Ето какво би се случило, ако Титаник потъва днес

Ето какво би се случило, ако Титаник потъва днес

Преди почти 110 години "Титаник", който бил провъзгласен за най-големия кораб по онова време, бил пуснат във водата. Пътуването, на което Титаник поема, трябвало да бъде изискано и великолепно, но в крайна сметка е катастрофа. Титаник отне живота на повече от 1500 души и тази трагедия се превърна във вдъхновение за различни произведения на изкуството. 

Какво щеше да се случи, ако Титаник беше построен повече от сто години по-късно и дали катастрофата е неизбежна или не? 

Защо Титаник потъна?

Преди да отговорим на основния въпрос, а именно, какво би се случило, ако Титаник потъва днес, нека първо разберем защо той е потънал. Ако си мислите: "Ами, потъна, защото се блъсна в айсберг", вие сте прави, но е имало конкретна последователност от събития, които довели до това "Титаник" да не оцелее при тази катастрофа.

1. Всичко се случи твърде бързо

Според официалните данни скоростта на Титаник през последните часове преди катастрофата е била около 22 възела (25,3 мили в час). Причината, поради която корабът е вървял толкова бързо, не е ясна. Някои изследователи обаче казват, че капитанът на Титаник, Едуард Дж. Смит, е искал да изпревари друг кораб, наречен Олимпик, "по-голямата сестра" на Титаник, който също е плавал по същото време. Следователно, Смит накарал Титаник да се движи твърде бързо, въпреки че бил наясно, че те плават през район с айсберги. Скоростта в много аспекти се превърнала в причината корабът да не оцелее при сблъсъка.

2. Радио операторите пренебрегнали предупрежденията

Въпреки че преди айсбергът дори да стане видим, Титаник получава радиосигнали, които го уведомяват за айсберга. И все пак сигналите били игнорирани от операторите, тъй като те също работели за телекомуникационна компания и били заети да прехвърлят съобщения на пътниците.

3. Екипажът нямал бинокъли

Сблъсъкът също е бил доста внезапен, тъй като членовете на екипажа не са имали бинокли. Ключовете за мястото, където се съхранява бинокълът, се държат от втория офицер Дейвид Блеър. Блеър слиза от Титаник в Саутхемптън и не предава ключовете на друг офицер. Следователно екипажът останал без никакви инструменти, за да види идващия айсберг. Служителят Блеър запазил ключовете за спомен и през 2007 г. те бяха продадени на търг.

4. Нямало достатъчно спасителни лодки

Титаник имал само 20 лодки, но това не било достатъчно, за да пренесе всички пътници и екипажа. Броят всъщност бил под капацитета на кораба. В резултат на това над 1500 души не получили място на спасителна лодка.

А какво да кажем за съвременните кораби?

И така, ако Титаник е построен не през 1912 г., а през 2021 г.? Дали изобщо ще се сблъска с айсберга и ако е така, ще оцелее ли?

1. Днес Титаник би имал достатъчно спасителни лодки, за да превози всеки пътник

Трагедията на Титаник оказва силно влияние върху морската политика. Едно от съществените бе относно спасителните лодки. От 1914 г. както британските, така и американските власти изискват корабите да разполагат с достатъчно спасителни лодки, за да побират 100% от пътниците и екипажа. Това изискване е заложено и в Международната конвенция за безопасност на човешкия живот в морето.

2. Титаник най-вероятно щеше да получи предупрежденията за айсберг

През 1912 г., веднага след катастрофата на Титаник, правителството на Съединените щати приема Закона за радиото. Този акт, подкрепен и от Международната конвенция за безопасност на човешкия живот в морето, изисква радиокомуникацията да се осъществява 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата на пътнически кораби. Също така този акт изисква корабът да получава всички сигнали, които получават съседните кораби.

3. Заключеният бинокъл вече не е проблем

Съвременните кораби са оборудвани с усъвършенствани скенери и радар. Този радар използва въртяща се антена за разпространение на микровълни и откриване на кораби, суша и всякакви други обекти около кораба. Радарът помага на корабите да получат ранно предупреждение за потенциален сблъсък.

Заключение: Така че, както виждате, би било по-малко вероятно Титаник да потъне, ако е бил построен през 2021 г. Това означава, че ако решите да предприемете пътуването, можете да се чувствате в безопасност на съвременен кораб. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay