9 неочаквани неща, които показват, че бракът няма да продължи дълго

9 неочаквани неща, които показват, че бракът няма да продължи дълго

Всички хора искат онази любов за цял живот, но практиката показва, че този вид сценарий е рядко изключение от суровата реалност. В Европа хората са започнали да се развеждат 2,5 пъти по-често и да се женят 2 пъти по-рядко през последните 50 години. Хубавото е, че предвиждането на развод е възможно и е подкрепено с научни изследвания.

Ето 9 странни  неща, които показват, че бракът няма да продължи дълго:

1. Броят на усмивките в детските снимки на двамата партньори 

Психолозите провели серия от тестове, за да се опитат да разберат дали е възможно да се предскаже развод от детски и младежки снимки. В едно проучване учените разгледали снимки от ученическите години и оценили интензивността на усмивките по скалата от 1 до 10. Оценката се основавала на разтягане на 2 мускула: единият около устата, а другият- този, който създава бръчки около очите.

Никой от хората, чиито усмивки били оценени с "10", не се е развел. Като цяло резултатите показват, че хората, които изглеждат мрачни на снимките, се развеждат 5 пъти по-често от тези, които се усмихват.

2. Емоционалният тон на техния глас

Компютърен алгоритъм може да предскаже успеха на брака с точност 79%, като се използва само тона на гласовете на съпрузите, когато общуват помежду си. Учените анализирали разговорите на повече от 100 двойки, които посещавали психолог и след това наблюдавали състоянието на семействата им в продължение на 5 години.
Оказва се, че интензивността, височината и трептенето могат да показват силни емоции. Това, което казвате, не е единственото нещо, което има значение. Това как го казвате също е много важно. 

3. Колеги от противоположния пол

Според датски изследователи хората, които работят предимно обградени от представители на противоположния пол, се развеждат с 15% по-често. Стигнали до този извод, когато проучили всички двойки, които се оженили от 1981 до 2002 г. в Дания. Те открили, че 100 000 от тях вече са се развели.

4. Възпитание

Жените подават молба за развод по-често. Освен това има изследвания, които показват, че повечето двойки копират поведението на родителите си, особено на майките си. Социолозите проучили поведението на 7000 души и открили, че ако една майка се разведе и започне нова връзка, доста често (независимо дали става дума за брак или просто съжителство), нейните деца, когато станат възрастни, ще постъпят по същия начин.

5. Пренебрегване на конфликтите

Джон Готман назовава 4 предвестници на предстоящия развод: презрение, позицията на жертва, критикуване и игнориране на конфликтите. "Четиримата конници на Апокалипсиса" изглежда невинен на пръв поглед, но всъщност това е много опасна поведенческа стратегия. Само си представете, чувствате, че сте готови за горещ дебат по въпрос, който ви дразни от доста време и партньорът ви изведнъж спира да поддържа разговора. Въпреки че дебатите и кавгите не са най-добрата част от комуникацията като цяло, те все пак помагат да се разрешават проблемите. Ако човек пренебрегва тези ситуации, все повече и повече проблеми остават нерешени.

6. Негативното отношение на мъжа към приятелите на жена му

Учените анализирали връзките на 373 двойки, с над 16 години брак. Оказва се, че 46% от двойките са се развели до 16-тата си година от брака и често критиките на съпруга към приятелите на съпругата му през първата година от брака им прогнозират тази раздяла в бъдеще.

Според учените това се дължи на факта, че отношенията между жените и техните приятели, които се характеризират с емоционална близост и подкрепа, продължават по-дълго, докато мъжкото приятелство по-често зависи от съвместни дейности. Съответно за мъжете е по-лесно да променят кръга си от приятели.

7. Прекомерната привързаност

Психологът Тед Хюстън изследвал 168 двойки в рамките на 13 години от браковете им. Резултатите са публикувани в списанието за междуличностни отношения и групови процеси през 2001 г., в което се казва: "Когато са младоженци, двойките, които се развеждат след 7 или повече години след това, демонстрират почти 1/3 повече привързаност един към друг, отколкото съпрузите в по-успешните бракове. . "

Това се дължи на факта, че двойките, които са започнали връзка със силни романтични чувства, са по-склонни да се разпаднат, защото им е много трудно да поддържат интензивността на тези чувства. "Вярвате или не, браковете, които започват с по-малко "холивудска романтика ", обикновено имат по-обещаващо бъдеще", казва експертът Авива Пац.

8. Бедност и безработица

Очевидно е, че животът в трудни условия не е лесен. Тези семейства се разпадат по-често, отколкото финансово стабилните семейства.

9. Тясно легло

Съпрузите трябва да спят отделно или на много широко легло за психическото и физическото си здраве, за добрия сън и за здравословна среда в семейството. Учените, изучаващи проблеми със съня, са установили, че 30-40% от двойките спят в различни легла. И това всъщност е добре, защото некачественият сън може да доведе до развод. Ето защо, ако искате да поддържате връзката си силна, трябва да се наспивате добре. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay