8 начина да помогнете на детето да преодолее ревността си към братчето или сестричката

8 начина да помогнете на детето да преодолее ревността си към братчето или сестричката

Ревността към братя и сестри може да причини агресивно поведение. Въпреки че ревността е доста широко разпространено явление и много деца преминават през този период, съществуват методи за предотвратяване на ревността сред децата ви.

Ще ви предложим практически съвети, които можете да използвате, за да предотвратите ревността сред децата си:

1. Приемете емоциите на детето

Психолозите казват, че е жизненоважно да се признават емоциите на децата. Вие като родител трябва да приемете, че детето ви може да е ядосано, ревниво или тъжно. Трябва да го признаете и да обясните на децата си, че е нормално да изпитват негативни емоции и да ги научите как да се справят с негативизма.

2. Прекарвайте време с тях индивидуално

Ако имате две или повече деца, изключително важно е да прекарвате време с децата поотделно. Важно е да успявате да улавяте моментите, в които децата имат нужда да прекарат време само с вас. Организирайте специални дни за различните деца. Правете любимите неща на децата, за да се чувстват специални и обичани. 

3. Не ги сравнявайте

Никога не сравнявайте братя и сестри. Сравняването на едно дете с друго може да го накара да се почувства така, сякаш обичате едното от тях повече. Това не просто ще ги накара да ревнуват, но също така може да подкопае самочувствието им и да предизвика тревожност. Покажете на децата си, че оценявате тяхната индивидуалност и ги обичате еднакво.

4. Разсмивайте детето си

Като цяло смехът има многобройни ползи за здравето. Освен много други неща, смехът може да намали нивото на безпокойство. Психолозите предлагат да се използва този инструмент за справяне с ревността между братя и сестри. Когато едно от вашите деца изпитва ревност, превключете вниманието му, като го разсмеете. Това ще го направи по-малко тревожно и ще замени ревността със забавление.

5. Не разграничавайте половете

Родителите често се отнасят към децата по различен начин в зависимост от пола им. Очаква се момичетата да бъдат меки, срамежливи и хубави, а момчетата да бъдат силни и да не изразяват чувствата си. Но ако не позволите на сина си да играе със същата играчка като дъщеря ви, защото играчката е "за момичета", момчето може да започне да ревнува. Най-доброто решение е да оставите децата си да правят каквото искат, независимо от пола им. Това ще ги накара да не ревнуват един от друг, защото всеки ще има равни възможности.

6. Разделяйте отговорностите 

Подобно на играчките, не е редно само момичето да ви помага с готвене, почистване и други "женски работи". Важно е да научите децата си, че няма "мъжка" и "женска" работа, а и по този начин те ще се чувстват еднакво полезни. 

7. Не обвинявайте детето си

Опитни педагози предполагат, че е важно да не карате децата си да изглеждат виновни в очите един на друг. Опитайте се да не ограничавате едното дете заради другото и подбирайте внимателно думите си. Например не казвайте, че вашето дете не може да си играе, защото бебето спи. Вместо това измислете дейност, като рисуване, която ще ангажира едното дете и ще позволи на другото да спи спокойно. 

8. Покажете им, че е страхотно да имаш брат или сестра

Можете да мотивирате добрите отношения помежду им, като четете книги и показвате филми за това колко страхотно е да имаш братя и сестри. Добре познатият Frozen показва важността на връзката между сестри, например.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay