Детските очи никога не лъжат...

Детските очи никога не лъжат...

Колкото и малки и невръстни да са децата, те винаги усещат когато около тях има напрежение и негативни емоции, и особено, когато идват от техните родители.

Малката Лили е 4-годишна, когато Даниел – нейният татко - се обръща към семейния консултант в Център за обществена подкрепа "Св. София" към фондация "За Нашите Деца" Петя Яначкова . Той е силно притеснен не само заради напрежението между него и съпругата му, а и защото дъщеря им не е щастливо и усмихнато дете. Петя проследява историята на семейството и се среща с майката на Лили, Белослава - силна и властна жена, която държи както тя самата, така и дъщеря й да изглеждат перфектно на външен вид.

Малката Лили е като кукла - красиво облечена, но без капчица блясък в очите. А очите на детето никога не лъжат. Още на първите срещи Петя разбира, че срещу Даниел е заведено дело за домашно насилие и той има ограничителна заповед спрямо Белослава. Това я озадачава, защото на срещите майката избягва да я гледа в очите, говори малко и е видимо незаинтересована, а таткото е този, който е потърсил помощ.

От дългогодишния си опит като семеен консултант, за Петя не е трудно да разбере, че не бащата е основната причина за нещастието в семейството. Той е изключително грижовен към дъщеря си и страда, че детето му е нещастно. Страхува се какво ще стане с Лили, ако семейството им се разпадне – как ли ще го понесе? Даниел знае, че малкото му момиченце иска просто мама и татко да са в добри отношения, и неуспешните й опити да ги сдобри не й се отразяват добре. Освен проблеми помежду си, Белослава и Даниел се състезават кой е по-по-най-добрият родител. На Лили, обаче, тази обич й идва в повече....

Последвали са две съдебни дела. Последва и сериозна подкрепа от страна на фондацията, за да може детето да остане и с двамата си родители. Превратна точка в този случай е рязкото влошаване на здравословното състояние на Белослава. Тогава Даниел пренебрегва забраната, наложена от съда, помага й, придружава я на всички прегледи и лечения. За кратко време тя разбира, че има до себе си силен човек, който не иска нищо друго освен щастие за цялото си семейство. Това води до коренна промяна в отношението й.

Малката Лили веднага усеща подобрението и възродената любов между мама и татко, и лъчезарната усмивка се връща на лицето й. След още няколко разговора със семейството случаят е затворен, и семейството живее спокоен живот. Малката Лили играе неуморно с блясък в очите – от щастие, не от сълзи. Всяко дете има нужда от сигурна и спокойно среда, в която да расте и да се развива щастливо.

А това зависи от отношението на родителите както към него, така и помежду им. Със средствата, набрани по време на първото и ексклузивно благотворително събитие - Арт вечер на добродетелите 2018 , от фондация "За Нашите Деца" ще подкрепят още повече семейства като това на Даниел, Белослава и красивата Лили, за да останат заедно и да имат пълноценен живот... като семейство.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay