Лимоновата вода - любим еликсир на знаменитости

Лимоновата вода - любим еликсир на знаменитости

Дженифър Анистън я пие гореща, а Жизел Бюндхен - хладка. Наоми Кембъл я поема с пробиотици, а Джо Роугън от време на време я пие с хималайска сол и лют червен пипер.

Бионсе инвестира в диетична линия с нея през 2022 г., като по този начин става, според изявлението на главния изпълнителен директор на компанията, "част от семейството на Lemon Perfect".

В продължение на години лимоновата вода (вода с изстискан в нея сок от лимон) е основна част от сутрешната рутина на знаменитостите, привлекателен и достъпен символ на желаното здраве. Предполагаемите ползи от нея са безброй, според съмнителни онлайн статии и ТикТок с изкуствен интелект:. тя детоксикира


Подобрява състоянието на кожата! Балансира рН на организма и подпомага отслабването! Изтъкваните предимства на този прост еликсир са толкова всеобхватни, че е трудно да си представим, че някой човек на Земята някога е изпитвал консумирайки я нещо по-малко от върховно усещане за физическо здраве, освен може би тези с алергии към цитрусови плодове.

Дали обаче всичко това е вярно? Какви са всъщност ползите от лимоновата вода?

"Лимоновата вода няма да ви навреди", казва д-р Деби Фетър, доцент в катедрата по хранене в Калифорнийския университет в Дейвис. "Дали е чудотворна напитка? Вероятно не".
Фетър казва, че една от основните ползи за здравето от лимоновата вода е, че тя може да подпомогне по-добрата хидратация.

Тя обяснява, че сме склонни да се събуждаме сутрин дехидратирани и е добре да се хидратираме възможно най-скоро след като се събудим от съня си. Ако добавянето на изстискан лимон към водата повишава вероятността за това - както казва Фетър, "някои хора не харесват вкуса на обикновената вода" - то това е чудесно.

Но това не е значително по-хидратиращо от изпиването на обикновена чаша вода. Тя добави, че дали я пиете топла, студена или хладка, няма значение, а нито лимоновата вода, нито която и да е друга храна може да промени рН на тялото ви.

Лимонената вода е идеален пример за това как една уелнес тенденция може да вземе една-единствена хранителна информация и да разтегли заключенията си до неузнаваемост.

Да, лимоните са богати на витамин С, който може да действа като антиоксидант и да поддържа клетките в тялото ни здрави. Но количеството витамин С, което получавате от чаша лимонова вода, не е достатъчно, за да промени радикално кожата, структурата на тялото или общото ви благосъстояние.

Според Националния институт по здравеопазване препоръчителният дневен прием на витамин С е 90 mg за мъжете и 75 mg за жените, а от един лимон се получава около 18,6 mg витамин С - не съвсем незначително количество, но само по себе си недостатъчно, за да задоволи дневните ви нужди.

Все пак Фетър казва, че лимоновата вода "може да допринесе за подобряване на цялостния прием на тези хранителни вещества и за получаване на повече антиоксиданти", което от своя страна може да помогне за максимално подобряване на цялостното ви хранене.

Това е, ако - АКО! - тя се комбинира със "здравословен модел на хранене с акцент върху плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, постните протеини, млечните продукти, ако ядете млечни продукти, като избирате водата като напитка по подразбиране и ограничавате алкохола". С други думи, ако вече се храните по балансиран начин, богат на хранителни вещества, лимоновата вода може да бъде цитрусовата гарнитура отгоре.

Д-р Кера Ниемб-Диоп, експерт по хранене, изследовател на храните и треньор по хранене, казва, че макар ползите от лимоновата вода да са преувеличени, няма причина да се отхвърлят напълно.

"Аз имам африканско и карибско потекло и винаги мисля за културния контекст", казва тя. Тя казва, че лимонената вода е един от примерите за много превантивни навици, които хората в маргинализирани общности, които имат по-малък достъп до здравеопазване, могат да практикуват, за да се опитат да останат здрави.

"Тези вярвания, дори и да не са подкрепени от науката, не мисля, че трябва да ги изхвърляме на боклука", казва тя.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay