Защо ревнуваме и как да го преодолеем

Ревността - причини и решения

Защо ревнуваме и как да го преодолеем

Половинката ти се обръща към теб с чуждо име. Погледът му прекалено дълго се задържа върху най–добрата ти приятелка. Развълнувано говори за работата на колежката си. Това са само примери, които лесно могат да причинят пожар във връзката ти. Ревността е ужасна комбинация от чувство за собственост, подозрения, гняв и унижение, която може да те завладее напълно.

 

Зеленоокото чудовище, както Шекспир я нарича, може да се загнезди в съзнанието ти по всяко време, независимо на какъв етап е връзката ти и дали си лудо влюбена, леко привързана, a дори и ако не можеш да понасяш партньора си. Няма статистика кой от двата пола е по–ревнивият – жените са по–склонни да се борят за половинката и връзката си, а мъжете – да прекратят отношенията, за да запазят самочувствието и егото си.

 

Защо ревнуваме?

Терапевтите често търсят причините в травма от детството или психологически проблем. Факт е, че хора, които се чувстват несигурни и силно зависими от партньора си, са много по–ревниви. Всъщност, причините за възникването и развитието на това негативно чувство са положителни. В най–ранната човешка история ревността е спирала половинката да си тръгне, укрепвала е семейството и е осигурявала оцеляването на по-младите. В същото време често това е причината да изоставим половинката си в името на по – стабилна и здравословна връзка. В определени случаи появата на ревност може да бъде и полезна за любовта. Приятелят ти може тайничко да се ласкае (или пък съвсем явно), защото го ревнуваш. Да не говорим, че ако хванеш половинката си да флиртува с друга у теб може да се запали искра на страст и романтика, която да вдъхне нов живот на връзката ти.

 

Ревността, макар и понякога здравословна, може да поеме в напълно грешна посока и да бъде пагубна за връзката ти. Има хора, които прекарват огромна част от времето си в безпричинно подкопаване на собственото си самочувствие и са до такава степен обсебени от ревност и страх, че сами тласкат партньора си към изневяра. В най–лошия случай те започват открито да проявяват агресия. Това е основната причина за убийства на съпрузи по целия свят.

 

Какво можеш да направиш, ако ревността те прави нещастна?

Преди всичко трябва да разбереш дали той наистина ти изневерява. Ако го прави, проблемът ти вече е какво да правиш с връзката си от тук нататък. Ако обаче тайничко разглеждаш телефона и компютъра и ровиш в джобовете на любимия си - спри! Това е унизително. Обясни му, че се страеш да овладееш подозренията си, а той може да ти помогне като се постарае да не ги провокира. Ако не можеш да спреш да се вманиачаваш и шпионираш (а много от нас не могат) значи е време да се консултираш със специалист. В крайна сметка може никога да не се почувстваш достатъчно сигурна и емоционално стабилна с мъж, който вечно флиртува с други. В такъв случай може би е време да почерпиш малко мъдрост от Дзен философията: Пътят навън е през вратата.

91 15
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay