Защо, как и какво... всичко за гладолечението

Лечебната хранителна почивка

Признавам - обожавам храната - и все пак има моменти, в които се чувствам презаситена и "препълнена" с нея. Иска ми се просто да не се храня... за няколко часа, за цял ден. Несигурна в това си желание и последиците от него, аз се "гмуркам" в разбъркания си шкаф, където в едно поне съм сигурна - там е онази синя книга със заглавие "Гладолечението".

 

Намирам я. След две чаши чай с мед и няколко прехвърляния от леглото до дивана и обратно, вече се чувствам напълно наясно по темата и готова да изпробвам.

 

Какво всъщност представлява гладолечението?

Известно и прилагано от векове, този режим изключва поемането на твърда храна за определен период от време. Естествено, всеки организъм реагира различно на "лечебния глад", затова някои хора приемат плодове и зеленчуци, когато прилагат режима.

 

По време на глад тялото е подложено на физиологичен стрес. По-точно казано: повишава се активността на всички системи, започват да действат механизмите на биохимично пречистване, стимулира се разграждането на мазнините, променя се дори съставът на кръвта.

Това от своя страна води и до увеличаване на енергията и до промяна в хранителните навици.

 

За по-обстойна и развита информация по темата съществуват и няколко световноизвестни книги. Диетологът Пол Брег /доктор по медицина, основател на Здравното движение в Америка/ е създател на "Системата на Брег". Друго добро четиво е "Чудото на гладуването". Човекът, последовател на Брег в България, е небезизвестната Лидия Ковачева, която е твърдо убедена в твърдението "Пълен стомах - празна глава!".

 

Най-важната стъпка е захранването.

След приключване на лечебния глад, организмът се нуждае от внимателно подбрана храна, а необмисленото нахвърляне на онова, което ни се яде, е най-фаталният подход. След гладуване се преминава постепенно към по-тежките храни, в противен случай режимът на глад се превръща във вреден.

 

Добре е да знаете...

Съществува наредба от здравното министерство за нетрадиционните методи на лечение, според която изрично се отхвърля гладуването за повече от 7 дни. Ако решите да изпробвате или да се подложите на въпросния режим, то задължително го направете под лекарско наблюдение. Специалистът сам ще ви изясни как се процедира и кое е най-доброто за вас.


Съществува и по-леко разтоварване, което се осъществява в един ден от седмицата, например неделя. То също оказва своите благоприятни резултати, а според мен и е и по-добрият вариант. И макар само за ден, допитването до специалист е препоръчително.

 

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 30.05.2011|16:12
Идеално разбрах, за какво става въпрос. Това, което исках казах е, че много жени, които са чули за подобен вид лечение, мислят че е диета и започват сами да се "лекуват", без да знаят за какво точно става въпрос. Въпреки, че примера който дадох не е точно за това, наистина познавам момичета, които се подлагат на точно такъв вид "диета", защото са чули от някъде, че давала добри резултати.
2
Не е посочен 30.05.2011|15:53
става въпрос за така нареченото "здравословно гладуване", което наистина може да лекува органите, а не храненето с един бонбон с цял отслабване
1
Не е посочен 30.05.2011|15:45
Много жени и най-вече момичета решават да отслабнат, като гладуват, без дори да се консултират с лекар. Това е толкова вредно и си докарват толкова много проблеми, че не е истина. Когато някой има проблеми с теглото, трябва да се обърне към специалист, за да му назначи правилната диета, иначе рискуваме да си докараме сериозни болести. Когато бях ученичка, едно момиче с година по-голямо от мен, ядеше само по 1 пакетче солети на ден, защото приятелят и ѝ казал, че е дебела и ако не отслабне ще я зареже. Тя припадаше почти всеки ден в училище и никой не можеше да я разубеди да спре с това гладуване.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay