Грижа за косата по време на бременност

Грижа за косата по време на бременност

Напълно нормално е бременността да доведе до значителни промени в тялото ви. На пръв поглед, те се изразяват в наддаване на килограми, честа промяна на емоции и физическо неразположение. Но всъщност се оказва, че различни части от тялото ни могат да бъдат повлияни от бременността без дори да предполагаме.

Докато някои неща са очевидни, има по-фини промени, които се отразяват на кожата, както и на косата. Състоянието на косата ви обикновено е резултат от това, което се случва в тялото ви, а по време на бременност тя изисква специални грижи.

Промените в косата по време на бременност са много често срещано явление. При всяка жена обаче, те са различни.

 

Основната причина за тях са хормоните. Тези, които причиняват най-много промени в тялото, са естроген и прогестерон. Въпреки че естрогенът винаги присъства в тялото и се променя по време на месечния цикъл, притокът му в началото на бременността е бърз и драматичен. Всъщност ще имате повече естроген, когато сте бременна, отколкото ще имате през целия си живот.

Косата расте по-бързо

По време на бременност космените фоликули остават в своята фаза на растеж, известна също като анагенна фаза, за много по-дълъг период. Това може да доведе до експоненциален растеж на косата. Може да забележите, че имате нужда от по-често подстригване. Въпреки това, когато косата расте повече, тя расте на всички места, не само на главата ви. Косми могат да се появят и в нови области - по лицето, гърдите и корема.

Грижа за косата по време на бременност

Промяна в структурата

Косата не само расте по-бързо по време на бременност, но може да претърпи промени в структурата си. Въпреки че косата може да изглежда гъста и обемна, при някои тя може да се отпусне и да загуби обема си. Не забравяйте, че промяната може да доведе и до накъсване и сухота, така че избягвайте топлинната обработка, ако косата ви е суха. Не забравяйте да овлажнявате краищата и да изсушавате косата си с кърпа или на въздух, вместо да използвате сешоар. Също така трябва да бъдете много внимателни, когато я разресвате и помислете дали да не използвате гребен с широки зъби, ако имате къдрава, вълниста или заплетена коса.

Косопад след раждане

Има толкова много неща, които се случват с тялото ви след раждането. Точно както притокът на хормони в ранна бременност може да причини прекомерен растеж на косата, бързият спад на хормоните на бременността след раждането на бебето може да доведе до косопад.

Грижа за косата по време на бременност

Въпреки че може да бъде малко стряскащо, няма нужда да се притеснявате, защото това е напълно нормално. Случва се в резултат от хормоните, които се връщат към нивата си преди бременността. Косата естествено ще възвърне нормалния си обем и модел на растеж през първата година след раждането. Междувременно можете да преминете към използване на шампоан за обем, за да подсилите косата си. Що се отнася до балсамите, избягвайте тези, които ще утежнят косата ви и ще я накарат да иглежда рядка и плоска. Вместо това потърсете лек балсам. Избягвайте да го нанасяте в областта на скалпа и го изпозлвайте само за краищата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay