3 начина, по които да преодолеете раздяла

3 начина, по които да преодолеете раздяла

Без значение как свършва връзката, раздялата може да бъде наистина мъчителна. Всеки би искал просто да каже: "Благодаря, следващия" и да прескочи цялата болка. Но обикновено преживяването на раздялата не е толкова просто. Ето 3 начина, по които да преодолеете раздяла:  

Проучване, публикувано в Journal of Experimental Psychology: Общото заключение е, че има три начина да преодолеем раздялата. В проучването участвали 24 участници на възраст 20-37 години. Независимо дали са тези, които са сложили край на връзката или тези, които са били зарязани, всички участници били избрани, защото споделили, че са разстроени от раздялата. Средната продължителност на връзките им е 2,5 години.

Първата стратегия включва отрицателна преоценка на бившия партньор. Участниците били помолени да мислят за нещата, които не харесват в бившите си, например техните досадни навици. Идеята е, че колкото повече си спомняте какво не харесвате в бившия си, толкова по-лесно е да ги преодолеете. Това е доказано ефективно, тъй като резултатите показват намалени любовни чувства. 

Преоценката на чувствата е втората стратегия. На участниците били представени изказвания като "Нормално е да обичате някого, с когото вече не сте". Те били инструктирани многократно да четат това изказване и да се опитват да повярват. Този метод не променя чувствата, но кара хората да обръщат по-малко внимание на бившия си партньор, което означава, че е по-добре, отколкото да не правите нищо.

В третата стратегия, наречена състояние на разсейване, участниците били попитани за положителни неща, които не са свързани с раздялата или бившия партньор например: "Каква е любимата ви храна? Защо? ”Точно както отвличането на вниманието може да помогне за намаляване на апетита към храна, може би това може да ви помогне да преодолеете раздялата си. Изглежда, че този метод не намалява чувствата. Добрата новина е, че това кара хората да се чувстват по-добре.

Сред всичките 3 стратегии, мисленето за негативните неща за бившия е най-ефективният начин да преодолеете раздялата, докато разсейването е ефективен начин да се чувствате по-добре. Що се отнася до втората стратегия, вместо да мислите за любов, може би ще е по-полезно да мислите за негативни емоции. Например "нормално е да съм тъжна след раздялата".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay