Целуването на партньора ви всеки ден може да ви помогне да живеете по-дълго

Целуването на партньора ви всеки ден може да ви помогне да живеете по-дълго

Добрата целувка веднъж на ден държи лекаря далеч - въпреки че това може да звучи като преувеличение, наистина е вярно. Освен че е едно от най-приятните преживявания в живота ни, целувките ни носят куп други ползи, които ни помагат да живеем по-дълъг и по-здравословен живот.

Ето какво точно се случва с тялото ви, когато целувате партньора си и как това влияе върху качеството на живота ви.

1. Целувката облекчава алергиите

Оказва се, че 30-минутна сесия от целувки може действително да намали симптомите на сенна хрема, алергия, причинена от прашец или прах. Всъщност, някои проучвания показват, че добрата целувка намалява растежа на имуноглобулиновите Е антитела в кръвта. Тези антитела освобождават хистамин, който е отговорен за алергични симптоми, включително воднисти очи, хрема и кихане.

2. Целувката облекчава стреса

Ако често се чувствате стресирани, целувките са идеалната дейност за облекчаване на напрежението. Когато целувате, тялото ви произвежда окситоцин, който е естествен успокояващ химикал. Този хормон облекчава тревожността и ви кара да се чувствате по-спокойни.

Когато целувате някого, това също отпуска челюстта и ви кара да дишате по-дълбоко.

3. Целувките изгарят калории

Целуването може да ви помогне да изгорите до 120 калории на час. Разбира се, това няма да замени тренировката ви, но със сигурност няма да се притеснявате за този малък десерт, който имате след вечеря. Само помнете правилото - колкото по-дълго сте ангажирани в процеса, толкова повече калории ще изгорите. 

4. Целуването може да ви накара да изглеждате по-млади

Страстната целувка включва около 23-34 подлежащи лицеви мускули и 112 постурални мускули. Тонизирането на тези мускули може да ви помогне да изгладите бръчките, да оформите врата си и да забавите процеса на стареене на кожата, особено около бузите. 

5. Целувката предотвратява белодробни заболявания

Обикновено вдишваме около 20 пъти в минута. Но когато се целуваме, този брой нараства до 60 пъти в минута. Тази тренировка всъщност е добра за белите дробове. В резултат на това белите дробове стават по-силни и шансовете ви за развитие на белодробни заболявания намаляват.

6. Целувката намалява кръвното Ви налягане

Целуването е добро за вашето сърце и не само по романтичен начин. Дългата и страстна целувка регулира сърцето ви, намалява нивата на холестерола и понижава кръвното налягане, като разширява кръвоносните съдове.

Когато кръвообращението ви се подобри, всичките ви жизнено важни органи, включително сърцето ви, стават много по-здрави. Така че колкото повече се целувате, толкова по-малки са шансовете да имате проблеми със сърцето си.

7. Целуването облекчава спазми и главоболие

Целуването има още една полза - спомага за облекчаване на болката, особено при главоболие и менструални спазми. Така че следващия път, когато имате менструация, не бързайте да взимате болкоуспокояващи или други лекарства, просто опитайте добра, продължителна целувка.

8. Целувката укрепва имунната ви система

Целувката е добър начин да споделите бактериите си с партньора си, но не се страхувайте - този процес всъщност подобрява имунната ви система.

Смята се, че около 80% от бактериите в слюнката са общи за всички и 20% са уникални за вас. Така че, когато сменяте бактерии, вие си помагате да развивате антитела, които се борят с различни инфекции, като по този начин укрепвате вашата вътрешна система за защита.

9. Целувката предпазва от поява на кариеси

Целуването може да се счита за естествен процес на почистване на зъбите. Когато се целувате, вие отделяте повече слюнка в устата си и тази допълнителна слюнка неутрализира киселините, отмива частиците храна и измива бактериите от зъбите.

Разбира се, не е нужно да се отказвате от обичайните си хигиенни процедури, но добра целувка след хранене ще ви помогне да предотвратите натрупването на плаки и да избегнете появата на кариеси.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay