Защо пчелите са толкова важни и какво можем да направим, за да предотвратим изчезването им

Защо пчелите са толкова важни и какво можем да направим, за да предотвратим изчезването им

Световната пчелна популация е застрашена от изчезване. Прекомерната и неподходяща употреба на пестициди в културите, някои паразити, които се възпроизвеждат неконтролируемо, климатичните промени и човешката намеса са фактори, които опасно намаляват популациите на пчелите на планетата. Учените стигнаха до извода, че ако този проблем продължи, това може да означава края на човечеството.

Ето защо пчелите са толкова важни и какво можем да направим, за да предотвратим изчезването им:

1. Те се грижат за една трета от глобалното опрашване

Пчелите са най-важният опрашител на хранителни култури в света. Изчислено е, че една трета от храната, която ядем всеки ден, зависи от опрашването, главно от пчелите, но и от други насекоми, птици и прилепи. Много национални или вносни плодове и зеленчуци са били опрашени от пчелите. Включително авокадо, соя, сусам, краставици, цитрусови плодове, праскови, киви, череши, боровинки, аспержи, броколи, целина, тиква и пъпеши и други.

2. Те помагат за опрашването на други култури

Опрашването е важно не само за храната, която слагаме на нашата трапеза, но е жизненоважно и за други култури, като кафе и памук. Пчелите дори опрашват фуражни култури, като люцерна и детелина, които се използват за изхранване на добитък. Работата на пчелите е толкова важна, защото спомага за осигуряването на храна за много други животни по хранителната верига.

3. Те са индикатор за здравословна екосистема

Опрашването на пчелите поддържа генетичното разнообразие на цъфтящите растения. Това означава, че в една екосистема, където има присъствие на пчели, нещата се случват естествено, без да е необходимо човешка намеса. Разбира се, това не само благоприятства наличието на цветя, плодове и зеленчуци, но и запазва цели видове.

4. Те са икономическа сила

Британската асоциация на пчеларите оценява, че пчелите дават принос, който е близо 185 милиона долара годишно, и това е само в Обединеното кралство. Много култури зависят от пчелите. Дори ако културата не е пряко опрашена от тях, тя косвено се възползва от това да бъде в среда, в която има биоразнообразие.  

5. Те са едни от най-трудолюбивите същества на планетата

Работещите пчели са организирани в строго общество и всяка пчела има роля, която изпълнява.

6. Те са отговорни за разкрасяването на планетата

Без опрашване нямаше да има цветя, така че пчелите са отговорни за красивата природа. Красивите пейзажи, паркове и градини съществуват благодарение на усърдната работа на тези насекоми. Всяко опрашено цвете се превръща в безопасно и привлекателно местообитание за други насекоми или птици. 

7. Те са едно от най-важните насекоми

Институтът EarthWatch обяви пчелата за едно от най-важните насекоми в света. Д-р Джордж Макгавин твърди, че четвърт милион видове растения и цветя зависят от пчелите: "Без тях би бил монотонен свят." Д-р Макгавин твърди, че икономическата стойност на опрашването на пчелите е оценена на около 130 милиарда евро.

8. Медът не е единственото нещо, което произвеждат

Пчелният восък е най-чистото и естествено вещество. Също така пчелите отговарят за производството на пчелен прашец, медовина, прополис и пчелно млечице. Всеки от тези продукти е резултат от трудоемък и отнемащ време процес.

Как можем да предотвратим изчезването им?

Засаждайте цветя (като лавандула, маргаритки и слънчогледи) в градината, парка и дори на балкона си.

Избягвайте химическите инсектициди и правете естествени (с чесън или черен пипер).

Не унищожавайте пчелните пити.

Когато една пчела е в опасност, дави се или е заклещена, най-добре е да я хидратирате с вода и мед.

Изградете подслон без химически обработки, с дърво или парчета тръстика.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay