11 факта за древна цивилизация, която е била толкова развита, колкото маите, но малко хора знаят за нея

11 факта за древна цивилизация, която е била толкова развита, колкото маите, но малко хора знаят за нея

Харапската цивилизация е съществувала в долината на река Инд от 3300 г. пр. Н. Е. до 1300 г. пр. Н. Е. Историците все още спорят за причината за изчезването на развитата държава, която дала на света основите на металургията, селскостопанската наука и строителството. 

Решихме да разберем как тези древни хора са успели да достигнат условията на живот, които дори не присъстват в някои съвременни селища.

Всяка къща имала своя тоалетна

Харапската цивилизация дала на света първата канализационна система. Преди 4000 години почти всички сгради в града били свързани с една -единствена мрежа от тръби, през които течните отпадъци падали в шахтата и се изхвърляли след почистване. Всяка къща имала своя тоалетна.

Тръбите били направени от тухли, за да се предотврати излизането на течността. Системата била инсталирана под определен ъгъл. Това помогнало на отпадъците бързо да влязат в основния резервоар или извън града. Дренажът бил защитен от твърдите отпадъци със специални мрежи. Освен това самите жители изхвърляли твърдите отпадъци в шахтата, за да не запушат канализацията.

Разбира се, системата изисквала почистване. И това са правили специални общински организации, а не роби или слуги. По отношение на развитието, канализационната система от онова време надминава много примери в градовете, които съществуват днес.

Някои амулети, които са популярни днес, също се появили там

Назар, или синьото око, може да се види на рафтовете на много магазини в Турция, Гърция и други страни. Често се поставя на врати на къща, в автомобили и на ключодържатели. Предполага се, че тези предмети са предназначени да предпазват собствениците си от зли очи.

Може би тази традиция е дошла на този свят благодарение на Харапската цивилизация. Изображения на кръгло око с зеница в средата често се срещат върху черупки и мъниста от онези времена. 

Древната цивилизация е имала много сериозен подход към брака

Семейните отношения и брачните церемонии в онези дни наподобявали традициите, които съществуват на територията на съвременна Индия в наши дни. Когато се женят, мъжете окачвали на врата на бъдещата си съпруга специална значка с изображение на животно. Същите животни могат да се видят върху отпечатъци, използвани за маркиране на стоки или предмети. Образът на определено животно е еквивалент на съвременното семейство. С тяхна помощ клановете се разграничавали.

Търговците си вземали съпруги от далечни земи, само за да осигурят непрекъсната доставка на стоки от своите партньори. Жените били много уважавани.

Много съвременни градове са по-зле от селищата на Харапската цивилизация

Всички селища били построени по строг план. Системата за управление работила перфектно в градовете. Общинските организации се занимавали с премахването на канализацията и твърдите отпадъци. Ширината на улиците и размерите на фасадите били строго регламентирани, а гражданите внимателно спазвали правилата. Незаконните разширения или структури в уличната зона били невъзможни.

По-късно държавата нямала главен лидер, въпреки че имала единна система от закони. Нямало строго разграничение между бедни и богати: всички граждани имали равен достъп до благата на цивилизацията.

Всеки човек имал свой дом

Днес са останали само руини от сгради. Градовете на тези места са създадени по строг и проверен план.

Сградите са направени от печени тухли. Храната се приготвяла на открити огнища, в дворовете. Покривите често се правели плоски - там било по-хладно да спят и да вечерят. Освен къщи, в градовете имало общински сгради, магазини, фабрики, складове и храмове. Може би тук са се появили първите офис центрове.

В тази област дъждовният сезон можело да бъде заменен от продължителна суша, която понякога продължавала няколко сезона. Ето защо всеки човек имал свой личен кладенец в задния си двор.

Тогава са съществували детски играчки

Вероятно мъжете са се занимавали с занаяти, докато домакинските задължения се считат за задължения на жените. В същото време жените били високо уважавани и имали почти същите права като мъжете. Децата пък ходели на училище и помагали на родителите си. 

Играчките и заровете, открити от археолозите, обаче показват, че децата не само са се занимавали с полезни неща, но и са имали известно забавление.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay