Няколко факта, които доказват, че миналото не е било по-добро от настоящето

Няколко факта, които доказват, че миналото не е било по-добро от настоящето

Хората често казват, че едно време всичко било по-добре: тревата била по-зелена и било много по-лесно да се живее. Чувството за носталгия е добро, но сегашното време също може да бъде страхотно. Живеем в свят на постоянен технологичен прогрес, който влияе положително както на нас, така и на природата.

Ето 12 положителни промени, които се случиха наскоро или които се случват в момента:

1. Космическият туризъм е по-близо от всякога

Според прогнозите размерът на пазара на космически туризъм ще достигне 3 млрд. Долара до 2030 г. Няколко компании се състезават за правото да изпращат туристи в орбита, а компанията на Илон Мъск, SpaceX, е сред тях.

Няколко успешни пътувания се случиха през 2000-те и доскоро космическият туризъм беше забравен. Но през есента на 2021 г. бяха планирани нови пътувания, което означава, че бизнесмени, филантропи, учени и лекари в крайна сметка ще летят в космоса. Кой знае, може би дори обикновения човек ще може да лети до Луната за уикенда след десетина години!

2. Разработва се технология, която ще подпомага мозъците ни

Проектът на Илон Мъск, Neuralink, е микрочип, който ще създаде връзка между човешкия мозък и компютър. В бъдеще това ще помогне за лечението на болестта на Паркинсон и дори може да даде хаптична обратна връзка на роботизираната протеза.

В допълнение, Neuralink е в състояние да помогне на хора с тревожност и депресия, които не могат да напуснат дома си. Според Мъск чипът ще облекчи състоянието на човека, така че той поне да може да започне лечението си. 

3. Учените успяха да отгледат човешки зъб

Протезите имат богата история. Много отдавна хората са използвали слонова кост, пчелен восък и дърво, за да заместват загубените зъби. В днешно време се използват по-модерни материали, а зъбът все още е изработен от изкуствени материали и трябва да бъде прикрепен към челюстта със сложна структура.

Наскоро учените успяха да отгледат биоимплант, който е много близък по структура до истински зъб и това е огромна стъпка в стоматологията. В допълнение, тази технология вече направи възможно отглеждането на зъбен емайл.

4. Офталмологията също не е в застой

Наскоро офталмолозите от чебоксарския клон на MNTK "Микрохирургия на очите" изобретиха ирисова протеза, комбинирана с изкуствена леща, която ще помогне на хората с увреждания на очите да се възстановят. Уникалното изобретение вече е патентовано под името "диафрагма на ирисовата леща" и е приложено на практика.

Други изобретения също са хубави, като саморегулиращи се очила. 

5. Голямата панда вече не е в списъка на застрашените видове

Преди обявена за застрашена, голямата панда сега е обявена за уязвима поради ефективна защита на горите и повторно залесяване. Благодарение на мерките за опазване, популацията й бавно нараства.

6. Днес в света има повече дървета, отколкото преди 100 години

Логично е да се приеме, че обезлесяването и мащабните горски пожари значително намаляват процента на дърветата на планетата. Но се оказва, че въпреки природните бедствия и човешката дейност, сега на Земята има много повече дървета, отколкото преди 100 години. През това време броят на дърветата е нараснал с 400%.

7. Ще има високоскоростни влакове

Virgin Hyperloop разработва технологията за пътнически влакове, които ще се движат със скорост до 750 мили в час през почти безвъздушни вакуумни тунели, използвайки магнитна левитация. Според прогнозите Virgin Hyperloop планира да започне търговски операции още през 2027 година. 

8. Компаниите ще разработват биоразградими пластмаси

Учените отдавна бият тревога за пластмасовите отпадъци, попадащи в океана. Всяка година във водата попадат до 12,7 милиона тона пластмаса - мащабът на замърсяването е ужасяващ. Необходимо е да се реши този проблем на глобално ниво.

Greenpeace вече изследва биоразградими пластмаси. Този материал е направен от захарна тръстика и е много по-лесен за рециклиране.

Други учени също вървят по техните стъпки. Учени от Астраханския държавен университет разработиха хранителен филм от желатин, а финландска компания стартира производството на сламки за пиене от рециклирани дървесни отпадъци.

9. 3D принтирането вече се използва в медицинската и хранителната индустрия

3D принтерите вече не се възприемат като иновация, но много хора не са наясно с техните възможности. Междувременно технологиите в тази област са напреднали достатъчно далеч, за да произвеждат месо без използването на животински продукти.

Използва се и в медицината. Лекарят може например да създаде точно копие на гръбначния стълб на пациента, за да планира сложна операция или да направи идеална протеза на крайник.

10. Виртуалните пътувания ще заменят реалните, когато не можете да пътувате

Когато няма възможност да видите популярна атракция със собствените си очи, можете просто да прелистите снимки в интернет или да отидете на виртуална обиколка. VR технологията ви позволява да сложите специални очила и да пътувате до всяка част на планетата и извън нея.

Към днешна дата не можете да помиришете или усетите морския бриз с кожата си, докато сте във виртуална реалност, но изглежда, че изобретателите постепенно работят по това.

11. Изкуственият интелект достигна невероятни висоти

Много пъти сме чували, че изкуственият интелект побеждава най-добрите шахматисти в света. Не толкова отдавна обаче компютърът надмина себе си - изкуственият интелект успя да победи шампиона в китайската игра Go.

Доскоро Go беше единствената игра, в която хората превъзхождаха изкуствения интелект. След като компютърът спечели срещу корейския шампион Лий Седол, приспособлението завърши с думите: "Сега има субект, който не може да бъде победен."

Развитието на ИИ ще помогне за автоматизирането на много области на производство, където преди това са били необходими човешки ресурси. Сега роботите ще могат да ги заменят. Въпреки че мнозина се страхуват, че ИИ ще остави човечеството зад гърба си, развитието в тази област, напротив, ще генерира нови професии и работни места.

12. Репродуктивната медицина направи огромна крачка напред

Преди време, ако лекар диагностицира жена с безплодие, това означава, че тя никога не може да има деца. Такъв е случаят до 1978 г., или по-точно, преди първото успешно раждане на дете с ин витро оплождане.

С помощта на тази технология в света са родени над 8 милиона деца, докато безплодието и възрастта вече не се считат за бариери пред раждането на здраво дете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay