Защо някои жени раждат само момчета, а други- само момичета?

Защо някои жени раждат само момчета, а други- само момичета?

Докато броят на мъжете и жените е почти еднакъв, семействата, които имат деца само от един пол, винаги карат хората да се чудят защо това се случва. Има много семейства, които имат само момичета например и се чудят какво да направят, за да им се роди момче. И обратното, разбира се. 

1. Невъзможно е да има неоткрит ген "дъщеря" или "син"

Учените все още не са намерили нито частица доказателства, които да доказват дали някои семейства могат да имат само момчета или момичета, заради своите гени. В даден момент учените може да променят мнението си, но засега няма начин гените на вашето семейство да окажат влияние върху това дали ще имате деца само от един пол.

2. Полът се определя от бащата

Докато някои хора вярват, че полът на детето зависи от майката, защото тя е тази, която го носи, в действителност това е в ръцете на бащата. Тъй като спермата носи хромозоми и за двата пола, някои сперматозоиди носят X хромозоми за момичета, докато други носят Y хромозоми за момчета. Докато жената носи 2 X хромозоми, полът на новороденото зависи от това коя сперматозоида (X или Y) влиза в женската яйцеклетка.

3. По време на стрес, женските бебета са по-често срещани

Учените обаче са открили някои фактори, които могат да повлияят на пола. Доказано е, че след стресиращи моменти, като природни бедствия, съотношението на половете се променя, като има повече новородени момичета. Това може да се дължи на стреса, на който са били изложени бъдещите майки.

4. Яденето на специфична храна може да доведе до по-големи шансове да имате момиче

Доказано е, че яденето на определени храни увеличава шансовете за зачеване на момиче. Например, намаляването на солта и яденето на много млечни продукти може да увеличи шансовете за раждане на момиченце. От друга страна, майките, чиято диета е пълна с храна, богата на натрий и калий, са по-склонни да раждат момчета.

5. Обикновено, ако майката има деца само от един пол, това е просто съвпадение

Със сигурност е известно, че балансът между половете остава един и същ от векове и няма аспекти, които могат значително да го променят. Семействата, които имат много деца от един и същи пол, са рядкост, но могат да бъдат обяснени статистически. Всяко дете има 50% шанс да бъде момче или момиче. Така например, за 3 деца, шансът всички те да бъдат момчета е: 0,5 X 0,5 X 0,5 = 0,125 или 12,5%.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay