Защо котките имат толкова груби езици

Защо котките имат толкова груби езици

Ако имате котка у дома, вероятно сте имали късмета да получите малко облизване като "благодаря" за нещо, което сте направили. Но това е рядко, тъй като обикновено кучетата проявяват такъв тип поведение и ние сме свикнали с техните влажни и меки "целувки". От друга страна, целувките на вашето коте обикновено се усещат груби, почти сякаш езикът му е направен от шкурка. Е, оказва се, че котешкият език крие специална тайна, която го прави много специален, обяснявайки грубостта му.

Защо котките имат толкова груби езици

1. Езикът на котката е груб, защото вкусовите му рецептори са направени от кератин

Всички знаем, че котките обичат да се самопочистват. За да го правят обаче, те използват грубите си "пясъчни" езици. Ако се вгледате по-отблизо в котешкия език, ще видите, че има грапавини. Те се наричат нишковидни вкусови рецептори и за разлика от нашите са направени от кератин.

Кератинът е вещество, което ние също имаме естествено в телата си. Всъщност от това са направени ноктите ни. Точно като нашите нокти, вкусовите рецептори на котките са едновременно гъвкави и твърди. Те също са оформени като бодли. Ето защо, когато коте оближе ръката ви, се усеща грубо.

Защо котките имат толкова груби езици

2. Той също така е проектиран да им осигури безупречна техника за поддържане

Неотдавнашно проучване установи, че котешките нишковидни вкусови пъпки имат и друго интересно свойство, освен че са извити като куки: те всъщност са кухи. Това може да ви се стори странно в началото. Но факт е, че помага на езика да събира слюнка от устата им, за да я разпространява в котешката козина, когато се почистват. 

За да разберете по-добре как работи това, помислете за котешкия език като за някакъв вид умен гребен или четка. Напълнените със слюнка вкусови пъпки могат да проникнат и в двата слоя от козината на животното, като разплитат възли, премахват паразити и паднали косми. На всичкото отгоре те също са пълни със слюнка, която се разпространява равномерно. 

Защо котките имат толкова груби езици

3. Освен това, котките се облизват, за да се охлаждат

Като се има предвид, че средностатистическата котка може да прекарва до 24% от времето си, "разресвайки" козината си, учените основателно се питат дали това поведение е отговор и на други нужди освен хигиената.
Същото проучване, споменато в предишната точка, също доказа нещо друго. Правейки топлинни снимки на котки, учените откриват, че голямо количество слюнка, което те разпространяват върху козината си, докато се грижат за себе си, всъщност им помага да балансират температурата си, за да се охладят.

Защо котките имат толкова груби езици

4. Учените всъщност се опитват да възпроизведат дизайна на езиците на котките, за да направят "умни четки"

Изследователите са изследвали езиците на 6 различни вида котки, търсейки вдъхновение.

Констатациите им във всеки случай били много сходни. Лъвският език работи точно като този на малко домашно коте. Такъв шедьовър на инженерството не може да остане незабелязан от изследователи и учени, които веднага се замислят да проектират 3D четка с някои от удивителните функционалности, които котешкият език има.

Четката, получена в резултат на тези констатации, се нарича TIGR (което е съкращение от подстригване, вдъхновено от езика) и има за цел изкуствено да възпроизведе гореспоменатите котешки вкусови рецептори. Инженерите зад този дизайн се надяват да го използват, за да прилагат лекове и лосиони директно върху кожата на котките, като пазят козината им без възли и дори премахват потенциалните алергени. А за хората, които обичат своите космати приятели, но не и космите им, TIGR може да им помогне без проблем да ги премахват от дивана и други тъкани.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay