8 грешки в прането, които могат да съсипят вашата пералня

8 грешки в прането, които могат да съсипят вашата пералня

Пералнята е един от най-необходимите домакински уреди. И затова се нуждае от специални грижи. Защото ако нещо се обърка, съседите, живеещи под вас, няма да бъдат много щастливи. И много често ние сме виновни, когато пералната машина се повреди, защото не спазваме инструкциите за употреба.

Ето кои са нещата, които правим, които могат да повредят нашите перални машини. Надяваме се, че нашите читатели спазват всички правила и използват внимателно своите перални машини. 

Използваме твърде много перилен препарат

Много хора смятат, че колкото повече перилен препарат използват, толкова по-добър ще бъде резултатът от прането. Това обаче не е вярно и дори самите производители казват това. Използването на твърде много препарат може да доведе само до големи проблеми, като например излишна пяна, която може да блокира източването на мръсната вода.

Освен това излишният препарат може да задръсти чекмеджето, като по този начин пречи на препарата да стигне до дрехите ви.

Перем бельо и чорапи без торбички за пране

Според статистиката повечето проблеми, свързани с пералнята, са свързани с барабана. Торбичките за пране гарантират, че след пране ще имате точно същия брой чорапи, колкото сте сложили там. И малки предмети няма да попаднат във филтъра и да го счупят. Освен това дрехите ви ще бъдат в безопасност, защото в барабана няма да заседнат малки части.

Не почистваме филтъра или го правим твърде рядко

Филтрите в пералните машини са наистина важни. Те събират всички малки неща, които всъщност не би трябвало да бъдат там, като монети и други неща. Трябва да почиствате филтъра 4 пъти годишно или дори по-често, ако има лоша миризма или ако машината не работи правилно.

Слагаме твърде много неща в барабана

Дори ако имате огромна купчина мръсно пране, не е добра идея да претоварвате машината си. Първо, дрехите няма да са много чисти; и второ, претоварването на машината ще съкрати живота на нейните части. Разбира се, прането само на няколко дребни неща също е лоша идея, тъй като е твърде скъпо.

Идеалното натоварване е следното:

За памук и лен, заредете 3/4 от машината.

За синтетика, заредете 1/2 от машината.

За вълна заредете 1/3 от машината.

Настройваме машината по грешен начин

Понякога не нашите навици нарушават пералните, а начинът, по който е настроена машината. По време на последната фаза на пране барабанът се върти невероятно бързо, така че машината може да се разклати.
Ето най-вероятните причини, поради които пералната машина може да се разклати:

Подът не е напълно равен.

Транспортните болтове са все още на машината.

Има или счупени лагери, или амортисьори.

Използваме почистващи препарати, които не са за перални машини

Проблемите започват, когато изхвърлим наръчника, след като закупим машината. И ръководствата винаги казват, че не можете да използвате почистващи препарати освен тези, които са предназначени за пералня. Какво ще стане, ако поставите перилен препарат за ръчно пране в пералня, ще попитате? Твърде много пяна, която може да я счупи.

Почистваме и измиваме пералнята твърде рядко

Лошата миризма вътре в барабана е знак, че не се грижим добре за уреда. Освен почистването на филтъра, трябва да включим и режима на измиване на барабана. Ако нямате такъв режим, можете да включите редовното пране при висока температура, но без дрехи вътре. Добавете и малко оцет.

Също така влажната и топла среда е чудесна за плесен. Ето защо е по-добре да държите вратата на пералната машина отворена, когато не се използва. Също така, опитайте се да изсушавате чекмеджето за перилен препарат.

Не използваме мека вода

Всички знаем, че чешмяната вода не е много полезна за нашето здраве. Ето защо купуваме филтри за вода или пием бутилирана вода. Страхотно е, че се грижим добре за здравето си, но кой ще се погрижи за вашата пералня? Твърдата вода влошава качеството на прането и води до образуване на котлен камък. За да проверите колко е твърда водата ви, направете малък тест.

Нуждаете се от течен сапун, вода и прозрачна бутилка. Напълнете 1/3 от бутилката с чешмяна вода. Добавете няколко капки течен сапун, затворете капачката и разклатете бутилката. Ако водата има млечен цвят, вероятно имате твърда вода. И обратно, ако на повърхността има пяна и водата остане прозрачна, имате мека вода. Ако имате твърда вода, трябва да използвате повече препарат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay