Голотата на отминалите дни (18+)

Колко века са били необходими, за да се стигне до фактическо узаконяване на женската и мъжката голота

Голотата на отминалите дни (18+)

Предлагаме ви да се качите заедно с нас на борда на една своеобразна машина на времето, за да направим виртуална разходка из близкото и по-далечното минало. Целта ни - да изследваме отблизо женската голота в аспекта на западните традиции и нейното значение в различните епохи. Готови ли сте?

XV век
Намираме се в епохата на мрачното Средновековие, по време на което Светата инквизиция раздава "правосъдие” и определя кое е морално и кое - грешно и дори демонично. Интересното в случая обаче е, че тъкмо през този период на женските гърди се е гледало изцяло като на източник на храна за новородените и по тази причина те съвсем спокойно са могли да бъдат излагани на показ.

Една от любовниците на френския крал Шарл VII, Агнес Сорел, е известна именно със своите роби, разкриващи частична или пълна гледка към бюста ѝ. Или поне за това свидетелстват нейни изображения, дело на тогавашни майстори на четката (едно от които виждате по-долу).

Голотата на отминалите дни (18+)
От друга страна обаче на показването на дори сантиметър гола плът от крака се е гледало изключително строго и като нищо биха могли да ви изгорят на клада, ако без да искате го направите.

XIX век
Пренасяме се на територията на днешните Американски щати, за да ви запознаем с някои от местните индиански племена, за които голотата реално е част от облеклото. На снимката по-долу например виждате две дами от племето Уичита, заснети през 1870, пременени в своите летни одежди.

Голотата на отминалите дни (18+)
До голяма степен положението е същото и що се отнася до местни племена в Африка, Австралия и Азия. Или поне в по-слабо населените им региони. Защото там, където расте цивилизацията, се покачва и нивото на морала (или по-скоро псевдоморала), най-често насаждан от пътуващи християнски мисионери.

1900-те

Голотата на отминалите дни (18+)
Дамският бански, характерен за това десетилетие, не е предоставял особено големи възможности, що се отнася до хващане на тен. Всъщност снимката, която виждате по-горе, е направена през 1907 година и показва как е изглеждала Анет Келърман, австралийска състезателка по водна акробатика, осъдена за това, че носи толкова провокативен бански.

1910-те

Голотата на отминалите дни (18+)

Това е период на същинска сексуална революция, по време на който жените са извоювали правото безнаказано да показват коленете си. Но само до последния горен милиметър от диаметъра на капачката.

1920-те

Голотата на отминалите дни (18+)
По това време из плажовете на Флорида, САЩ, се е разхождала нравствена полиция, въоръжена с шивашки метърчета. Така те са следели дали някоя дама няма да си позволи прекалено своеволие, разкривайки повече от 15 сантиметра гола плът над коляното.

1930-тe

Голотата на отминалите дни (18+)

През 1934 година филмът It Happened One Night предизвиква същински скандал в САЩ. Причината - зрителите за първи път виждат на екран кадър, разкриващ гледка към голи мъжки… гърди. При това не чии да е, а тези на Кларк Гейбъл. През същата година двама мъже от Ню Йорк са били арестувани, а след това и глобени, защото явно по лошия пример, даден в лентата, са се разхождали в същия непристоен вид.

В крайна сметка обаче през 1937 господата все пак са си извоювали правото безнаказано да разкриват гледка към тази свръхпорочна част от своите тела.

1940-те

Голотата на отминалите дни (18+)

Несъмнено всяка дама трябва да бъде благодарна на Луи Реар, френският автомобилен инженер, който през 1946 година забелязва, че жените на плажа навиват банските си, за да може слънцето да докосне със своите лъчи по-голяма площ от телата им. Така инженерната му мисъл ражда идеята за любимите и до днес бикини.

1960-те

Голотата на отминалите дни (18+)

Точно 20 години след създаването на бикините, през 1964, авангардният нюйоркски дизайнер на бельо Руди Гернрайх "измисля” и монокините. Разбира се, те веднага биват забранени на територията на щатските плажове, но пък се превръщат в абсолютен хит по френските такива.

1980-те и 1990-те

Голотата на отминалите дни (18+)

През 1986 година участничките в движението Rochester Topfree Seven, което се бори за правата на жените безнаказано и свободно да демонстрират голотата си, създават същински фурор с невиждана досега акция. Дамите се разхождат напълно голи до кръста в нюйоркски парк, вследствие на което на бърза ръка биват арестувани за нарушаване на закона.

През 1992 година, след ожесточен обществен и политически дебат, обвиненията към тях най-накрая падат. Това, което е по-важно в случая обаче, е че по същото време женската голота най-накрая става легална в САЩ, стига да не бъде използвана с търговска цел.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 22.05.2014|14:58
Явно такива са били времената .
10
Не е посочен 22.05.2014|14:54
Сравнимо с това на млеконадойна крава, стига бе!
9
Не е посочен 22.05.2014|11:34
През средновековието са приемали гърдите най-добре,сега твърде се е сексуализирала тази част и общо взето се прима за грозно,ако кърмиш, което е абсурдно!
8
Не е посочен 22.05.2014|11:29
много интересна статия! а състезателката с провокативния бански .... думи нямам, тя е облечена от глава до пети!
7
Не е посочен 22.05.2014|11:20
Нещо не се впечатлих .
6
Не е посочен 21.05.2014|20:50
"Така те са следели дали някоя дама няма да си позволи прекалено своеволие, разкривайки повече от 15 сантиметра гола плът над коляното" - през 1920 година е нямало много своеволия, баба ми е родена тогава и от нея също знам. Чак сега на мен ми прави забележки ако ходя с блуза да кажем с по - голямо деколте, но времената са други.
5
Не е посочен 21.05.2014|16:34
Обаче прави впечетление, как жените пред са били по-пънички и заоблени това не ги е притеснявало
4
Не е посочен 21.05.2014|16:20
Голяма революция е станала 86 няма спор;) ча чак до днес!
3
Не е посочен 21.05.2014|16:12
Към днешна дата можем да кажем, че голотата продава и тя далеч не се приема като нещо чак толкова лошо и порочно.
2
Не е посочен 21.05.2014|15:27
Общо взето и преди е имало хора, които са си ходели полуголи, така че в това отношение нещата не са се променили кой знае колко.
1
Не е посочен 21.05.2014|15:22
Много интересна статия, а надписът на плаката от последната снимка е най-красноречив, сега имаме пълна свобода да ходим на плажа, както пожелаем.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay