Луната на смърфовете

Смърфотно! Тази нощ няблюдавахме синя луна

Луната на смърфовете

Снощи мнозина любители на нощното небе се намираха в еуфория, тъй като имаха рядката възможност да се порадват на така наречената "синя луна".

Дали небесното тяло наистина добива цвета на смърфовете? За съжаление, не. Явлението е особено заради това, че се оказва второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. А това не се случва често - за последен път можеше да се наблюдава през март 2010, а следващото такова събитие ще бъде чак на 31 юли 2015.

Определението "синя" пък е останало от едно време, когато всяка луна си имала цветно име, в зависимост от частта на годината, в която се появява. При случай на подранило пълнолуние, то се обозначавало като "синьо", за да не се наруши реда на останалите.

Ние обаче искаме да насочим вниманието ви към един по-модерен фолклор - този на "Смърфовете". Според комиксите и серийната анимация за тях, Синелуние се появява, за да предвести идването на ново бебе в селото. В миналогодишния пълнометражен филм пък, небесното чудо е представено като своеобразен празник за сините създания - тогава татко Смърф вижда в бъдещето. Освен това, по същото време се отваря и портал, който може да пренесе дечицата му през времето и пространството, та чак до днешен Сентръл парк.

И така, по случай вчерашната синя луна в истинския живот, носталгично решихме да ви поздравим с откъс от епизода "Веднъж, по време на Синелуние" от "Смърфовете".

Желаем ви смърфотно гледане!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 03.09.2012|11:53
Синелунието е и празник за всички хора от движението Рейнбол, който за свой лагер често избират ласкавите Родопи.
1
Не е посочен 03.09.2012|08:58
:))) Много е сладко преданието на смърфовете за синята луна... А аз я изпуснах, а толкова много исках да я видя.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay