Любопитни факти за коалите

Любопитни факти за коалите

Коалите са очарователни животинки, които приличат на мечета, но всъщност са двуутробни животни, които живеят по евкалиптовите дървета.

Ето няколко интересни факти за тези сладки животни:

1. Коалите не са мечки

Макар да приличат на очарователни мечета, всъщност коалите принадлежат към семейството на торбестите, като кенгуру и опосуми. Подобно на други торбести, когато се раждат, коалите са малки като бобче и се преместват в торбичката на майка си, където завършват своето развитие.

Любопитен факт: В Австралия бебетата-торбести са известни като "джои".

Въпреки че кожата им изглежда гъвкава и мека, тя всъщност е достатъчно дебела, за да ги предпази от студ и топлина. Намаляването на популацията им до миналия век се дължи до голяма степен на масовия лов за получаване на кожата им.

2. Те могат да бъдат много шумни

Звуците, които издават, не са толкова възхитителни, колкото външния им вид. Според експерти коалите имат най-малко 4 вида "разговори", които варират от крякане и ръмжене до плач.

Мъжките също имат допълнителен чифт вокални струни извън ларинкса, което им позволява да произвеждат дълбок и нисък звук, за да привлекат женските коали по време на размножителния период. Звукът минава през гората и може да бъде чут от един километър. След като го чуят, жените знаят къде са мъжките и какъв е размерът им, тъй като предпочитат по-големите мъжки.

3. Почти не пият вода

Те получават цялата необходима хидратация от основната си храна: листа евкалипт. Коалите пият вода, само когато са болни или в случай на суша, когато листата на евкалипта не са достатъчно воднисти. Те не могат да пият много вода, но им харесва. Те също са добри плувци, въпреки че могат да плуват на къси разстояния, защото се изморяват бързо.

4. Много обичат да спят

Любопитни факти за коалите

Коалите спят между 14 и 20 часа на ден! Тяхното храносмилане е изключително бавно, така че те са склонни да бъдат неактивни за дълги периоди от време. Също така, в рамките на няколкото часа, в които остават будни, коалите се социализират само средно по 15 минути.

5. Те имат специална връзка с евкалиптовото дърво

Любопитни факти за коалите

Коалите консумират повече от 2 килограма листа евкалипт на ден, но евкалиптът не е само храна за тях. Евкалиптовите гори също са естествено местообитание на коалите. Интересното е, че коалите също помагат на тези гори да растат, защото техните изпражнения допринасят за хранителните вещества в почвата.

Листата на евкалипта също имат вещества, които могат да бъдат смъртоносни за почти всички животни, но коалите са се развили достатъчно, за да могат да обработват тези токсини. Те дори могат да различат кои листа имат повече хранителни вещества и са по-малко токсични, както и да определят нивото на влажност.

6. Те са уязвими към хламидия

Тази болест, предавана по полов път, която засяга хората, също може да повлияе на коалите в дивата природа. Дори и малките са изложени на риск да се заразят, след като се хранят от майките си. За съжаление, хламидията може да причини слепота, безплодие и смърт, което допринася за намаляването на тяхната популация.

Любопитни факти за коалите

7. Често стават жертви на автомобилни катастрофи и нападения от кучета

За съжаление, коалите често стават жертви на автомобилни катастрофи, тъй като често магистрали пресичат горите, в които живеят. А пък коалите са активни през нощта и често излизат на пътя...

Любопитни факти за коалите

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay