10 съвета за кърмене, които могат да спасят деня на всяка кърмачка

10 съвета за кърмене, които могат да спасят деня на всяка кърмачка

Освен хранителната стойност на кърмата, която е страхотна за бебето, кърменето насърчава и укрепва уникалната емоционална връзка между майката и бебето, която е от съществено значение за психическото развитие на детето. Въпреки това, кърменето може да бъде предизвикателство, още повече, ако сте съвсем нова майка. И е естествено да имате много въпроси по темата.

За да ви помогнем да се наслаждаване на този вълшебен процес, ще ви споделим няколко трика за по-лесно кърмене:

1. Топлите гърди пускат повече мляко

Масажирането на гърдите с помощта на топла мокра кърпа или вземането на топъл душ преди кърмене може да доведе до по-голямо производство на мляко. Също така това може да помогне за предотвратяване на запушени канали.

2. Има вкусни начини за увеличаване на кърмата

Ако искате да увеличите количеството на кърмата, има лесен и вкусен начин да направите това. Има продукти, които засилват лактацията, като овес, сминдух и бирена мая. Можете да си приготвяте различни вкусотии с тях. 

3. Използвайте бижу, за да проследявате кърменията

Някои майки предпочитат да предлагат само едната гърда на едно хранене, докато други предпочитат да сменят гърдата по средата на храненето. Без значение кой метод предпочитате, важно е да помните от коя гърда последно се е хранило бебето. Това може да се окаже наистина трудно, тъй като мислите за още хиляди неща. Лесен начин това да се случи е да поставяте пръстен на лявата си ръка, ако последно сте използвали нея или на дясната, ако тя е била втора. Можете да замените пръстена с гривна, панделка или нещо друго. 

4. Използвайте колектор за кърма

Никоя майка не иска да губи дори малко количество от кърмата, така че можете да използвате колектор. Той се поставя на гърдата и събира кърмата, която изтича.

5. Добавки за кърма

Има различни хранителни добавки, които стимулират производството на кърма. Има и чайове, но е важно да се консултирате с лекаря си преди да започнете да ги взимате. 

6. Съхранявайте кърмата във форма за лед

Замразяването на кърма е лесен и икономичен начин за съхранение. Можете да я съхраните във форма за лед и след това да преместите кубчетата в пликче. По този начин лесно ще прецените колко кубчета ви трябват. 

7. Пийте много вода

Кърмата е около 90% вода. Затова е изключително важно кърмещите майки да пият достатъчно вода, за да се поддържат здрави и хидратирани. Препоръчително е една кърмачка да пие поне 12 чаши вода на ден. 

8. Използвайте трика с "двойната блуза"

Ако се притеснявате да кърмите на публични места, облечете потник и отгоре риза. По този начин можете да кърмите, без да се притеснявате.

9. Направете близалки от кърма

Даването на детето близалка, направена от кърма е страхотно за периода, в който започват да растат зъбите. Ако детето вече е захранено, можете да добавите и някакъв плод. 

10. Използвайте зелеви листа за спиране на кърмата

Въпреки че е труден момент, всяка майка трябва да спре да кърми в определен момент. Поставянето на леко намачкано зелево листо върху гърдите ще ви помогне да спрете кърмата. Зелето отделя ензими, които подпомагат процеса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay