Днес е Хелоуин, от къде всъщност произлиза този празник?

Днес е Хелоуин, от къде всъщност произлиза този празник?

Хелоуин е празник, който отбелязваме всяка година на 31 октомври. Традицията произхожда от древния келтски фестивал на Самхаин, на който хората палят огньове и носят костюми, за да прогонват призраци. През осми век папа Григорий III определя 1 ноември като време за почитане на всички светии. Скоро след това, Денят на всички светии включва някои от традициите на Самхаин. Вечерта преди това била известна като All Hallow Eve, а по-късно Хелоуин. С течение на времето Хелоуин се превърна в ден за забавление, хапване на "страшна" храна, маскиране и обикаляне на домовете с така популярния въпрос "Пакост или лакомство?".

Древен произход на Хелоуин

Днес е Хелоуин, от къде всъщност произлиза този празник?

 Произходът на Хелоуин датира от древния келтски фестивал на Самхаин, както вече споменахме. Келтите, живели преди 2000 години, предимно в района, който сега е Ирландия, Обединеното кралство и Северна Франция, празнуват новата си година на 1 ноември. 

Този ден бележи края на лятото и реколтата и началото на тъмната, студена зима, време от годината, което често се свързвало с човешката смърт. Келтите вярвали, че в нощта преди новата година границата между световете на живите и мъртвите се размива. В нощта на 31 октомври те празнували Самхаин, когато се вярвало, че призраците на мъртвите се връщат на земята.

Освен че причиняват неприятности и увреждат посевите, келтите смятат, че присъствието на духове улеснява келтските жреци да правят прогнози за бъдещето. Тези пророчества били важен източник на комфорт през дългата, тъмна зима.

Днес е Хелоуин, от къде всъщност произлиза този празник?

За да отбележат събитието, келтите палели огромни свещени огньове, където хората се събрали, за да изгорят животни като жертва на келтските божества. По време на тържеството келтите носели костюми, които обикновено се състоели от глави и кожи на животни.

През 43 година Римската империя завладява по-голямата част от келтската територия. В течение на 400-те години, през които управляват келтските земи, два фестивала с римски произход били съчетани с традиционния келтски празник на Самхаин.

Единият бил Фералия, ден в края на октомври, когато римляните традиционно отбелязват преминаването на мъртвите. Вторият бил ден за почитане на Помона, римската богиня на плодовете и дърветата. 

Историята на "Пакост или лакомство"

Днес е Хелоуин, от къде всъщност произлиза този празник?

Вдъхновени от европейските традиции, американците започнали да се обличат в костюми и да обикалят домовете, искайки храна или пари, практика, която в крайна сметка се превръща в днешната традиция на "пакост или лакомство". Младите жени вярвали, че на Хелоуин могат да разберат името или как ще изглежда бъдещия им съпруг, като правят трикове с прежда, ябълки или огледала.

В края на 1800 г. в Америка решава да превърне Хелоуин в празник повече за общността и съседските събирания, отколкото за призраци и магьосничество. В края на века партита за Хелоуин както за деца, така и за възрастни се превръща в най-разпространеният начин за празнуване на този ден. Партита се фокусираха върху игри, тематични храни и празнични костюми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay