Защо хората променят телата си

Защо хората променят телата си

Почти половината от всички възрастни имат поне една татуировка, а 11% от населението има поне един пиърсинг, на различно място от ухото. Освен това са наблюдавани няколко други вида модификации на тялото, като татуиране на очите, субдермални импланти и разделяне на езика. Докато някои хора предпочитат да не променят тялото си по никакъв начин, има различни научни обяснения защо други избират да преминат през това.

Ето кои са психологическите причини за модификацията на тялото:

1. Отделят се химикали, които карат хората да се чувстват добре

Всеки път, когато някой модифицира тялото си, се освобождават ендорфини и се получават положителни чувства. Поради това хората са склонни да си спомнят момента, в който се пробиват или татуират като щастливо време, и отиват и го правят отново. 

2. Това е форма на изкуство или моден израз

Някои хора използват дрехи или грим, други използват собственото си тяло. Татуистите стават все по-опитни в създаването на изкуство върху кожата на хората, докато пиърсингът и други модификации на тялото често се разглеждат като моден аксесоар, допълващ цялостната визия.

3. Помага да се създаде усещане за индивидуалност

Всеки е уникален, но някои хора обичат да подобряват това, като правят единствена по рода си модификация на телата си. Те искат да бъдат специални и да се отличават от другите. Това също им помага да създадат свои собствени идентичности.

4. Това е традиция

Някои хора разглеждат модификацията на тялото като духовно пробуждане, процес на инициация. Някои култури го използват и като обред за преминаване от детството към зряла възраст.

5. Показва физическа толерантност

Можем да видим много хора, които се опитват да преодолеят болката, препятствията и общите си лични граници, а модификациите на тялото са едно от тези движения. Доказват смелост и твърдост.

6. Това е начин да принадлежиш към група

Всички хора искат да принадлежат към определен социален кръг. Приятелството с някой, който също обича да променя тялото си, е един от начините да направите това. Някои хора дори модифицират телата си, само за да бъдат включени в група, като рок звезди.

7. Това е импулсивен акт

Не всеки, който си прави пиърсинг, татуировка или някаква друга модификация на тялото, го прави след задълбочено обмисляне. Някои го правят като чист импулс. Ето защо виждаме татуировките да се прикриват и дори да се премахват. Всъщност 17% от хората с татуировка съжаляват за татуировката си и мислят да я премахнат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay