(Не)възможното осиновяване

Сблъсъкът с осиновяването. Чувства, ситуации, последици. Как се случва то у нас

(Не)възможното осиновяване

Цял живот се учим да живеем. Обществените закони са нашите пътеводители. Възпитани според идеалните стандарти за семейство, ние търсим именно това, когато достигнем своята зряла възраст. Но не за всички е лесно, не за всяка двойка това щастие е възможно. Когато проблем като този е налице, жената несъзнателно подлага на съмнение своята женственост, а нейната половинка изпада в отчаяние и чувства на безизходица, последвани от прикрити емоции. Проблемът със зачеването обаче не се решава от само себе си и за много двойки единственият изход от тежката ситуация е осиновяването на дете.

 

Всички те се изправят пред дилемата дали да го направят наистина или да се откажат, притеснени от заблудата, че няма да обичат това дете като свое, след като нямат никаква биологическа връзка. Психолозите съветват колебливите партньори да се замислят по-задълбочено над няколко определящи развитието на детето фактора. Всъщност бременността не е онова, което създава здравата родителска връзка - увереността е. Става въпрос за чувството на сигурност, че можеш да отгледаш дете, да го възпиташ и обичаш като свое, за да бъде наистина такова. Много майки сами се "жигосват" като "негодни" или "осакатени", което им пречи да осъзнаят истинския смисъл на майчинството. Те трябва да говорят със специалист, да не се затварят в себе си, което важи и за мъжката половина. Обсъждането на всеки един проблем е неприятно, а на този със стерилитета дори болезнено. Веднъж след като семейството усети своята психическа готовност, идва ред и на откритото дискутиране.

 

Осиновяването у нас

Това е доста проблемна и неясна за много тема. Запознатите с проблемите на българските практики за осиновяване са наясно, че в България деца се търгуват - те се продават "легално", в смисъл от хора, пряко свързани със съответната болница. С подходящите връзки и съответната сума може би един ден ще успееш да си осиновиш дете. Но за този проблем не се говори открито. Той съществува, известен е на обществото, впил се е в ежедневието толкова силно, че дори не прави впечатление на незаинтересованите. За касаещите ги обаче е като трън в петите, заради което се чувстваме длъжни да внесем светлина в мрачния тунел.

 

Как се случва всичко

Съществуват агенции - посредници, които в открит разговор с кандидат-осиновителите разказват как се заобикаля закона. Сумите за "поръчката" обаче варират от 8 000 до 10 000лв., все пак говорим за продажба на човешки живот, такива са цените в "медицинския мол". Служителите в него също не са малко - лекари, медицински сестри, социални работници, хора от съдебната система, и за своя "труд" те искат съответното заплащане. Бизнесът им е гнусен, отвращаващ, можеш да участваш лесно, а изградената схема работи, защото си играе с мечтите и страданията на хората, на крехките човешки надежди.

 

Малко тревожна статистика: България е първата страна в Европа по брой на изоставените деца. По данни към 2007г. съществуват 144 специализирани институции, в които 8 019 са настанени към същата дата. Цели 2 000 деца са изоставени през последните три години, а броят на онези малчугани, намерили своя дом през 2009г е 746. Най-стряскащ е фактът, че от всичките 8 019 деца само 140 са сираци!

 

Криворазбраните желания

Психологическите препятствия пред стерилните двойки се явяват само част от осъществяването на тяхната семейна мечта. Тук спънките са повече, повече от колкото във всяка друга страна. Желанието не е достатъчно, пълният джоб обаче може да бъде!

40 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.07.2011|09:33
Според мен, голямата причина на повечето семейства в България, които не могат да си имат свое биологично дете, да не искат да си осиновя се крие в това, че голям процент от изоставените малчугани в домовете са от ромски произход. Всеки, който има достъп до деца няма начин да не ги обича, при всички нас се случва това, когато нашите приятели станат родители например. Аз лично обожавам дечицата, а когато видя тези на моите приятелки се разтапям. Притесненията са много големи за хората, които се двоумят дали да осиновят дете или не, но съм сигурна, че само докато го видят, ще го заобичат. Не се притеснявайте, по-смело!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay