За четките и гребените

Как да изберем дали да разресваме косата си с гребен, или с четка

За четките и гребените

Що се отнася до здравето на косата, едно от най-важните неща не е какъв шампоан или маска използвате, а с какво разресвате гривата си. Всички знаем, че косата трябва да се реше поне веднъж на ден, но не бива да се прекалява, защото косъмът се накъсва.

Разбира се, идва дилемата дали да изберем гребен или четка и от какъв материал да са изработени те.

Да започнем с гребените. Пластмасовите такива са подходящи за всякакъв тип коса. Неприятното е, че те предизвикват статично електричество и много лесно могат да накъсат косъма. Добре е да държите голям гребен с редки зъбци в банята си. С негова помощ ще можете по-лесно да разнесете балсама или маската си за коса, докато се къпете.

Гребените с гъсти зъбци изобщо не се препоръчват за коса, която е слаба и се заплита лесно. Те са подходящи за тупиране, но не и за разресване на цялата грива. Препоръчително е да използвате гребените само за разресване на влажна или мокра коса. 

Алтернативата на пластмасовите са гребените от дърво. Разликата не е само в материала, от който са изработени, но и в грижата за косата. Те не накъсват косъма толкова, не предизвикват наелектризиране на косата и зъбците им се заоблят от честата употреба. Разбира се, основният минус на гребените от естествени материали е цената.

Колкото до четките - формите, материалите и предназначението са най-различни. Плоската четка за коса с метални зъбци е една от най-разпространените. Тя е с правоъгълна форма и със зъбци само от едната страна, на чиито връхчета може да има малки топчета за масаж на скалпа.  Този вид четка е подходящ за разресване, след като сте си изсушили косата или сте я изправили. Фризьорите казват, че тя е подходяща и за стилизиране на косата, като я напръскате с лак за коса и разрешете.

Плоската четка от естествен косъм придава блясък, еластичност и така подобрява състоянието на косата. Тя предотвратява сплитането на краищата и придава обем.

Кръглата четка с естествен косъм щади най-много косата. Тя е подходяща при издухване на косата със сешоар, защото придава обем. Но не е правилният избор за ежедневно разресване. Ако имате много гъста и къдрава коса, която искате да изправите, ще ви е нужна метална или керамична кръгла четка.

Тези два вида четки са много практични, защото зъбците им не са разположени на гъсто и косата преминава без проблем между тях. Също така, благодарение на това разстояние, топлият въздух от сешоара се разпределя максимално и косъмът се изправя много по-лесно.

За да сте сигурни, че дадена четка е подходяща за вас, напревете малък тест. Още в магазина прекарайте зъбците ѝ по чувствителната вътрешна страна на ръката ви. Ако не се появи зачервяване, значи четката е подходяща и няма да е агресивна към скалпа ви.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay