Как косата ни да изглежда добре след тренировка?

Как косата ни да изглежда добре след тренировка?

След тренировка се чувстваме тонизирани и изпълнени с положителна енергия. Е, мускулната треска не е за пренебрегване, но пък, ползите от един час във фитнеса са много повече от негативите. Но онова, за коетo никой не говори е видът на косата ни след тренировка.

Веднага щом приключим, усещаме как тя е заплетена, мазна, миризлива и потна. В този момент вероятно сме твърде уморени, за да ни е грижа, така че просто я оставяме с надеждата, че всичко ще се върне към нормалното, когато потта изсъхне. Но вече знаем, че това няма да се случи. 

Най-вероятно нищо няма да се промени, докато не измиете косата си и след това цикълът се повтаря. Една от основните причини, поради които хората избират да игнорират този проблем, е, че предполагат, че няма начин да се помогне. В крайна сметка основната причина за омазняване на косата след тренировка е потта, а нея няма как да я контролираме. Но има няколко неща, които можете да направите, за да намалите въздействието ѝ и да запазите косата си свежа след тренировка.

Грижа за косата преди тренировка

Оставянето на косата пусната или завързването ѝ в прекалено стегната опашка са две неподходящи опции, които могат да доведат до накъсване на косата. Завържете косата си в разпуснат кок, конска опашка или плитка. Заменете стандартния си ластик за коса с по-нежна опция като щипка за коса, която не причинява напрежение.

Ако вашето основно решение е след тренировка е да измиете косата си незабавно, може да причините повече вреда, отколкото полза. Ежедневното миене не е добра идея, защото това може да лиши косата ви от естествените ѝ масла и да я направи по-податлива на накъсване. Вместо това използвайте сух шампоан преди тренировка, за да помогнете на косата си да остане суха и без мазнини. Също така е наложително да нанасяте сухия шампоан по правилния начин.

Как косата ни да изглежда добре след тренировка?

Фокусирайте се само върху корените, а след тренировка прокарайте пръсти през косата си и върху скалпа, за да разпръснете пудрата. Ако забравите да я напръскате предварително, изчакайте косата ви да изсъхне напълно след тренировка, за да може сухият шампоан да подейства по-добре. Когато миете косата си, използвайте маска за коса предварително, за да увеличите максимално подхранването от душа.

Друг добър вариант в подобна ситуация е да се доверите на сешоара. Преди да извадите косата си от опашката или кока, оставете кичурите си да поизсъхна и да се охладят от разгорещената тренировка. Студената настройка на сешоара е отличен начин за постигане на тази цел. Просто прокарайте хладен въздух върху косата и скалпа си за две до три минути, докато премахнете влагата и след това я развържете.

Можете също така да изпозлвате парфюм за коса, за да запазите косата си изключително свежа по време на тренировката. Ако потният ви скалп ви причинява дискомфорт, можете да пробвате антиперспирант за скалпа. За допълнително облекчаване на изпотяването носете абсорбираща и охлаждаща лента за пот по време на тренировката си . За да помогнете за ограничаване на проблемите, свързани с потния скалп, трябва също така редовно да го овлажнявате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay