на попа, Майкъл Джексън.

Българската следа


Колкото до вкусовете на българката по отношение на аксесоарите, можем да кажем, че тя добре умее да съчетава и да впечатлява с вкуса си. Пример е рубриката ни Dressbook, където обръщаме внимание на детайлите в облеклото на дамите у нас – в големия град, в офиса или в малкото курортно селце по време на лятната отпуска.

Преди близо месец се разписахме с наше откритие и в света на модата и иновациите. Бизнес дамата Маргарита Тенева-Митева патентова идеята си за дамски обувки със сменяеми токчета. С тях жената може да бъде едновременно делова по време на работна среща и практична в ежедневието си.

Митева се сетила за рационализацията след поредна среща, когато трябвало да се прехвърли от високи на ниски токчета. Хрумнало й, че може да го прави по-лесно, ако обувките имат по две шишчета. На тях могат да се нанизват за секунди различни токчета, предварително подготвени за целта. За да не падат, прилепващите плоскости са укрепени с магнити.


Един от иноваторите в световната мода е и бижутерът Николай Сърдъмов. Накитите му са уникални по рода си, а вдъхновение дизайнерът черпи от всичко, което се изправи пред погледа му. Така се появяват захарните бижута, които стават както за закуска, така и за украшение, тези от счупени бутилки, нотни листи, латекс, вътрешната гума на колело и онези, с които можете да "построите" световноизвестна сграда върху ръката си.

И двамата български дизайнери показват, че да се сдобиеш с уникално и подходящо допълнение към тоалета си не е толкова въпрос на пари, колкото на вкус, усет и будна мисъл. Нали все пак такава е идеята на аксесоара? Да подчертае и разкрие индивидуалността.

 

* аналогията е с фразата на Мерилин Монро "Диамантите са най-добрият приятел на жената" - бел.авт.

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 20.07.2011|16:46
"Познавам жените – само им дайте вериги" - ей, страхотна е Коко Шанел!
1
Не е посочен 20.07.2011|16:25
Аксесоарите са много важни за визията на всеки, само че трябва много внимателно да бъдат подбирани, за да не се получи обратен ефект. Дамската чанта е най-важният за мен аксесоар, без който не мога да изляза, тъй като няма къде да сложа всичките си вещи.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay