Какво е арт-терапия и наистина ли всеки от нас носи изкуството в себе си?

Как можем чрез творчество да освободим подсъзнанието си?

Какво е арт-терапия и наистина ли всеки от нас носи изкуството в себе си?

"Човекът трябва да се разглежда в неговата цялост. Лошото здраве или болестта е резултат не просто от наличието на патоген, а от липсата на баланс, цялостно равновесие в отделната човешка екосистема ". Тази дискрипция на холистичното здраве е записана в преамбюла на СЗО още 1946 година. Точно там здравето е описано не като липса на болест, а благосъстояние на физическо, ментално и социално ниво.

А можем да го кажем и с красивите думи на Пабло Пикасо- "Изкуството пречиства душата от праха на ежедневието."

Може да звучи невероятно, но дейности като боядисване, рисуване, скулптуриране или фотография са невероятни занимания, които ни помагат да се отпуснем, свалят нивата на стрес и успокояват съзнанието.

Средностатистическият човек има 60 000 мисли в едно денонощие, като 95% от тях се повтарят всеки ден. Творчеството е идеален начин да осигурим на съзнанието си почивка от тях. Когато си позволим да се потопим изцяло в творческия процес, изпадаме в състояние на тотално "без-мислие", подобно на медитация, когато сме фокусирани и временно изпъждаме всички излишни мисли и тревоги от главата си.

Арт-терапията е средство да изразим себе си.

 

Ако се върнем назад във времето, ще забележим, че хората са изразявали себе си чрез символи още от древността. Ритуални маски и съдове, рисунки в пещерите, египетските йероглифи, келтските символи, са само част от достигналите до нас средства за комуникация от древността. Изкуството в различните култури се е свързвало със сила на духа- например будистките мандали или индианските пясъчни рисунки са се смятали за мощни инструменти за лечение.

Въпреки това, арт- терапията като наука е сравнително млада. Тя е форма на експресивна терапия, която използва процеса на творене, за да подобри физическото, психическото и емоционално състояние на човек. Арт-терапията е базирана на теории за личността, еволюционни теории, психология, семейни констелации и изкуство. Тъй като и творчеството, и психотерапията са свързани с промяна и трансформация, те се допълват, а терапевтите се обучават и в двете направления.

И ако все още имате колебание дали арт терапията е за вас- тя помага мозъкът ни да остане здрав. Др. Лорънс Кац, пионер в изследванията, посветени на регенерацията на невроните, открива, че влошаването на мозъчната дейност е свързано не със смъртта на самите мозъчни клетки, а със загубата на комуникация между тях. Той дори патентова термина "нюробикс" или тренировка за мозъка, с който се описват мозъчни упражнения, сред които попада и арт терапията.

Творчеството активира уменията ни да разрешаваме проблеми, а тук, за разлика от математиката, правилен отговор няма. С изкуството развиваме креативно мислене, което води до намиране на нови и различни решения. Мисленето извън рамка стимулира и създаването на нови неврони и то не само в лявото или само в дясното полукълбо, активират се и двете, които комуникират помежду си.

И още- Проф. Семир Зеки, невробиолог в University College London, изследва как реагира мозъкът ни при гледане на картини. Ако картината е красива или поне ние я приемаме за красива, се активира центърът на удоволствие в мозъка, което води до отделяне на допамин, невротрансмитерът, който ни кара да се чувстваме щастливи... точно както се чувстваме, когато сме влюбени.

Още много любопитни факти за арт-терапията и за ползите от нея ще разберете в "По стъпките на красотата" с Надя Павлова само по Wnesstv- четвъртък 11.00 часа. 

Повече по темата, както и още любопитни теми на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay