9 грешки, които допускаме при прането на дрехите (2 част)

Трябва да спрем да ги правим

9 грешки, които допускаме при прането на дрехите (2 част)

Изглежда, че нищо не може да бъде по-лесно от прането с пералня. Въпреки това, дори този вълшебен уред има някои специфики. Всъщност, повече, отколкото можем да си представим. Вече ви представихме 13 грешки, които допускаме, когато перем дрехите си, а сега ще допълним списъка.

Ще ви представим най-често допусканите грешки при пране, за да спрете да ги правите.

1. Прекалено висока температура на водата

Дрехите запазват по-добре формата и цветовете си, ако ги перете на по-ниски температури. Освен това, по-студената вода може да се справи с мръсотията също както и топлата, стига да използвате добър перилен препарат. Разбира се, кърпи, чаршафи и бельо можете да перете и на 90 градуса, за да се дезинфекцират.

2. Слагате дрехи с упорити петна

Силно замърсените дрехи трябва да бъдат предварително изплакнати и петното да бъде третирано с препарат за петна, преди да бъдат поставени с пералната машина. В противен случай, петното няма да се махне. Вместо препарати, можете да използвате други алтернативи- например лимонов сок, смес от оцет и течен перилен препарат.

3. Прекалено много препарат или омекотител

Прекалено голямото количество препарат може да запуши контейнера и да предизвика неприятна миризма, а прекалено много омекотител прави изплакването по-трудно. Внимателно прочетете дозите, обозначени на етикета. Ако дрехите ви са наистина мръсни, включете програма за предварително изплакване.

4. Използване на омекотител за всички видове дрехи

Освен че платът е по-кадифен, омекотителят за лен прави гладенето по-лесно. Също така намалява абсорбацията на тъканите с течение на времето, така че не бива да го използвате при пране на кърпи, микрофибър, еластан и т.н.

5. Пране на бельо в пералнята

С автоматичното пране, сутиените бързо губят формата си и еластичността си. По-добре ги перете на ръка. Същото важи за дантелено бельо и бански костюми. Чорапогащите могат да бъдат прани в перална машина при следните условия: използвайте препарат за деликатно пране, перете на 90 градуса и на ниска скорост, поставете чорапогащите в специална торбичка за пране.

6. Използването на белина за еластан, ликра

Белината е доста агресивно средство, което отслабва влакната, така че не бива да я използвате с по-фини материи. Това важи за еластана, ликрата, които бързо губят еластичност. Ето още няколко съвета как да перете тези тъкани: само с хладка вода, не използвайте омекотител, не ги сушете в сушилня, не ги гладете.

7. Перете дънки прекалено често

Производителите на дънки съветват да не перете дънките в пералнята изобщо, за да не избеляват. Ако не сте готови да се откажете изцяло от прането на дънки в пералнята, оптималния период между 2 измивания е 2-6 месеца, в зависимост от това колко често носите дънките си. 

8. Грешно сушене

Неправилното сушене оказва влияние върху дрехите ви, точно както неправилното пране. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да избегнете грешките:

Не използвайте автоматично сушене твърде често. Това как дрехите да избеляват по-бързо. Също така не сушете деликатни тъкани.

Недейте да оставяте прането да пресъхне, това прави гладенето по-трудно.

Не закачайте на простора вълнени и плетени дрехи, тъй като ще се разтегнат и ще загубят формата си.

9. Не се грижите за пералнята

Мръсотията и остатъците от перилен препарат рано или късно ще попаднат върху чистите ви дрехи, което ще доведе до лоши миризми и петна. Следвайте тези няколко прости правила за поддръжка на пералнята:

Проветрявайте барабана след всяко пране, отстранявайте мръсотията от гуменото оплътнение, измивайте редовно съдовете за препарат, около веднъж месечно пускайте пералнята само с перилен препарат и оцет за дезинфекция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay