Да си лоша майка става модерно

Бум на лоши майки в Холивуд

Да си лоша майка става модерно

Очевидно Холивуд не се насити на небрежни, оскърбителни, извратени, луди, унизителни, склонни към убийства и самоубийства майки.

 

Миналата година Оскар за най-добра поддържаща роля отиде при чернокожата актриса Моник за смразяващата ѝ роля на ужасно злоупотребяваща и буквално зла майка във филма по драмата на Лий Даниелс - "Precious”.

 

Тази година Мелиса Лио е фаворитка за награда Оскар за ролята си на финансово-мотивирана, напориста майка на боксьор във филма "The Fighter”, Джаки Уивър е номинирана за играта си на майка убиец в криминалния трилър "Animal Kingdom” и Барбара Хърши, която накара милиони зрители да настръхнат заради нейната интерпретация на една майка със съмнително психологическо състояние и леко дразнещо възхищение от дъщеря си – в ролята Натали Портман, в номинирания за Оскар "Black Swan”.

 

Дали няма някаква изкривена тенденция, която пропагандира лошите майки?

 

"Обсебени сме от лошите майки основно, защото лицето на жената в западната култура се е трансформирало радикално след 1950 година. С нови модели на майчинство, които предизвикват старите норми, това което харесваме в днешно време са обсесивните крайности", обяснява експертът по човешко поведение и социолог Сузана Галанд.

 

"Колкото по-скандално е поведението, толкова по-интересно е за гледане. Небрежните майки правят безнаказано, неща които ние никога не бихме си позволили да направим. Тези жени... те представляват най-големия ни кошмар."

 

Лошата майка отдавна не е само персонаж в някой филм. Злобната майчина фигура доминира и на малкия екран.

 

Има не едно и две предавания, включително по телевизии като MTV, които имат предимно млада и то огромна аудитория и излъчват предавания за сърдити и зли майки.

 

Зрителите не могат да се наситят на Кейт Джоселин и нейната невъзможност да контролира 8-те си деца, като 6 сезона по-късно сериалът "Кейт плюс 8" продължава да е много силен и гледан.

 

Силно дискутираният сериал, който се излъчва по женската телевизия TLC - "Toddlers & Tiaras” ( Бебета & корони), и показва настървени майки, които скубят веждите на току що проходилите си деца, обличат ги в оскъдни дрешки и ги предлагат по конкурси за красота, е вече в 5-ти сезон и събира пред телевизорите над 1 млн. зрители за всеки епизод.

 

Според Галанд да гледаш недобра майка, независимо дали е измислица или реалност, е много по-завладяващо от това да гледаш лош баща.

 

"Лошите майки са по-интересни, конкретно защото те станаха по-видими", казва тя. "Те са по-непредсказуеми от лошите бащи, които дълго време са имали познато място на телевизионните екрани и във филмите. Злата майка не трябва да е умна. Тя просто трябва да са безсрамна, когато става дума за нарушаване на правилата."

 

Скорошен доклад изготвен от Daily Beast показва, че някога Холивуд е изпращал коренно различно послание. Първите актриси получили Оскар за ролите си на майки, чието "майчинство" е било издържано по благороден и уважителен начин, са – Луси Рейнър като любящ придружител в "The Good Earth” (1937), Джейн Даруел като прагматична, работеща американка в "The Grapes of Wrath” (1940) и Грийр Гарсън като силна британска майка и съпруга в "Mrs. Miniver.” (1942).

 

Какво се случи? Холивуд ли е виновен за зареждането с гориво на зажаднялата мания на публиката да гледа кофти майки? И какъв ефект би имало това върху младите момичета?

 

"Жалко е, че продуценти не влагат повече време и пари в изобразяване на силата и сърдечността на преуспяващата майка, като по този начин да окуражават момичетата да мечтаят да добият подобна сила.

 

Младите хора, в частност момичета, силно се влияят от това, което телевизията им предлага – как да се обличат и държат. Дали гледането на подобна телевизия няма да вмени един грешен модел на майчинство?

Никой не е перфектен и постоянното илюстриране на темата за лоши родители може само да нанесе негативни послания относно майчинството.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay