Дисекция на една сватба

Вричането във вярност - игра, но не за всеки

Дисекция на една сватба

Барби "булка" и Кен "младоженец" заживели щастливо до края на дните си. Игра, на която всички сме играли в миловидното си детство, игра, чиито правила знаем много добре. Сватбата на щастливата двойка е грандиозна, пищна, край морето или на фона на някоя красива поляна, и това го знаем. Мда. Знаем също, че ако не се превърнем в съпрузите Барби и Кен ще бъдем строго осъдени. От кака, чинка, баба Марийка и свако забравих-му-името, та дори в по-мащабен план - цяло едно общество ще ни гледа с повдигната вежда и видно неодобрение.

 

А от къде се появиха тези очаквания за пищна и незабравима сватба, на която оркестърът свири лудо "Бяла роза", а цялото родословно дърво се клатушка в такт /или не съвсем/? Защо обкръжението на двойката се нуждае от доказателство, че двамата се обичат, че ще имат едно хубаво, сплотено семейство? От кога подписът, който легализира любовта, е най-силното доказателство за въпросната любов? Защо роклята на Принцесата, лъскавият албум пълен с "фръц" пози на родата и двуметровата торта на заден план трябва да бъдат неоспорими доводи, че младото семейство ще заживее щастливо до края на дните си? Странни вярвания, още по-налудничави очаквания.

 

Днес взаимоотношенията и разбиранията за семейство са се пречупили, създавайки напълно нови форми за "оформяне на гнездото". Мечтите на съвременните влюбени девойки са коренно различни от тези на бабите им, желанията на модерния мъж също са на километри от схващането за страстни потвърждения в ритуалната зала пред целия род. Все повече двойки предпочитат да се врекат един на друг...просто един на друг. Много вече осъзнаха, че ключът за съкровищницата на семейството е единомислието, че са едно цяло, заедно, без пръстени и подписи. Няма лошо в масовото пищно празненство и хубавите спомени, които остават след него. Но за много вече няма и смисъл.

 

Кандидат-семейството има възможността да изтърка маратонките си от бягане, само и само да се отдалечи на сигурна дистанция от традиционните български ритуали. Традиции, загубили символиката си някъде между годините. Ритуали, правени, "защото така се прави", изменени силно от първоначалния си смисъл. На кума не се е играело с печена кокошка, той е купувал и носел със себе си по време на сватбата жив петел - символ на мъжкото начало. Днес животното заема формата на тавата за печене, събирайки погледите на поогладнелите сватбари. Ритуалът с питката - показател за добра реколта и здраве - също е тотално изкривен, считайки се че тя показва кой ще командва вкъщи. Традициите са умрели, бивайки заменени от нови, измислени ритуални версии.

 

За силните привърженици на сватбеното преживяване светът е родил хиляди удоволствия. От красивите и безумно скъпи рокли, шантавите фотографски идеи за "невиждан" албум, ежемесечните сватбени журнали, та чак до издирването на специални сватбени архитекти, които да проектират цялостния дизайн за големия ден. Барби булка определено има избор, но за да бъде "Горчивото" най-сладкото нещо в живота ѝ, трябва нещо повече. Трябва именно онова, от което се нуждае връзката между двамата, за да бъде ежедневно подхранвана и да се развива здравословно. А "онова" го знаят само двама на брой.

 

Сватбата се случва с любов, трезва мисъл и силна вяра в бъдещето след нея. По външни принуди или задължение тя е фалшива, а "Да"-то лъжливо. Ако се чувствате близо до лъжовното чувство, се замислете дали наистина се нуждаете от този избор в живота си.

 

56 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 13.07.2011|17:04
Всяко момиченце си мечтае за голяма и пищна сватба, такава като на Барби и Кен. Само че когато порасне мисленето ѝ се променя и ако изобщо иска да се омъжи един ден би си спестила доста от разходите, за да ги вложи в нещо по-смислено. Затова и днес се правят по-малко сватби, повечето хора ги мислят за излишен разход. Аз съм традиционалистка и искам един ден да се омъжа в бяла рокля. Държа много на това, независимо дали гостите ми са 100 или 1000, всеки има право да сбъдне мечтите си нали?
1
Не е посочен 13.07.2011|16:54
Скъп и излишен кич са българските сватби. Ако някой ден реша да се оженя, бих го направила в много тесен кръг, с много текили, танци и страхотна мини рокля хихи.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay