Правилният начин за взимане на душ

Правилният начин за взимане на душ
Pexels

Вероятно не сте си и помисляли, че има правилен начин за къпане. Въпреки че можете, разбира се, да се насапунисвате, както искате, тези подкрепени от науката съвети гарантират по-мека кожа, по-здрава коса и по-добро почистване.

Колко пъти в седмицата трябва да се къпете? 

Минимум три. (Макар че повечето хора се къпят около 7 пъти). Душът е един от най-рентабилните начини за намаляване на болестите. Но трябва да имате предвид, че е възможно да прекалите. Когато се измивате прекалено много, лишавате кожата си от керамиди, което причинява сухота и сърбеж. Как да разберете, че е време за измиване? Вземете душ, ако смятате, че започвате да миришете, защото това може да означава промяна в микробиома на кожата, което може да доведе до дразнене. 

Колко топла трябва да бъде водата?

Не се притеснявайте, няма да ви кажем да вземете хладък душ – никой не иска да го прави! Идеалната температура е между топло и горещо. За да сте сигурни, че сте го направили правилно, пуснете водата и проверете огледалото над мивката: Ако се замъгли напълно след минута или две, трябва да намалите температурата на водата. Ако водата е твърде гореща, вие не изплаквате напълно всички остатъци от почистващия продукт, което може да изсуши кожата ви. Освен това горещата вода може да разруши кожната бариера. 

Какъв сапун да използвате?

Когато става въпрос за избор на почистващ продукт, повечето дерматолози предлагат да търсите термини като "хипоалергичен" и "без аромат" на опаковката. Това означава, че формулата вероятно съдържа по-малко неща и е по-малко вероятно да предизвика дразнене. Също така, избягвайте антибактериалните препарати за измиване на тялото. Те могат да бъдат груби за кожата и да причинят сухота и раздразнение. 

Задържат ли се микроби в сапуна?

Всъщност не. В едно проучване учени са инокулирали парчета сапун с болестотворни бактерии и карат хората да мият ръцете си. След търкането нямало откриваеми нива на бактерии върху субектите.

Колко дълго трябва да оставяте балсама върху косата?

Балсамът затваря кутикулата и изглажда косъма, което прави косата по-лесна за разресване. Действа незабавно. Оставянето му за по-дълго не го кара да работи по-добре. 

Колко дълго трябва да се къпете?

Къпането в продължение на повече от 10 минути може да компрометира способността на кожата ви да действа като бариера. Това не означава, че не можете да се насладите на много дълъг душ от време на време. Важно е обаче да не го правите всеки ден.

Колко често трябва да миете косата си?

Оставете скалпа си да ви води и мийте косата си само когато е мазна. На някои хора им се налага да мият косата си на всеки 2 дни, докато други мият косата си на 7 дни. Всичко зависи от вашия тип коса, кожата на скалпа ви и т.н.

В какъв ред трябва да се измивате?

1. Шампоан и балсам на косата: Ако миете косата си, намокрете я старателно и изсипете малко шампоан в дланта си. Шампоанът без сулфати е най-подходящ за всеки с боядисана, накъдрена или къдрава коса или чувствителен скалп, защото изсушава по-малко. Масажирайте шампоана си в скалпа и изплакнете. Поставете още малко шампоан по дължината на косата си и изплакнете отново. След това нанесете балсам (в зависимост от дължината на косата, върху долните две трети от косата си; изплакнете. 

2. Измийте тялото си: Работете от врата до петите. Важно е да се мият всички части на тялото, включително подмишниците, стъпалата, краката и интимната зона, тъй като бактериите и потта могат да се натрупат в тези области и да причинят неприятни миризми и инфекции. Бъдете внимателни в интимната зона и почиствайте само отвън, а не отвътре. Повечето формули са само за външна употреба, така че не ги използвайте във вагината или ануса. 

3. Бръснене: Най-доброто време за бръснене е, когато кожата ви е топла, влажна и без излишна мазнина, която може да запуши бръсначите. Изплакнете тялото си, когато сте готови.

4. Измийте лицето си: Правейки това в края на душа, ви помага да сте сигурни, че сте премахнали балсама от линията на косата, който може да предизвика пъпки. 

Трябва ли да се ексфолирате преди бръснене?

Ако харесвате ексфолирането, чудесно, но не е задължително да е преди бръснене. По-важното е да сменяте острието си на всеки шест употреби. Ако страдате от врастнали косми, бръсненето по посока на растежа на косъма, въпреки че е странно, помага за предотвратяването им.

Кой е най-добрият начин за подсушаване?

Вместо да се триете, попивайте. Увийте косата си в микрофибърна кърпа и намажете тялото с лосион, докато кожата е още леко влажна, за да "заключите" влагата. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay