12 любопитни факта за живота през Викторианската епоха

12 любопитни факта за живота през Викторианската епоха
Pexels

Във филмите 19-ти век изглежда много романтичен: луксозни рокли, изискани шапки със стърчащи от тях кичури коса и господа, облечени в стилни костюми. Всички тези неща, разбира се, са съществували, но имало и много по-малко привлекателни, но не по-малко завладяващи неща, останали извън екрана.

Хората се миели с оцет

Лекарите се грижили за хигиената през 19 век. Те съветвали жените да вземат топла вана веднъж или два пъти месечно. Лекарите смятали, че прекалено високата или ниската температура на водата може да причини здравословни проблеми - от обриви до лудост. В паузите между дългоочакваните бани жените измивали тялото си с гъба, напоена с хладка вода и оцет.

Миели косите си с амоняк и сок от лук

Хората рядко миели косата си, защото процесът бил сложен и не особено приятен. Жените били съветвани да разреждат чист алкохол в топла вода и след това да го втриват в скалпа и косата си. Амонякът, разбира се, ефективно почиства косата от мръсотия, но също така разяжда кожата.

Имало и по-малко травматична алтернатива - сок от лук. Не измивал косата толкова ефективно, но някои били убедени, че прави косата блестяща и допринася за по-бърз растеж. 

Всичко това се случвало в кухнята

Преди вътрешната водопроводна инсталация да стане обичайна, хората се къпели в най-топлата стая на къщата - кухнята. Водата се нагрявала на печката и се изливала в метална вана, като цялото семейство обикновено се редувало да се къпе в една и съща вода.

Често кухнята се намирала на втория етаж и там трябвало да се носят тежки кофи. Не само нагоре, но и надолу по-късно, за да излеят мръсната вода.

Борили се с бръчките с помощта на месо

За да запазят кожата на лицето си максимално еластична за възможно най-дълго време, преди лягане жените си правели маски от тънки резени сурово говеждо месо. Освен това през Викторианската епоха се е смятало, че нанасянето на каквато и да е животинска мазнина върху лицето за една нощ ще възвърне младежката му еластичност.

Смятало се, че сънят помага при наднормено тегло

Хората се борили с наднорменото тегло с различни методи. Лекарите препоръчвали да се пие вода с лимон и ако това не помогне, да се вземат специални лекарства, които често съдържат животозастрашаващи съставки. 

Друг оригинален метод, който лекарите препоръчвали, било изправянето след хранене. 

Препоръчвали се и диети. Тези, които ги спазвали, били силно упоени няколко дни. Логиката била, че докато спят, не искат да ядат. Проблемът бил, че големите дози успокоителни нанасяли сериозни щети на здравето им.

Да си слаб се гледало с недоверие

Животът не бил лесен и за слабите жени. Препоръчвало им се да лежат неподвижно на приглушена светлина, като избягват всякакъв стрес и се опитват да бъдат безразлични към всякакви усещания.

Хапвали пясък

През 19-20 век идеята за прочистване на тялото става много популярна. Някои методи били доста странни, например яденето на пясък.

Лидерът на Международната здравна асоциация, д-р Уилям Уиндзор, казва през 1902 г.: "Ние не ядем пръст. Ние ядем пясък. Това е кръгъл пясък, който е внимателно подбран, почистен, стерилизиран и пречистен.

Те се оженили за своите пълни противоположности

Хората не обръщали внимание само на финансовото положение на своите съпрузи. Смятало се за особено хубаво, ако потенциалният партньор е пълна противоположност на булката по отношение на външния вид. Например, ако мъжът имал тъмна коса, той трябвало да се ожени за жена със светла коса.

Те били активни

Викторианците не са само дамите и господата в скъпи и неудобни дрехи, които виждаме на екрана. Те включват и обикновени хора от работническата класа, които остават извън екрана. И през този период от време те трябвало да изразходват огромно количество енергия, дори за ежедневни задачи.

Мъжете трябвало да изминават по 10 км, само за да стигнат до работа. Жените също прекарвали по-голямата част от деня си на крака, вършейки домакинска работа или работейки в работилници и фабрики.

Те внимателно криели "недостатъците" на външния си вид

В епоха, в която не съществували антибиотици и ефективни лечения, хората страдали от дискомфорт, причинен от болести, които сега лесно преодоляваме. Освен това физическите заболявания често оставяли забележими белези по тялото, които по онова време се смятали за срамни.

Например, известният автор на "Произходът на видовете", Чарлз Дарвин, страда от кожни обриви от юношеството, което кара устните му да се подуват и лицето му да почервенява. Постоянното бръснене на учения раздразвало кожата му и съпругата му предложила вместо това да си пусне брада.

Чертите на лицето на поета Алфред Тенисън били изкривени заради проблеми със зъбите и той също успешно го прикрил с помощта на мустаци и брада.

Дългите поли и тесните корсети били обвинени за разпространението на туберкулоза

Методите за превенция на болестите през 19 век са били доста необичайни за днешните стандарти. Например, смята се, че една от основните причини за разпространението на туберкулозата е женското облекло. Лекарите твърдели, че дългите поли, влачени по улицата, прихващат инфекцията и казали, че жените неволно са внасяли заразата в домовете си.

Тесните корсети също се смятат за причина за туберкулоза, тъй като притискат белите дробове. За да се спре разпространението на болестта, полите били скъсени, а корсетите - по-свободни.

Вдигането на полата с две ръце беше много срамно

Дамите трябвало да вдигат роклята си с дясната си ръка, малко над глезена. Да повдигнеш роклята с две ръце се смятало за вулгарно и можело да бъде извинено само когато се опитвали да минат през много дълбока кал.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay