Уроци по любов от Джейн Остин

"Гордост и предразсъдъци" навърши 200 години, а все още има на какво да ни научи

Уроци по любов от Джейн Остин

Миналата седмица (28 януари) почитатели на Джейн Остин по цял свят празнуваха навършването на 200 години, откакто "Гордост и предразсъдъци" се издава за първи път.  

Ние също бихме искали да почетем паметта на Джейн Остин - тази изключително силна и с напредничаво мислене за времето си жена. Освен това смятаме, че нейният всеизвестен роман чудесно се вписва в темата ни на месеца "Любовни трепети".

Отдавна са отминали времената, в които Лизи и г-н Дарси от романа са се влюбили един в друг. Въпреки това обаче, вечното перо на Джейн Остин е оставило след себе си съвети по обичане, които важат с пълна сила и до днес. Постарахме се да съберем на едно място най-важните от тях. 

Не бързайте да съдите! 

Много хора обичат да се осланят на първите си впечатления, но те често не съвпадат с истината. Почти всяка от любимите ни литературни и екранни двойки изобщо нямаше да се събере, ако всеки от влюбените не бе дал възможност на другия да покаже какъв всъщност е. За пример можем да посочим Лизи и г-н Дарси: отначало тя го смята за груб и надменен, а той я възприема като обикновена и недостатъчно издигната в обществото за него.

Покажете интереса си! 
Сестрата на Лизи, Джейн Бенет, е толкова срамежлива, че това едва не погубва прекрасната връзка с избраника ѝ. Не бъдете пасивни. Секси е, когато жената е уверена и показва какво иска.

Не се задоволявайте с по-малко от онова, което наистина искате! 
Лизи Бенет, например, отхвърля цели две предложения за брак, преди да намери щастието си с г-н Дарси. В днешно време вероятно ще трябва да отказвате на още повече кандидати. Но нека това не ви плаши - ако не направите грешката да загърбите чувствата си и да се задоволите с посредствената обич, рано или късно ще срещнете т.нар. "истинска любов".

За отрицателен пример можем да вземем Шарлот, най-добрата приятелка на Лизи, която се омъжва за г-н Колинс без да има необходимите чувства за това. Само, защото е подходящ. В крайна сметка обаче се оказва, че дори това не е вярно.

Бъдете лоялни! 
И не нарушавайте това правило дори, когато сте бесни на някого. Елизабет и семейството ѝ застават зад малката ѝ сестра Лидия, въпреки че лекомисленото ѝ увлечение почти срива със земята позициите им в обществото. Това трябва да се прави и в любовта. Колкото и да сте ядосани на половинката си, не си и помисляйте да я предадете по някакъв начин.

Уроци по любов от Джейн Остин

Не подценявайте силата на едно любовно писмо! 
Идеята да напишете такова може да ви звучи смешно и старомодно, но в крайна сметка това е начин да изкажете абсолютно точно всичко, което мислите и чувствате. Без да повишавате или разтрепервате глас, без да ви изплъзват думи, които всъщност не сте имали предвид.

Не вярвайте на слухове! 
Тук отново ще споменем г-н Бингли и свенливата Джейн. До него достигат интриги, че тя няма чувства, а просто се е прицелила в богатството му. Чак след много премеждия и страдание истината излиза наяве. Разбира се, любовта може да ви заслепява, така че най-добре не се доверявайте и единствено на любимия си, без да слушате ничий друг глас. Но ако разберете нещо притеснително, първо го проверете много внимателно, преди да предприемете нещо.

Вярвайте в себе си! 
Това е най-важният и централен урок, който Джейн Остин дава на читателите си с всяка книга от своето творчество. Накрая винаги се оказва, че когато човек е уверен в себе си, другите не могат да го сломят и намира щастието. Без значение дали преди това е объркал нещата и разрешаването им е изглеждало непосилно.

Ако този материал ви е харесал, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

Уроци по любов от Джейн Остин

48 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 11.02.2013|14:54
Струва ми се интересен този филм и ще направя всичко възможно да го гледам.
11
Не е посочен 11.02.2013|14:51
и моя . бих го гледала
10
Не е посочен 11.02.2013|14:15
Този филм не съм го гледала,ама май ми грабна интереса :)
9
Не е посочен 11.02.2013|12:37
Лоялността е качество, което най-рядко се намира в наши дни. Поне по мои наблюдения хората са забравили какво е това или не го смятат за важно.
8
Не е посочен 11.02.2013|11:26
Ей, тоя филм го бях забравил! Даже мисля да го гледам този уикенд, макар че сега сме само понеделник!
7
Не е посочен 11.02.2013|11:24
Вярвам винаги в себе си и това чувство никога не ме е напускало досега.
6
Не е посочен 11.02.2013|10:32
"Вярвайте в себе си!" - това мисля, че е най-ценният съвет. В крайна сметка трябва да бъдет себе си, да отстояваме позициите си и да се борим за щастието си.
5
Не е посочен 11.02.2013|09:23
Много красиво звучат всички тези съвети, макар в днешно време повечето хора да правят твърде много компромиси и накрая да страдат заради избора си.
4
Не е посочен 11.02.2013|09:18
Неслучайно книгите на Джейн Остин са се превърнали с световно призната класика
3
Не е посочен 11.02.2013|08:54
Не вярвайте на слухове...това и за мен е много важно и винаги го имам в предвид.
2
Не е посочен 11.02.2013|07:46
Страхотна книга, както и множеството екранизации по нея. Все пак ми се струва, че в живота някак си нещата не стоят съвсем по този начин.
1
Не е посочен 09.02.2013|15:36
Много важни са тези уроци за повечето от нас.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay