Регистрираха слънчево изригване от най-висок клас!

Регистрираха слънчево изригване от най-висок клас!
pixabay

Слънчево изригване  от  най-висок клас  е регистрирано днес, 27 май, съобщиха учени от руския Институт по приложна геофизика, цитирани от ТАСС.
  
"В 10:08 ч. московско (и българско - бел.ред.) време в рентгеновия диапазон беше отчетено  изригване Х2.9  с продължителност  36 минути ", се казва в съобщението. Изригването е довело до нарушаване на късовълновите радиокомуникации, отбелязват учените.

След поредица от  по-силни слънчеви изригвания  в началото на май, на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май  тя достигна екстремна мощност , най-висока след август 2005 г.

Слънчевото изригване е  процес на отделяне на голямо количество енергия,  което води до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те могат да доведат до нарушаване на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се класифицират въз основа на система,  подобна на скалата на Рихтер за земетресенията,  която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването.

7 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay