Какво се случва, когато емпат напусне нарцисист - гледна точка на нарцисист

Какво се случва, когато емпат напусне нарцисист - гледна точка на нарцисист
Pexels

Връзката между нарцисист и емпат е една от най-опустошителните и сърцераздирателни комбинации, които човек може да си представи – за емпатите, разбира се. Но това, което повечето хора не знаят е, че в крайна сметка всеки емпат получава силата да си тръгне.

И така, какво се случва, когато един емпат напусне нарцисист? Нека да погледнем нещата и от двете им гледни точки.

Това са етапите, през които преминава един нарцисист, когато един емпат се отдалечи от него:

1. Чувство за вина и игра на обвиняване

Нека да разберем едно нещо: някой, който има нарцистично разстройство на личността, никога няма да признае, че греши. Те никога няма да се изправят пред истината и да приемат, че грешат, камо ли да го кажат на глас. В крайна сметка това е целта – да не поемаме вината за нищо.

Но това, което ще направят, е да се опитат да хвърлят вината върху емпата, който ги е напуснал. Изведнъж те не са отговорни за нищо, което се е объркало във връзката им.

Според тази игра на обвиняване техният емпатичен партньор ги е изоставил неочаквано. Те не са направили нищо лошо, но това не попречи на емпатите да опаковат багажа си и да ги оставят в миналото като боклук.

Разбира се, това не е нищо друго освен опит за манипулацияТе приемат, че техният емпат ще се върне при тях, ако ги препънат успешно.

За разлика от тях партньорът им има съвест. За съжаление, нарцисистът е наясно с това и е готов да го използва срещу тях.

2. Игра на жертва

Едно е сигурно: емпатът винаги е нарцистична жертва. Те са тези, които са били малтретирани, с разбито сърце и нещастни през цялото време.

Въпреки това, това не е начинът, по който някой с нарцистична личност вижда цялата ситуация. Или, по-точно, те също знаят истината, но умишлено се опитват да я манипулират по начин, който им е най-удобен.

И така, какво се случва, когато един емпат напусне нарцисист? Е, едно от първите неща, които той прави, е да размени ролите.

Те започват да обвиняват партньора си, че прави всички неща, за които всъщност са виновни. Не е ли удобно?

Те обръщат нещата, събуждат се един ден и решават да поемат ролята на жертватаТе продължават да си повтарят, че емпатът е насилникът.

Но сякаш това не е достатъчно, те продължават със същия разказ и разказват същата история. Ясно е, че правят всичко възможно да им промият мозъците, за да повярват в измамите им.

3. Подкопаване на репутацията на емпат

Нека имаме едно нещо на ум: всеки нарцистичен човек жадува за приемане. Те трябва да се възхищават от обкръжението си и те много се грижат за публичния си имидж.

Ето защо за тях няма нищо по-лошо от унищожаването на репутацията им. Това е нещо, което те няма да позволят да се случи при никакви обстоятелства.

Но това, което ще направят, е всичко по силите си, за да подкопаят репутацията на бившия си партньор. Те не само са готови да изфабрикуват истината – нарцисистът ще лъже и мами всички около тях.

Те ще започнат с общите си приятели и дори ще продължат да влияят на най-добрите приятели и семейство на емпата. Те ще злословят и ще лъжат за предишната им връзка, най-вече за това защо бившият им ги е напуснал.

Крайната цел е да привлече всички на своя страна. Това ги кара да се чувстват по-добре и също така поставя емпатите в лоша позиция, което ги прави по-лесни да се върнат при насилника си.

4. Емоционално изнудване

Следващата стъпка включва емоционално изнудванеАко някога сте били свързани с някой, който има нарцистично разстройство, знаете, че той е готов да каже (и дори да направи) буквално всичко, за да постигне своето.

Така че не е странно да твърдят, че ще останат сами и нещастни. Те се опитват да убедят бившия си, че е отговорен за тях и предишната им връзка.

Номерът е, че нарцистичният човек е прекарал много време и е инвестирал още повече енергия в изучаването на партньора си. Те ги познават много добре и са запознати с всичките им слаби места. Точно това използват срещу тях.

Когато той види, че "обичайният" тип изнудване не му дава очакваните резултати, той дори е готов да стигне дотам, че да заплаши да нарани себе си или да се самоубие, ако емпатът не се върне при него.

5. Фалшиво разкаяние

Какво се случва, когато емпат напусне нарцисист? Е, ако нищо друго не се получи, ще се покаят за всичко, което са направили.

Те ще кажат, че им липсвате, ще признаят грешките си, ще разберат защо не са се отнасяли правилно към своя емпат, ще обещаят да действат по-добре в бъдеще и дори ще предложат подробен план как ще се променят.

Звучи ли твърде добре, за да е истина? Е, това е, защото е точно така!

Не ни разбирайте погрешно – това ще стане, дума по дума, точно както обяснихме. Но ще кажат ли истинатаАбсолютно не!

Важно е да запомните едно нещо: нарцисистите не се променят ! Поне не без подходяща медицинска помощ и лечение.

Изводът е, че цялото това разкаяние ще бъде фалшиво. Всичко ще бъде акт и една от техните техники, за да си върнат жертвата.

Тъжната част е, че много емпати ще повярват, че това е истина. В крайна сметка те най-накрая получават всичко, което са искали да чуят през цялото време.

Разбира се, фактът, че нарцисистът е умел лъжец и манипулатор, не помага на жертвата. Те карат всичко да изглежда толкова истинско, че и най-добрите биха се влюбили в тях.

6. Унищожено его

Несигурността е една от най-доминиращите нарцистични черти. Разбира се, това е последното нещо, което искат някой да види, но се борят с изключително ниско самочувствие.

Нарцисистът се нуждае от постоянно успокоение от обкръжението си, особено от партньора си.

Те се нуждаят от потвърждение, че са достатъчно добри и единственият начин изкривеният им ум да го получи е чрез нарцистично насилиеНякой, който не страда от това, не може да обработи това.

Но докато тези токсични хора продължават да въздействат на жертвите си, чувството им за собствена значимост е на задоволително ниво. Въпреки това, в момента, в който жертвата им спре да им дава безусловна любов, егото на нарцисиста се разпада на парчета. Това всъщност е единственият ефективен начин за емоционално нараняване на нарцисист.

Точно това се случва, когато емпат напусне нарцисист. Те се връщат към своята несигурност, започват да се съмняват в стойността си и целият им свят се срива.

Разбира се, това не е нещо, за което дори един супер-емпат трябва да съжалява. Егото на нарцисиста няма да се върне в правилния път със себелюбието или самосъзнанието; те ще започнат да се чувстват по-добре едва когато видят, че са успели да разбият нечие сърце.

7. Възстановителна връзка

Само защото самочувствието на нарцисиста е унищожено, не означава, че те ще се оттеглят. Те няма да се откажат да наранят своя емпат или да започнат да работят върху себе си.

Напротив, това е моментът, когато той става още по-отчаян. Те ще бъдат готови да направят всичко необходимо, за да възвърнат чувството си за самоуважение.

Имайки предвид, че нищо друго не работи, нарцисистът опитва нещо ново: те правят всичко възможно, за да накарат бившия си да ревнува.

В началото те може да изпратят намеци, че са намерили някой нов. Няма значение дали емпатът е влязъл в контакт – нарцисистът ще говори за тази въображаема връзка с общите си приятели или ще публикува снимки в социалните медии, всичко с надеждата да получи реакция от своя емпат.

Ако това не проработи, те дори ще влязат в някаква възстановителна връзка.

Виждате ли модела на поведение тук? Не им пука дали ще въвлекат този нов човек в бъркотията между вас двамата. Не им пука, ако разбият сърцето на някой в процеса.

Всъщност те изобщо не ги възприемат като хора с емоции. За нарцисиста те са просто инструмент – инструмент, който да ви накара да ревнувате и в крайна сметка да ви върне.

8. Водене на преговори

Следващият етап се нарича преговори. Нищо не се получи, така че нарцисистът ще се опита да договори пътя си обратно в живота на емпат.

Изведнъж те са готови да приемат всяко условие, което жертвата им постави пред тях. Питат ги какво точно искат от тях и са готови да направят дори повече от необходимото, само и само да постигнат споразумение.

Още веднъж, това всъщност е червен флаг, маскиран като зелен. В момента, в който нарцисистите видят, че са се върнали към живота на емпат, насилствената връзка продължава.

Един емпат може да види това като страхотен шанс да постави граници и да трансформира токсичната си връзка в здравословнаНо за съжаление, това никога няма да се случи, защото това е просто манипулационна техника, за да получат това, което искат.

Не забравяйте, че тези хора имат чувство за право. Те приемат, че трябва да получат всичко, което сърцето им желае.

9. Заплахи

След провалени преговори винаги идват заплахи. Заплашва да унищожи живота на емпата и единственият начин те да се спасят от тези заплахи е да се върнат в тази нарцистична връзка.

Те заплашват да разкрият всички мръсни тайни на жертвата си (разбира се, биха измислили повечето от тях), за да унищожат репутацията им (сякаш все още не са се опитали да направят това), да продължат емоционалното насилие (за да разрушат още повече психическото им здраве ) и дори да ги наранят физически.

Най-лошият сценарий е, когато емпат е родител с нарцисистИмайте предвид, че нарцисистът избира всички средства, за да смаже благосъстоянието на жертвата си.

Така че, ако двамата имат деца заедно, те ще заплашат да им отнемат попечителството или да настроят децата им срещу тях. За съжаление, това е мястото, където повечето емпати се отказват и се връщат при своите насилници.

Все пак те са чувствителни хора и е естествено да се плашат от подобно нещо, особено ако говорим за по-малки деца, които са по-лесни за манипулиране.

10. Окончателно падане

Но за щастие в някои ситуации емпатът показва, че е по-силно човешко същество, отколкото някой е очаквал. Те са напълно наясно с всичко, което нарцисистите правят (в края на краищата, да четат мислите на хората е тяхната суперсила) и не попадат в техния подъл капан.

Това е моментът, в който целият живот на един нарцисист се разпада. Повечето от тях продължават с газлайтинг, преследване, просене, заплахи, преговори и всички тези неща в кръг, но дълбоко в себе си знаят, че са победени.

Те преживяват окончателното си падение: няма връщане назад след тази раздяла. Въпреки това, дори когато това се случи, те не се интересуват от емоциите на другите.

Нямат момент на яснота. Не е като да осъзнаят какво са загубили или да се примирят с всички опустошителни неща, които са причинили на жертвите си.

В съзнанието им те са тези с разбито сърце. Въпреки това истината е, че единственото нещо, което е пречупено в тях, е крехкото им его.

Те не успяха да получат това, което искаха, и това е едно от най-трудните неща, които трябваше да направят през целия си живот.

11. Преминаване към следващата жертва

Какво чувства нарцисистът, след като тази фаза приключи? Решават ли да променят своите начини и токсични модели на поведение? Започват ли да вземат под внимание чувствата на другите? Определено не.

Всъщност те не чакат дълго – веднага тръгват да търсят нова жертва. Най-добрият начин да си ги представите е като диви животни, винаги търсещи нова плячка. Те буквално няма да изядат новата си жертва, но ще разрушат благосъстоянието им, това е сигурно.

Нарцисистът трябва да получи своите нарцистични запаси и да задоволи собствените си нужди на всяка цена. Въпреки че това е ужасно за този нов замесен човек, това всъщност е най-добрата новина, която един емпат може да получи – те най-накрая са освободени от куката.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay