Индиански съвети за дълга и здрава коса

Натуралните масла вършат чудеса

Индиански съвети за дълга и здрава коса

Ако трябва да използваме за пример всеизвестните принцеси на Disney, сред тях Рапунцел и Ясмина се славят с най-дълги коси. Бас държим обаче, че гривата на израсналата сред природата Покахонтас е по-здрава дори и от техните. Освен, че и тя има завидна дължина, сигурно би могла да издържи теглото не на един, а на трима изкачващи се по нея принца. 

Но стига сме се прехласвали. Причината да споменем Покахонтас е, че ще представим съвети за бърз растеж на косата, взаимствани от индианците в Америка. Както знаем, те са живели в хармония с околния свят и умело са използвали благата му, за да бъде всяка част от тялото им възможно най-здрава.

Проблемът на въздългата коса е, че тя рядко изглежда толкова красива, колкото ни се иска. По-скоро се оказва цъфтяща, накъсана, изтощена. Aко искате да излекувате тези проблеми, трябва сериозно да се замислите относно възможността да се откажете от химията в шампоаните, балсамите и останалите продукти, които използвате върху скалпа.

Всеизвестно е, че според индианците той е бил изключително важна част външната обвивка на човек. Едва ли биха си позволили да го третират с каквото им падне. Съветваме и вас да не го правите. Многото пяна не е критерий за високите качества на шампоана. По-добре изберете такъв, който не се пени особено, а включва в състава си предимно билки.

Минералните масла също не са най-добрата идея. Заменете ги с натурални масла, както са правели индианците. 


Масло от жожоба 
Молекулярният му състав има характеристики, подобни на произвежданите от жлезите върху скалпа мазнини. То е хипоалергенно и няма как да ви навреди. Индианците с векове са го използвали за хидратация и по-бърз растеж на косата. Можете да го нанасяте самостоятелно на главата, а може и да капнете няколко капки в любимия си балсам.

Алое Вера 
Освен всичките си останали прекрасни свойства, то също има и способността да хидратира наистина добре косата. Ако имате запушени пори на скалпа, екстрактът от това растение ще ги отвори и ще позволи на фоликулите на косъма да пораснат.

Пшеничен зародиш + Алое Вера + кокосово мляко 
Пригответе чудодейна смес, забърквайки на едно място по 1/4 чаена чаша от всяка горепосочена съставка. Използвайте резултата вместо шанпоан, когато се къпете. 

Масло от семена на синап
Може да ви звучи малко странно, но бъдете сигурни, че и този напълно естествен продукт би ви помогнал да осъществите дългокосите си мечти. Процедурата е лесна и важи за всеки един от посочените в тази статия варианти: чрез масажни движения, втрийте няколко капки от избраното масло в скалпа, за да стимулирате космените фоликули и бързия растеж на косата.

Индиански съвети за дълга и здрава коса
Масло от черен пипер 
Както и останалите масла, то също е хипоалергенно. Не се притеснявайте, няма да ви "подлюти"! Но все пак го разредете, преди да започнете да го мажете по главата си: 3 капки, разтворени в 3 супени лъжици вода.

Лавандулово масло 
Билкарите от векове използват лавандулата като ефикасно средство срещу оплешивяване. Тя притежава и мощна антибактериална способност да успокоява и лекува кожата на скалпа от различни инфекции. Задължително опитайте, ако имате пърхот.

Изпитаната рецепта: сложете няколко стръкчета лавандула в буркан, покрийте ги със студено пресован зехтин и затворете добре съда. Поставете го на хладно и тъмно място, където ще престои 3-4 седмици. След това използвайте подсиления с лавандула зехтин за ежедневен масаж на скалпа. Третирайте с него преди лягане, оставяйте го да пренощува върху главата ви и я измивайте чак на сутринта.

Лавандулова вода  
Препоръчително е косата да се изплаква с такава след употреба на шампоан. Добавя блясък и благоухание. Приготвя се по следния начин: кипнете вода, поръсете я със стрита лавандула, намалете котлона, оставете да поври 20 минути, след това охладете.

Корен от репей 
Маслото от него е ключов елемент във всяко амбициозно лечение на увредена коса. Коренът от репей ще зареди вашите корени с естествени фитостероли и жизненоважни мастни киселини. Облекчава възпаленията по скалпа, подобрява кръвообращението на космените фоликули, възстановява изтънелия косъм.

Сао Палмето 
Това трябва да препоръчате на познатите си мъже, ако имат проблеми с косата. Сао Палмето е палма джудже, а лечебните билкови продукти се правят от плодовете ѝ, стрити на фин прах. Помага за заболявания на простатата, оплешивяване и други състояния, свързани с повишеното производство на DHT (мъжки хормон) в организма.

Индиански съвети за дълга и здрава коса
Пареща коприва 
Повишеното производство на DHT води до загуба на коса и при мъже, и при жени. Парещата коприва лекува проблема, също като Сао Палмето, дори се препоръчва едновременното им използване. Можете и сами да си наберете коприва, но използвайте ръкавици! След това потопете пресните стръкове в буркан със зехтин, затворете го и го оставете да престои на хладно и тъмно място 2-3 седмици. Когато изтекат, можете да си правите ободряващи масажи на скалпа с полученото масло.

Розмарин 
В продължение на векове различни наорди по света са го използвали за подпомагане растежа на косата и забавяне на нейното посивяване. Розмаринът също стимулира кръвообращението на скалпа. Препоръчва се ежедневно освежаващо изплакване с вода, в която са киснали листа от растението. Така се запазва цвета на косата, особено ако е тъмна. 

Чай от обикновена хвойна 
Полезен и за пиене, но на косата ви може да помогне, ако я плакнете с него. Има свойството да успокоява различни възпаления по кожата.

Масло от мента 
Масажирането на скалпа с него също може да окаже чудесен ефект върху вашата грива. Този съвет идва от племето на шайените.

Корен от юка 
Отварите, приготвени от това лечебно растение, също са били разпространен метод за предпазване от оплешивяване. Дори главите на бебетата са се миели с юка, за да може косата им да порасне здрава и гъста.

Ако тази статия ви се е сторила полезна и искате да получавате още изпитани съвети за красота от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

255 7
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 25.09.2013|21:39
Когато човек е в добро физическо и психическо здраве, когато не е подложен на стрес, косата му расте бързо. Косата е най-добрият показател за човешкото здраве.
15
Не е посочен 25.09.2013|11:54
Страшна критика, направо им разказа играта.
14
Не е посочен 24.09.2013|16:59
Определено ще се постарая да си ги осигуря и да пробвам само от чисто любопитство.
13
Не е посочен 24.09.2013|08:29
Страхотни съвети. Косата ми е слабост и много се грижа за нея. Ще пробвам парещата коприва и розмарина.
12
Не е посочен 24.09.2013|06:44
Съветите може и да са верни , но заглавието и историята за индианските рецепти са МЕГА тъпи!!!Половината от изброените растения индианците , от която и да е Америка дори не са ги виждали !!!Много обичам просто драскачи , статията е създадена точно от такъв , търсещ някаква екзотика в името...кухар!!!
11
Не е посочен 23.09.2013|17:09
Някой жени просто имат красиви коси без да правят нищо, а някой си нямат.. природа :)
10
Не е посочен 23.09.2013|17:04
Моята коса расте много бавно, а искам още малко да ми порасне, за това тези съвети много ме мотивираха.
9
Не е посочен 23.09.2013|17:02
Харесах си няколко, които непременно ще пробвам.
8
Не е посочен 23.09.2013|16:23
хубаво е когато искаме да ни расте косата да знаем как да ѝ помогнем :) а аз винаги съм харесвала късите коси.
7
Не е посочен 23.09.2013|15:26
Етеричните масла са страхотна терапия за косата, тъй като наистина я подхранват, а някои от тях я стимулират и да расте по-бързо, но не се сещам кое масло бе точно.
6
Не е посочен 23.09.2013|15:20
Много масла много нещо :) Но все пак те си исоатват най-доброто решение за поддържане на здрава и красива коса наистина
5
Не е посочен 23.09.2013|14:55
Много интересни и полезни съвети
4
Не е посочен 23.09.2013|14:12
Пробвай с по-малко билки, дано да има същият ефект.
3
Не е посочен 23.09.2013|13:29
Има доста добри сухи маски, които се продават насипно, и са много добри.
2
Не е посочен 23.09.2013|10:33
Много ми се иска да се възползвам от тези съвети, но ще ми е трудно да осигуря всички тези билки.
1
Не е посочен 23.09.2013|10:19
Винаги съм искала да имам дълга и хубава коса, но е много трудно за поддържане. Определено ще пробвам тези неща.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay