5 неща, с които трябва да внимавате, когато публикувате в социалните мрежи

5 неща, с които трябва да внимавате, когато публикувате в социалните мрежи

Много хора споделят много публикации и коментари в социалните медии, без всъщност да са наясно с последиците, които биха могли да имат за тях, семейството им и техните приятели и дори трети страни, замесени неволно. Публикуването на твърде много информация за личния живот на хората ги излага на различни рискове, вариращи от кражба на самоличност до клевета. Поради това, преди да качите нещо в интернет, е важно да помислите два пъти и да се уверите, че правите всичко възможно, за да избегнете публикуването на нещо, което по-късно може да се превърне в по-голям проблем, отколкото би трябвало да бъде.

1. Снимки и лични данни на вашите деца

Смята се, че днешните родители публикуват приблизително 1000 снимки в социалните медии, където можете да видите децата още преди да навършат 5-годишна възраст. Това е точно такова нещо, което може по-късно да създаде проблем с поверителността. Хората започват да се състезават, за да получат повече харесвания, като пренебрегват опасността.

Но не само публикуването на снимки е рисковано нещо. Предоставянето на лична информация, свързана с родителството и здравето на децата, също не е препоръчително. Докато много нови родители се обръщат към социалните медии, за да потърсят съвет от други, които биха могли да имат по-голям опит, това може потенциално да доведе до смущение на детето, като бъде изложено по този начин. По-късно детето може да стане жертва на тормоз и кибертормоз.

2. Вашата дата на раждане

Публикуването на вашата дата на раждане, така че вашите контакти в социалните медии да получават известия и да ви поздравяват, е често срещано нещо, което много хора правят в днешно време. Въпреки че в началото изглежда невинно, разкриването на тази информация е много по-рисковано, отколкото повечето хора осъзнават. Това е така, защото въпросите за сигурност за възстановяване на парола често включват тази информация, тъй като това е едно от най-лесните неща за запомняне. Публикуването може да доведе до обратен ефект в този случай, тъй като правите информацията достъпна за всички, по всяко време.

Друг потенциален риск, с който бихте могли да се сблъскате, когато публикувате датата на раждане в профила си, е да позволите на другите да разберат вашата парола за банкови сметки или кредитни карти. Тъй като обикновено се състои от 4 цифри, много хора използват рождения си ден, което, разбира се, не се препоръчва. И макар че мнозина вземат предпазни мерки, като създават нови "комбинации" с тези числа, мислейки, че така ще избегнат кражба на самоличност, най-добрият начин да се уверите, че данните ви са в безопасност, е просто да не ги правите публично достояние.

3. Фалшиви новини

Трудно е да се отрече, че споделянето на информация в социалните медии може да допринесе за създаването на атмосфера на свобода на словото. Социалните медии също могат да допринесат за създаването и разпространението на фалшиви новини. Обикновено те са създадени с различни намерения, но в някои случаи е известно, че дискредитират лице или компания, превръщат подвеждащото съдържание във вирусно или карат хората да затвърдят концепциите си по определени теми.

Създаването и споделянето на фалшиви новини може да има няколко нежелани последствия. Сред тях са нарастването на враждебността към определени групи, атаката срещу почтеността на човек и загубата на репутацията на компания или медии, допринесли за нейното разпространение. Поради всички тези причини винаги е добра идея да се извърши бързо проучване и да се проучи добре това, което сте прочели онлайн, за да се уверите, че въпросната статия или информация идва от надежден източник или поне, че е одобрена от експерт по темата.

4. Лични разговори

Има много хора, които не намират проблем в споделянето на екранни снимки на лични разговори в WhatsApp. Това, между другото, се отнася за всяка друга услуга за съобщения. Дори в редките случаи, когато имаме съгласието на другото лице, това може да се счита за престъпление в някои държави.

Въпреки че има много мнения по този въпрос, хората или медиите, които споделят личен разговор, могат да бъдат заклеймени от хора, чийто живот може да бъде повлиян от безразсъдна екранна снимка. Ето защо, за да се избегнат всякакви правни проблеми, най-добре е да се третират личните въпроси като такива, каквито трябва да бъдат: лични. Въздържайте се от споделяне на лични разговори с приятели или трети страни.

5. Снимки, показващи нещо потенциално смущаващо или съдържащо секретна информация

Независимо колко безобидна може да изглежда снимката, която качвате в социалните медии, винаги трябва да помислите два пъти, преди да я направите публично достояние. Не забравяйте, че ако не обърнете внимание на това, което се вижда на снимката, може в крайна сметка да разкриете секретна информация. Ясно е, че подобни инциденти са се случвали и биха могли да причинят много проблеми. Помислете например за това, че веднъж снимки от работното място на принц Уилям бяха публикувани онлайн. Между другото, те случайно разкриха паролата на системите на Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Тогава правителството беше принудено да нулира цялата система и да промени паролата си.

Този пример илюстрира важен урок за поверителността онлайн: ако искате да се снимате на работното си място, у дома или където и да сте, трябва да се уверите, че не показвате екрана на компютъра си, банкови извлечения, билети за пътуване или каквото и да е друго друг документ, съдържащ поверителна информация. Във всеки случай е най-добре да проверите отново снимката, преди да я публикувате онлайн, само за да се уверите, че няма неудобни подробности или чувствителна информация, които по-късно биха могли да бъдат използвани срещу вас.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay