Какво е ретинол? Факти за неговата употреба, предимства и странични ефекти

Ретинолът често се разглежда от дерматолози и експерти по грижа за кожата като „златен стандарт“, тъй като ползите му са най-разнообразни – простират се от отпушване на порите до изглаждане на бръчките. Той е най-изпитаното решение против бръчки, което се предлага без рецепта.

Какво е ретинол? Факти за неговата употреба, предимства и странични ефекти

Какво е ретинол? Ретинолът е мастно разтворимо производно на витамин А. Намира се най-вече в животински храни като пълномаслено мляко, мазна риба и черен дроб, той помага на кожата да формира и поддържа здрава кожа, играя роля за регулиране на имунната система и дори може да предпазва от инфекции. Често се предписва от дерматолози за лечение на акне и анти-стареене.

Какво точно прави ретинолът? Той действа по няколко различни начина на кожата. Предотвратява разграждането на колагена, едновременно насърчава бързата клетъчна циркулация и сгъстява подкожния слой на кожата, откъдето възникват бръчките. Когато се прилага върху кожата, ретинолът инхибира разпадането на колагена и се смята, че стимулира производството както на колагена, така и на еластин, което може да помогне в борбата с фините бръчки и линии.

Ретинолът има също кератолитични свойства, което означава, че насърчава оборотите на кожните клетки и по този начин спомага за запазване на порите чисти и предотвратява образуването на черни точки и бели връхчета. Ретинолът подобрява тонуса на кожата и спомага за избледняване на тъмните петна.

Въпреки че ретинолът е често ползван продукт за зряла кожа, не означава, че трябва да чакате признаци на стареене, за да го използвате. Говорете с дерматолог, ако не сте сигурни дали ретинолът е подходящ за вас.

Какви странични ефекти има ретинолът? Той е безопасен за всички типове кожа, но при някои хора се наблюдава изсушаване на кожата, зачервяване и дразнене, което е често срещано, ако за първи път използвате ретинол. Затова е най-добре да започнете внимателно употребата му. Задължително е да използвате слънцезащитен крем всеки ден, когато използвате ретинол, тъй като той предразполага към чувствителност на кожата.

Кога е най-добре да го използвате? Традиционно той се използва през нощта. Активните му съставки биха подействали много по-добре, ако го нанасяте на кожата си преди лягане. Слънчевата светлина и ретинолът не вървят ръка за ръка. С всеки продукт, който е на основата ретинол, трябва да се действа внимателно. В началото редувайте нощите на приложение и след това увеличете честотата. Можете също така да пробвате да приложите овлажнител преди ретиноловия си продукт, за да сведете до минимум дразненето. Все пак, както при всеки продукт за грижа за кожата, не забравяйте да следвате указанията на производителя на етикета за правилно приложение и най-добри резултати.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay