Плюсове и минуси на домашно приготвената козметика

Научете кои са плюсовете и минусите при приготвянето и употребата на домашно приготвена козметика

Плюсове и минуси на домашно приготвената козметика

Когато водите здравословен начин на живот, който не сеизчерпва с храната, а касае и всичко останало, е хубаво да научите малко повече за домашната козметика, към която може да се обърнете.

Всички знаем, че в тази, която купуваме от магазините, се съдържат най-различни съставки, които могат да ни навредят. За съжаление обаче понякога точно тези продукти биха ви помогнали по-добре от домашно приготвените.

За да прецените сами дали да се захващате с бъркането на домашни маски и кремове, ще ви предложим да разгледате плюсовете и минусите на домашната козметика. Така ще можете да решите дали да създавате сами това, което ще ви кара да изглеждате по-добре, или не. Научете как да съхраните домашно приготвените продукти за по-дълго и как да увеличите срока им на годност.

Плюсове при употребата на домашната козметика

Използване на натурални съставки

Когато имате чувствителна кожа, използването на продукти, които са без излишни парабени и са с възможно най-малко консерванти, е задължително. Ето защо домашно приготвената козметика е много удачен избор.

Можете да намерите изобилие от съставки в кухнята си, чрез които да не дразните кожата си. Един от най-големите плюсове на домашната козметика е, че можете да изпробвате всичко върху кожата си, без да се налага да харчите пари за скъпи продукти. А също така ще бъдете сигурни, че няма да има химикали, без значение какво точно решите да изберете.

Контролирането на формулата

Освен използването на пресни и натурални съставки, можете да контролирате ефективно всяко нещо, което сами направите, като добавите повече от дадената съставка или намалите от друга.

Фактът, че ще можете сами да ги регулирате според вашия тип кожа, също е голям плюс, който определено трябва да се вземе под внимание. Когато решите сами да се погрижите за кожата си, ще имате възможността да направите точно това, което ви трябва, когато ви трябва и ако имате нужда от него. 

Използване на свежа козметика

Един от най-големите плюсове в домашната козметика е, че можете да я използвате веднага, след като сте я приготвили. Когато нанасяте върху себе си деликатни съставки като антиоксидантите в маслата и плодовете, се уверете, че са годни за употреба и че ще изпълнят предназначението си.

Именно заради срока на годност на някои съставки много фирми за козметика не ги използват. Затова бъдете внимателни, ако решите да си купите домашна козметика, вместо сами да си я направите. Обръщайте внимание на срока на годност, защото свежестта на продуктите е това, което ги прави толкова предпочитани.

Спестява пари

Много пъти решението да си приготвите сами крем за лице или ексфолиант за тяло е добър и ефективен вариант. Това е страхотен начин да спестите пари, които иначе ще похарчите за скъпи продукти, които да са пълни с консерванти и изкуствени аромати.

Както вече казахме, можете сами да изберете какво количество да направите и с какви точно съставки, без да се налага да купувате няколко крема за лице, които да съдържат различните съставки, от които имате нужда. Закупуването на съставки в насипно състояние ще ви спести доста пари, които можете да вложите в нещо друго.

Защитава кожата от вредни химикали

Ако имате чувствителна кожа или страдате от алергии, ще трябва да държите вредните химикали далеч от себе си. Това, от своя страна, е голям плюс за домашната козметика, тъй като чрез свежите си и натурални съставки тя ви предпазва. Освен предотвратяването на вредното действие на парабените и консервантите, вие ще предпазите и околната страна, като не ги изхвърляте в нея.

Плюсове и минуси на домашно приготвената козметика

Минуси при употребата на домашната козметика

Ограничен ефект

Големият проблем на закупената от магазините козметика е, че както вече споменахме, е пълна с какво ли не, което може да навреди на кожата ви. Плюсът в случая обаче е, че действа по-бързо от съставките в домашната козметика.

Когато приготвяте сами нужните ви кремове, те няма да ви помогнат да се справите с изникнал проблем за една вечер. Това е минус, който може да ви откаже от идеята за здравословен живот за кожата ви, далеч от всичко изкуствено. Последиците от домашно приготвените продукти показват ефект в дългосрочен план и запазват кожата ви по най-добрия начин, но ако ви трябва бърз ефект, ще трябва да се насочите към рафтовете в козметичния магазин.

Някои съставки се намират трудно и са по-скъпи

Докато някои съставки в домашната козметика са във всяка кухня, има и такива, които се намират трудно и могат да се окажат доста скъпи. Етеричните масла от по-специални растения например, които трябва да се използват в някои рецепти, могат да ви създадат доста грижи и влагане на усилия, още преди да сте започнали с приготвянето. Това е минус, който може да попречи на използването на точно определен натурален продукт, който да е нужен за вашия тип кожа.

Време на приготвяне

Някои домашно приготвени маски за лице се нуждаят от минута или две, за да смесите съставките, но има и такива, които може да ви отнемат доста време. Тогава отскачането до магазина може да ви се стори по-привлекателно. Също така, за да запазите продукта свеж, може да ви се наложи да чакате, докато съберете всичко, от което имате нужда. Допълнителното време за приготвяне също ще удължи процеса.

Проблеми със съхраняването

Всеки домашно приготвен козметичен продукт, който включва вода, може да се окаже благодатна среда за развитие на бактерии и плесен. Ако искате да запазите крема за лице, който сами сте си направили за по-дълго, ще трябва да го стерилизирате и съхранявате в херметичен контейнер, който да бъде на хладно и тъмно място. Рецепти, които включват мляко или други бързо развалящи се съставки могат да бъдат още по-трудни за съхранение. А това е голям минус, тъй като самата идея е всичко приготвено от вас да бъде свежо и ефикасно.

Ограничено ползване

Един от големите минуси на домашната козметика е, че трябва постоянно да я поддържате. Ще трябва да я правите почти постоянно и да не допускате да се развали. Дори да я съхранявате правилно, козметиката, която съдържа консерванти и други различни химикали, е с по-дълъг срок на годност, именно заради наличието на вредните съставки.

Но ако сте подготвени за усилията и времето, което ще трябва да отделите, тогава наистина ще можете да се възползвате от домашната козметика, без да се налага да тормозите кожата си с вредни за нея съставки.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 28.05.2014|18:16
За мен този тип козметика има само плюсове.
21
Не е посочен 28.05.2014|17:53
И аз предпочитам домашните маски.
20
Не е посочен 28.05.2014|17:30
За мен лично плюсовете са повече от минусите и често си правя такива маски, използвам максимално натурални продукти и пр.
19
Не е посочен 28.05.2014|16:38
Честно казано лично аз никога не съм си правила, но мисля, защото ми писна от тези по магазините и да се изривам.
18
Не е посочен 28.05.2014|16:37
Всичко може стига да искате.
17
Не е посочен 28.05.2014|16:21
И това като всяко друго си има своите плюсове и минуси.
16
Не е посочен 28.05.2014|16:10
Пробвайте момичета :)
15
Не е посочен 28.05.2014|15:28
Правят се и с много по-добър ефект дори.
14
Не е посочен 28.05.2014|15:27
МНого полезно и интересно четиво :)
13
Не е посочен 28.05.2014|11:43
Не знаех, че тези неща могат да се правят и в домашни условия .
12
Не е посочен 27.05.2014|20:42
И спестява пари при това.
11
Не е посочен 27.05.2014|19:59
Предпочитам домашната козметика, поне знаеш какво слагаш в нея.
10
Не е посочен 27.05.2014|17:12
Мисля, че има повече плюсове .
9
Не е посочен 27.05.2014|16:09
Мен само и единствено ме мъчи факта, че трябва да ги приготвям. Иначе с другото нямам кой знае какви проблеми. А и винаги можеш да с го направиш в дози, които да ти стигнат за един път
8
Не е посочен 27.05.2014|16:00
Не бях се замисляла над минусите,но определено е така.
7
Не е посочен 27.05.2014|15:37
Според мен плюсовете са повече, а и не е задължително да излезе по-скъпо, стига да знаеш от къде да пазаруваш.
6
Не е посочен 27.05.2014|15:28
нямам никакво време да приготвям домашна козметика, затова залагам на купената и наистина на пазара има и много хубави продукти.
5
Не е посочен 27.05.2014|15:02
До сега не съм си правила домашна козметика, не съм убедена, че ще се справя.
4
Не е посочен 27.05.2014|14:53
Недостатъците са пренебрежими като се има предвид какви ползи можем да извлечем от тези маски.
3
Не е посочен 27.05.2014|14:29
плюсовете определено са повече от минусите, така че ако имаме възможност е по-добре да си правим домашна.
2
Не е посочен 27.05.2014|14:05
хубаво е да се използват домашни маски и хубавото е,че могат да се направят количества достатъчни за да не се развалят, но си е занимание, факт ;)
1
Не е посочен 27.05.2014|13:52
така е,затова си правя елементарни маски,които нямат скъпи съставки и в малко количество ;)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay