12 причини менструацията ви да е по-лека от обикновено според лекарите

Може да сте благодарни за по-лекото течение, но това може да е причина за безпокойство.

12 причини менструацията ви да е по-лека от обикновено според лекарите
Pexels

Независимо дали изпитвате мъчителен ПМС (подуване на корема и раздразнителност не са шега), болезнени спазми и/или изтощение, времето от месеца за всеки е различно. Но ако установите, че менструацията ви внезапно се променя без обяснение, особено ако се чудите "защо менструацията ми е толкова слаба?" Известна загриженост е напълно разбираема. Но по-леките периоди или хипоменореята не винаги означават проблеми!

Периодите варират доста драстично от човек на човек. Тежестта на вашия цикъл е право пропорционална на това колко лигавицата на ендометриума ви се е натрупала в течение на месеца. Натрупването на лигавицата често е резултат от структурата на маточната кухина и вашия хормонален отговор на овулацията.

Всеки е различен и има своя собствена версия на "нормалното". Този ​​диапазон е доста голям, обхващащ между 10 и 40 ml кръв в продължение на три до шест дни. Така че, освен ако не забележите внезапна промяна в характера на менструацията си, вероятно няма много причина да се притеснявате.

Ако се чудите защо менструацията ви е толкова слаба, ето няколко потенциални причини.

1. Може да е признак на бременност.

Докато един от ясните признаци на бременност е липсата на менструация, се оказва, че някои жени продължават да имат кървене или лека версия на менструацията си, когато са бременни. 

Необичайно леки периоди или зацапване може също да означава извънматочна бременност (когато яйцеклетката се имплантира някъде извън матката), което може да бъде много опасно. Когато се съмнявате, направете тест за бременност.

2. Загубили сте или сте качили много килограми.

Колебанията в теглото могат да объркат менструалния ви цикъл, правейки менструацията ви много по-кратка или по-лека. Това е така, защото когато напълнеете, натрупването на повече мазнини в тялото ви може да повлияе на хормоналните ви нива и да ги извади от баланс. По подобен начин загубата на тегло от ограничаване на калориите може да постави тялото ви в режим на стрес и да създаде дисбаланс на хормоните. Тялото ви се нуждае от здравословен баланс между протеини, въглехидрати, мазнини и витамини, за да продължи да функционира нормално.

3. Стресът се бърка в тялото ви.

Вече знаете, че стресът може да повлияе на тялото ви по много начини. Въпреки че обичайните ежедневни раздразнения не са достатъчни, за да извадят хормоните ви от строя, основните житейски стресови фактори – например скръб за загуба или страдание от депресия – могат да направят точно товаПрекомерните упражнения също може да причинят хаос на менструалния ви цикъл поради физическия стрес, който поставя върху тялото ви.

4. Имате свръхактивна щитовидна жлеза.

Свръхактивната щитовидна жлеза, известна още като хипертиреоидизъм, започва да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза, което може да причини сериозни проблеми на сърцето, кръвното налягане, мускулите и др. Необичайно леките периоди и липсата на цикъл също са симптом на хипертиреоидизъм. Ако изпитвате някои от другите симптоми на свръхактивна щитовидна жлеза, уговорете час за преглед при вашия лекар.

5. Пиете противозачатъчни или други хормони.

Една от най-честите причини за по-слаб цикъл е приемането на хормонален контрол на раждаемосттанякои лекари дори го предписват на жени с много обилен цикъл точно поради тази причина. Така че, ако наскоро сте започнали хапчето, използвате пластира или пръстена, или сте получили хормонална спирала и менструацията ви е станала по-оскъдна, нормално е да имате леки цикли, напълно да пропуснете цикли или да имате малки количества тъмна кръв.

6. Може да се дължи на синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

PCOS е състояние, при което яйчниците произвеждат необичайно голямо количество андрогени, които са мъжки полови хормони. Някои жени с PCOS ще имат малки пълни с течност торбички или кисти, които се образуват в яйчниците. Тези хормонални промени могат да попречат на жената да овулира нормално, което може да доведе до множество неприятни симптоми, включително акне или мазна кожа, наддаване на тегло и излишно окосмяване по тялотоДруг симптом на PCOS са нередовни и пропуснати цикли. Когато жените получат своя цикъл, той може да е по-обилен или по-слаб от средното. Говорете с вашия лекар, ако изпитвате тези симптоми.

7. Изпитвате ранни признаци на менопауза.

Менопаузата може да е зад ъгъла, но не винаги. Понякога с напредването на възрастта циклите се променят и това не е непременно признак на безплодие. Някой, който е имал нужда да използва нощни превръзки през деня в 20-те и началото на 30-те си години, може да открие, че се нуждае от по-малко защита в по-късните си - 30-те години.

8. Имате цервикална стеноза.

Рядък, но неприятен проблем. Това се случва, когато шийката на матката се стеснява или затваря напълно. Това може да възникне след предишна операция на шийката на матката. Цервикалната стеноза може също да се дължи на ниски нива на естроген по време на перименопаузатаВ резултат на това кръвта остава в капан в матката или може да изтече бавно. Ако изпитвате силни спазми, въпреки лекото течение, говорете с вашия лекар.

9. Белегът в матката ви причинява проблеми.

Повечето жени, които са преминали през рутинни процедури за дилатация и кюретаж (D&C), се лекуват без усложнения, но понякога тежките белези карат стените на матката да се залепят една за друга, причинявайки това, което е известно като синдром на Asherman. Ако изглежда, че цикълът ви е намалял много след като сте имали такъв случай, това може да е вашият проблем. 

10. Загубили сте много кръв по време или след раждането.

Това е много рядко състояние. Загубата на много кръв лишава тялото ви от кислород, което в крайна сметка може да увреди хипофизната жлеза и да причини нещо, наречено синдром на Шийхан. Това от своя страна драстично намалява производството на всички видове хормони от жлезата, включително тези, които контролират менструалния ви цикъл. Това производство на хормони не само влияе върху менструалния ви цикъл, но може да засегне и други части на тялото ви, като щитовидната жлеза. Така че, ако вашият лекар е загрижен за това, той вероятно ще ви насочи към ендокринолог за диагностика и лечение.

11. Вие кърмите.

Когато някой кърми, има повишено производство на окситоцин (произведен в хипоталамуса и освободен от хипофизата), който стимулира производството на мляко от гърдите. Това потиска производството на хормоните, които причиняват овулация и произвеждат прогестерон, а също така намалява хормоните, които сигнализират за производството на естроген. Следователно, при минимално натрупване на лигавицата на матката, леките периоди (или липсата на цикъл) са често срещани при жените, които често кърмят.

12. Живеете с хранително разстройство.

Подобно на екстремния стрес, хранителните разстройства оказват значително влияние върху периодите чрез нещо, наречено потискане на хипоталамуса. Това нарушава секрецията на хормоните, които водят до производството на естроген и производството на хормони, които стимулират овулацията и прогестерон.

Следователно лигавицата на стената на матката не само не расте, но и не се произвеждат сигнали за отделяне на лигавицата. Това води до леки или никакви периоди с течение на времето.

Въпреки че по-лекият период от нормалното не е непременно причина за тревога, не пренебрегвайте промяната. Проследявайте цикъла си няколко месеца и ако не се нормализира, запишете час при гинеколог.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay