Градът на работещите майки

Най-доброто място за едновременно отглеждане на дете и успешна кариера

Градът на работещите майки

За трета поредна година от Forbes се интересуват от живота на работещите майки и техните семейства. Ето защо провеждат и проучване, което внимателно проследява всички аспекти от ежедневието на заетите мами. И след това го анализират, за да посочат най-добрия град за живеене в САЩ.

Тази година това е Бъфало, Ню Йорк. Той не само, че излезе начело в надпреварата между останалите 49 града, а и измести Ню Йорк от първото място. И дали за да си помечтаем и ние да попаднем някой ден в най-добрия град за работещи майки, или за да вземем пример как трябва да изглеждат нещата в нашите населени места, ще видим какво точно прави един град "добър".

Работа и безработица
В Бъфало се намира една от компаниите, които правят най-големи компромиси за семейства с бебета. Това всъщност е държавен университет, който дава на хората, които работят в него, щедрите 28 седмици платен отпуск. Независимо дали става дума за майка, която ражда, баща, който трябва да се грижи за новороденото или двойка, която си е осиновила дете.

Нивата на безработица в този регион са по-ниски, в сравнение със 70% от останалите големи бизнес области. Заплатите там също се вдигат постоянно. Отвсякъде погледнато, това е страхотен мотив за младите майки и техните семейства.

Престъпност и цена на живот
Нивата на престъпност в Бъфало също са "виновни" за неговото лидерство в тази класация. Според данни на правителството, това е един от най-безопасните райони в Щатите. Цената на живота и общата сума, която е необходима да се отгледа едно дете, също е по-ниска в сравнение с други области. За съжаление това е още един критерий, по който скоро нито един български град няма да се превърне в "най-добър", дори само на Балканите.

Време
От тази година се търси и още един важен за работещите майки компонент – времето. Американците са известни със своя работохолизъм и безкрайни работни седмици. Друг проблем, особено в големите градове, е придвижването. Всяка жена в Ню Йорк например прекарва средно по 76 минути в път всеки ден. Това са над шест часа седмично далеч от семейството – една от причините Голямата ябълка вече да не е сред десетте най-добри града.

За да изготвят тази класация, от Forbes изследват градовете на първо място по население. Също така не забравят, че "най-добро" е различно нещо за всяка жена. Проследяват обаче някои общовалидни важни характеристики като доходите на жените в изследваните райони. Все пак парите не са за пренебрегване, а финансовото обезпечаване със сигурност е основа за едно семейство с комфортен живот.

Но е нужно много повече от стабилно заплащане и наличие на работни места, за да попадне някой град в този списък с най-добрите. От първостепенно значение са и сигурността, здравеопазването и образованието. А със сигурност в нашите градове точно тези три елемента са проблемни. И можем само да мечтаем някой ден да бъдем работещи майки в нашия град, и той да е най-добрият.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 13.10.2011|11:37
Лондон също е град, който много предразполага младите семейства да имат деца. Хората успяват да си позволят да отглеждат повече от едно дете дори, което у нас е почти невъзможно или много трудно. Престъпността в Лондон е ниска, а родителите получават данъчни облекчения от държавата за всяко новородено дете в семейството.
1
Не е посочен 13.10.2011|10:02
Нито един град в България няма да може някога да се похвали с такова нещо, защото нямаме това мислене което имат те. Точно заради това и няма да има такава раждаемост у нас, защото държавата не ни смята за хора. Не може за близнаци да се изплащат детски за дете и половина! В коя нормална страна го има това нещо?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay