Суперсилите на кучетата

Суперсилите на кучетата

Кучетата са най-добрия приятел на човека. Те внасят толкова щастие в живота ни и са едни от най-чистите и невинни същества. Въпреки че повечето хора обичат тези сладки косматковци, кучетата често са подценявани. Знаете ли, че кучетата усещат настроението ни и че дори разпознават някои болести?! Научете повече за суперсилите на кучетата: 

Суперсилите на кучетата

1. Те могат да различават хората, които са щедри, и тези, които не са:

Научно проучване, проведено от изследователи от университета в Милано, показа, че кучетата всъщност са способни да усетят дали човек е щедър човек или не. Отговорът на кучетата на интонацията на гласа показа повече от ясно, че те могат да разберат дали сте егоистични или щедри. Всъщност повечето животни предпочитат да стоят настрана от хора, които са егоисти или които имат лоши намерения и стоят близо до щедрите и добри хора. 

2. Те разпознават чувствата ви към другите, обичат същите хора, които обичате и са предпазливи към тези, които не харесвате

Научни проучвания показват, че кучетата имат толкова остро обоняние, че могат да подушат окситоцин, известен още като "хормона на любовта" при хората. Поради това им е доста лесно да интерпретират промените в поведението и дихателните модели на своите собственици и дори могат да усетят дали човешките мускули се напрягат в конкретна ситуация. Те също така са в състояние да помиришат фините промени на феромоните в техните собственици.

Именно заради това вашето куче харесва хората, които вие харесвате и лае или стои настрана от хората, които не харесвате. 

Суперсилите на кучетата

3. Когато се приберете вечер, кучето ви знае къде сте били през деня

Всеки, който има куче, знае, че първата работа на кучето, когато се приберете вкъщи е да ви подуши обстойно. Факт е, че тези животни имат невероятно добре развито обоняние. Това вероятно не е изненадващо, тъй като те са се нуждаели от него, за да ловуват, да се локализират, да общуват помежду си и да разпознават своята среда. С 200 до 300 милиона обонятелни рецептори в носа, кучетата могат да "познаят" дали сте били в супермаркет въз основа на миризмите на храната, в къща на приятел, в парка или ако сте влизали в контакт с други животни. Те могат да направят всичко това само като ви помиришат, когато се върнете у дома!

4. Те дори могат да идентифицират някои човешки заболявания

Колкото и да е трудно да повярвате, кучетата могат да ви предупредят, че сте болни, преди дори вие или вашият лекар да го разберете. Експертът Александра Хоровиц, директор на Лабораторията за познание на кучета, заявява, че тъй като "кучетата са свръхестествено чувствителни към промените в своите хора", те могат да установят дали човек страда от инфекция, например.

Промените в човешкото поведение и дори миризмата, излъчвана от някои заболявания, са елементи, които кучетата използват, за да интерпретират и в крайна сметка да разберат, че нещо не е наред с вас. Освен това, според Хоровиц те не биха могли просто да предвидят грип, кашлица или стомашна инфекция, но някои от тях дори биха могли да предупреждават хората за заболявания като рак, диабет и психиатрични и неврологични разстройства.

5. Те могат да възприемат човешките настроения

Независимо дали изпитвате щастие, тъга или гняв, кучетата ще знаят какво да направят, за да се почувствате по-добре.

Проучване, проведено върху кучета, беше насочено към експериментиране с това какви биха били реакциите им към различните човешки състояния на ума. Резултатите потвърдиха, че кучетата са се научили да интерпретират настроенията на хората и да бъдат съпричастни, защото са се научили да свързват настроенията с езика на тялото, мимиката и тоновете на гласа. "Това означава, че кучетата трябва да имат вътрешна система за категоризация на емоционални състояния", уточнява изследването.

В този смисъл едва ли би трябвало да е изненада, че когато сте тъжни, вашето куче ще се обърне към вас, за да ви окаже необходимата подкрепа. Също така е ясно, че той или тя ще играе с вас, когато сте доволни, защото знае, че сте в настроение за това. 

Суперсилите на кучетата

6. Те могат да разберат кога ще се приберете у дома

Кучетата обичат да имат ежедневие, което могат да свързват с конкретно поведение. Поради това те могат да използват малки детайли като ориентир. Например те могат да използват специфични звуци или промени в светлината, идващи през прозореца, за да разберат дали е време да се върнете у дома. Те също така могат да различават звука на стъпките ви от този на другите или звука на бипкането на колата ви или на асансьора. Когато чуят някое от тях, ще изтичат до прозореца или вратата, за да ви поздравят.

7. Те могат да открият крехкостта и необходимостта от защита

Според експертите това е така, защото всички кучета имат естествен инстинкт да защитават всичко, което смятат за крехко или беззащитно. Нека не забравяме, че кучетата се управляват от асоциативно и имитативно поведение. Това означава, че когато куче се асоциира, че бебето (или дори който и да е предмет или друг вид животно) трябва да бъде обгрижвано, то ще се грижи за него. 

Не само това, но споделянето на дом с кучета всъщност е полезно за здравето и имунната система на нашите бебета. Освен това, ако сте с домашен любимец, ще предизвикате повече положителни и щастливи чувства. "Когато кучето е наоколо, човешките бебета растат по-здрави, по-защитени и като цяло по-щастливи", казва Калеб Блейк, експерт по здравеопазване и уелнес на домашни любимци.

Докато защитният инстинкт на кучетата е по-развит при конкретни породи, всички кучета са готови да се изложат на риск, за да запазят стопанина си в безопасност. Именно поради точно това защитно поведение кучетата ще ви защитават от всичко, което забележат, че ви причинява страх. Когато сме уплашени, ние генерираме хормон, наречен адреналин. Кучетата усещат това и го използват като индикатор, за да знаят кога се крие опасност.

8. Те могат да разберат дали сте им ядосани

Стотици хора са виждали как техните домашни любимци придобиват специфични пози, след като им се скарат. Почти сякаш се чувстват виновни, че са направили нещо, което са знаели, че не трябва да правят. Всъщност кучетата могат да разберат кога сте им ядосани, без да правят разлика дали са се държали добре или зле. Като следствие от това конкретно умение те имат естествени реакции, които служат като метод за самозащита и една от тях е езикът на тялото.

9. Те са в състояние да различават интонации и команди

Изследване, проведено от университета Eötvös Loránd в Будапеща, изследва как мозъкът на кучетата приема и интерпретира команди. Учените установиха, че подобно на човешката мозъчна дейност, те използват всяко полукълбо на мозъка си, за да анализират командите, които получават. "Лявото полукълбо на мозъка отговаря за декодирането на значението на думите на кучешкия слух, а дясното полукълбо е отговорно за интерпретирането на интонацията, с която е дадена командата", казва Атила Андикс, водещ автор на изследването

Ана Габор, изследовател и един от авторите на изследването, посочи, че този мозъчен капацитет на кучетата ги прави животни, способни да различават най-често срещаните думи / команди, които получават. 

Суперсилите на кучетата

10. Те също така знаят кога любим човек е починал

Както споменахме по-рано, кучетата са животни, които обичат да имат ежедневни навици и рутина. Не само това, но те са и сред най-лоялните и съпричастни животни, що се отнася до хората. Следователно, когато любим човек умре, кучетата идентифицират загубата и дори могат да изпитат скръб. Въпреки че не са в състояние да разберат смисъла на самото събитие, те изпитват чувството, че липсва някой, който вече няма да бъде част от ежедневието им. Това е така, защото те използват неща като промяна в своята рутина или отсъствие на чувствата, които собственикът им е предизвикал у тях. Липсата на такива им позволява да знаят, че нещо се е променило трайно.

Траурът на кучето може да варира в зависимост от това каква е била връзката със собственика му и с починалия човек. Характерът на животното също играе важна роля в реакцията му. Доказано е обаче, че начинът, по който кучетата изпитват тъга, е много подобен на начина, по който го правим ние. Кучетата например могат да се задъхват, да лаят и да проявяват неспокойствие или безпокойство. В известен смисъл те просто показват страдание чрез необичайно поведение, казва Барбара Дж. Кинг, експерт по познание и емоции на животни и автор на "Как животните тъгуват".

Бонус: Кучетата могат да разберат, че сте бременна

Суперсилите на кучетата

Могат ли кучетата да разберат, че жена е бременна? Въпреки че няма някакво убедително проучване по въпроса, експертите предполагат, че те биха могли да знаят, че нещо се случва. Хормоналните промени при бременни жени създават особена миризма, която кучетата лесно могат да възприемат. Освен това те са много интуитивни животни и могат да забележат промени в действията и рутините на своите хора, така че те биха могли да възприемат бременност, ако собствениците им променят начина си на живот, казва Денис Търнър от Института по приложна етология и психология на животните в Хорген, Швейцария.

От друга страна, кучетата имат по-голям слухов капацитет от хората, със способността да чуват между 47 000 и 65 000 херца, докато хората могат да достигнат само 20 000 херца. Те могат също така да възприемат звуци, които са средно между -5 dB и -15 dB, което означава, че кучетата могат да чуват звуци, които не са достатъчно силни за нашите уши. Това може да означава, че нашите любими космати приятели също имат способността да чуват сърдечния ритъм на плода, преди дори да разберем, че нещо става.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay