12 правила за съвременния етикет, които всички трябва да спазваме

12 правила за съвременния етикет, които всички трябва да спазваме

Живеем в дигитален свят, в който някои от правилата за етикет са станали старомодни, но това не означава, че няма нови правила. Спазването на тези правила ще ви помогне да създавате само добро впечатление, където и да отидете:

1. Не слагайте дамската си чанта на масата

Всяка жена е изпадала в ситуацията, в която сяда на масата и започва да се чуди къде да остави дамската си чанта. Важно е да знаете, че не бива да оставяте нищо на масата. Нито дамската чанта, нито други вещи, като слънчеви очила, телефон, слушалки и т.н. Също така не е добра идея да оставяте чантата си на земята. Първо, не е особено хигиенично и второ, може да се надраска или съсипе. Можете да закачите чантата на облегалката на стола или да я държите в скута си.

2. Ако искате да оправите грима си или да разрешите косата си в обществена тоалетна, не го правете на огледалото, под което има мивка

Вероятно и вие се ядосвате, когато излезете от тоалетната и няма къде да измиете ръцете си, тъй като всички мивки са заети от жени, които оправят грима си. Ако има друго огледало, което не е над мивка, използвайте него или ако си носите джобно огледало.

3. Никога не прекратявайте връзка, използвайки социалните мрежи

Прекратяването на връзка чрез съобщение в социалните мрежи е изключително неуважително. Помислете вие как бихте се чувствали, ако някой постъпи така с вас...

4. Винаги се обаждайте да предупредите, че закъснявате

Няма значение дали отивате на бизнес среща или просто ще се срещате с приятели. Обаждането или написването на съобщение отнема 30 секунди. А човекът, който ви чака, ще бъде много благодарен.

5. Не използвайте телефона си по време на хранене

Изключително дразнещо е да излезете с приятел на вечеря и той да не спира да пише на телефона си. Оставете телефона настрана за този 1 час, в който се храните и обърнете внимание на хората, с които сте.

6. Не "харесвайте" статуси за лоши новини

Ако искате да подкрепите човек или да проявите съчувствие, обадете му се или му напишете лично съобщение. Натискането на бутона "Харесвам" на лоши новини не е особено нормално.

7. Изтрийте устата си със салфетка преди да отпиете от чаша

Винаги изтривайте устата си със салфетка преди да отпиете от чаша, ако сте яли преди това. По този начин по чашата ви няма да останат петна от храна.

8. Не взимайте останалата храна от порцията си за вкъщи, когато сте на бизнес обяд или вечеря

Вашият бизнес партньор няма да остане с добро впечатление, ако поискате останалата храна за вкъщи. Ако не можете да довършите вечерята си, просто я оставете.

9. Махнете слънчевите си очила или слушалки, когато разговаряте с някого

Ако срещнете някого на улицата, махнете слънчевите си очила или слушалките, ако имате такива. Неуважително е да разговаряте с някого, със слънчеви очила на очите или слушалки в ушите.

10. Не отивайте на гости с празни ръце

За да уважите домакина, вземете бутилка вино или десерт, когато отивате на гости, освен ако изрично не сте били помолени да не носите нищо.

11. Ако закъснеете за някакво събитие, групова тренировка или нещо подобно, не взимайте мястото най-отпред

Ако закъснеете, трябва да влезете по възможно най-тихия начин и да седнете или застанете най-отзад.

12. Не нарязвайте цялото си ястие

Когато се храните и ядете например пържола, не трябва да я нарязвате на хапки наведнъж. Правилният начин е да отрязвате една хапка, да я изяждате и тогава да отрежете отново. Това правило за етикет се нарушава много често.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

8 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay