Из неволите на една бременна жена

Из неволите на една бременна жена

Всички около нас описват бременността като незабравим и вълшебен момент. Навън пеят птички, ние сме по-красиви отвсякога, чувстваме се невероятно и животът е прекрасен. Да, фактът, че в тялото ни се развива живот наистина е магичен, но бременността (особено напредналата такава) не е чак толкова розова, колкото сме си я представяли.

Истината е, че с напредването на месеците и все по-усиленото порастване на корема, започваме да изпитваме усещания, които никога преди не сме си представяли, че ще изпитаме. Тялото и съзнанието ни преминават през необятни за нас трансформацииии, а ние самите дори не можем да повярваме на какво е способен организма ни. И след като оставим настрана неизбежните мързел и гадене, кои са най комично трагичните аспекти на една напреднала бременност?

Спането по корем

Не сме си представяли колко много може да ни липсва спането по корем. И докато в първите месеци то все още е възможно (но непрепоръчително), то в последните и да искаме не можем. Ние сме сред онзи малък процент жени, на които възглавниците за бременни изобщо не помогнаха, а дори напротив - създаваха истински дискомфорт. А спането настрани с увиснал, тежък корем далеч не е като върху пухкави облаци.

Навеждането

Искате да си завържете връзките на обувките или пък да извадите нещо от шкафа под мивката? Просто забравете това упражнение за следващите няколко месеца. Оттук нататък, всеки път, в който ви се наложи да наведете, ще трябва да клекнете.

Настроенията

Дори сами на себе си не успяваме да обясним как така до преди една секунда се смеехме на някакъв виц и сега ни иде да убием някого. Тук най-потърпевши са горките ни мъже, които колкото и да се опитват да подобрят настроението ни, накрая получават лют скандал. Е, простено ни е - хормони...

Да не пренебрегваме и постепенното превръщане на мозъка ни в бебешки такъв. Постоянно забравяме, разсеяни сме, на моменти дори не сме наясно какво точно правим. Но спокойно, дами, този момент не приключва с раждането на бебето, а продължава години след това. Просто вече не сме същите...

Ставането от леглото

Освен, че ни пречи да лежим нормално, то огромният корем възпрепятства и нормалното ставане от леглото. Въртим се като пумпали, докато успеем да се изправим. С всеки изминал ден става все по-трудно. Имаме избор изобщо да не лягаме поне през деня, но тогава пък победоносно започват да прииждат болките в кръста. И след това пак лягаме като в омагьосан кръг...

Дрехите

"Няма нужда да купуваме прекалено много дрехи за бременни, защото след бременността само ще заемат място в гардероба" си казахме ние и след това дълбоко съжалихме, когато ни се наложи да редуваме две туники и два клина в продължение на месеци. Ако до един етап сте можели да носите дрехите си от периода преди бременността, то в един прекрасен момент вече нищо не ви става.

Особено, ако напредналите седмици на бременността ви се окажат по време на студения сезон ще установите, че наистина няма какво да облечете. И докато през пролетта и лятото можехме да носим рокли и разкопчани дънки с блуза отгоре, то през зимата единственото ни спасение бе клинът за бременни и туниката отгоре.

Всичко се уголемява

Освен, че в деветия месец вече се чувстваме като топка, то не бива да пренебрегваме и подуването на краката. Отиваме на гости, събуваме си обувките и след няколко часа не можем да ги обуем отново. Класика! Не смятаме, че има бременна жена, която да не е изпадала в подобна дискомфортна ситуация.

Ограниченията

Колкото и да ви се иска, няма как да отидете където и да било, ако не сте сигурна дали мястото разполага с тоалетна. В деветия месец поривите за уриниране стават все по-чести и не можете да си позволите отидете на място без тоалетна или пространство, в което спокойно можете да се облекчите. Така или иначе не трябва да се отдалечавате много, защото можете да родите във всеки един момент и е препоръчително това да не се случи в ресторант или на някое поле.

Роднините

"Бременните жени не трябва да правят това", "Аз ще го направя вместо теб", "Ти по-добре си почивай, че после...". Няма жена, преминала през чудото на бременността, на която тези реплики да не са ѝ до болка познати. Истината е, че сме бременни, но не и неспособни да водим нормален начин на живот. Но често роднините и дори мъжете ни забравят това и се отнасят с нас като с хора с нарушени двигателни способности.

---

Трябва да признаем, че колкото и изтощителна да е една бременност, то поне трябва да се чувстваме благодарни за това, което ни се случва. Децата носят много щастие и незабравими емоции в живота ни. И не забравяйте, че ние Jenite, сме способни на всичко и можем да преминем успешно през всякакви трудности.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay