Бременност без тютюнев дим

Бременни пушачки

Броят на жените, пушещи по време на бременност, се е увеличил драстично, сочат данни на специалисти от акушеро–гинекологичните заведения у нас.

 

Жените с ниско образование са по-активни пушачки от тези с висше, посочи на пресконференция в Министерство на здравеопазването доц. д-р Елиан Рачев, директор на Първа акушеро-гинекологична болница "Света София”.


В цигарите се съдържат над 4000 вида вредни вещества и в тях няма нито един витамин. При жените цигарите отравят яйчниците, намаляват функцията им, увеличават риска от извънматочна бременност и спонтанен аборт.


Установено е, че жените, които пушат докато са бременни, е възможно да родят недоносено дете с множество здравословни проблеми, потвърди пред iNews акушерката Тамара Маринова от "Майчин дом". Децата обикновено са предразположени много повече към белодробни заболявания, алергии, астма, полови проблеми и др.

 

Преждевременното отлепване на плацентата от матката е рядко срещано, но е една от най-разпространените причини за смърт на плода. На това състояние се дължат 15-20 процента от детската смъртност при раждане. Отчита се, че рискът за преждевременно отлепяне на плацента при пушачки е много по-голям.

 

Причината за увеличения брой пушещи бременни у нас е липсата на информираност от вредата на цигарите върху майката и плода сред младите момичета, коментира от своя страна акушерката Славка Андонова. Според нея най-активно пушат бременните на възраст между 17 и 20 години.

 

От 6 юни в цялата страна ще започнат проверки за пушене в лечебните заведения от медицинския персонал или бременни жени. Проверките ще продължат три месеца и след приключването им       лечебното заведение с най-малко нарушения ще получи отличие.


Инициативата е част от кампанията бременност "Без тютюнев дим". Целта й е да запознае младите жени с вредата от пушенето по време на бременност и така да намали рисковете за раждането на бъдещите им деца. Нима бременността и раждането не са достатъчно голям стимул за отказване на вредния навик...?

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 01.06.2011|09:24
За съжаление много бременни жени пушат, без дори да се замислят, колко много вредят на бебета им. Най-лошото от всичко е, че миличките деца не са виновни, че майките им са невежи и егоистки, но те страдат след като се родят. Най-интересното, което чух преди няколко дни по телевизията беше, че много лекари препоръчвали на бременните да не спират цигарите, защото това водело до голям стрес за тялото им и било много по-вредно за децата, отколкото ако пушат през целия период на бременността. Пълен абсурд! Познавам много жени, които пушеха и спряха веднага щом разбраха, че очакват дете. Някои от тях продължиха, едва след като спряха да кърмят, но не и в присъствието на децата си. Така се прави мили бъдещи майки. Най-важно от всичко трябва да бъде здравето на децата ни!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay